Пътеводител: Рим-Вечният град (Ⅰ част)

Забележителният Рим е столицата на Италия. Намира се в провинция Лацио, разположен в централна Италия на бреговете на река Тибър. Първоначално Рим е било малко селище, възникнало на седемте хълма (Палатин, Авентин, Квиринал, Капитолий, Виминал, Есквилин и Целий) до остров Тиберина , а сега е един метрополен град с площ от 1287,36 km².

От много време насам се каним да посетим града, но всеки път остава за следващият път. Това е една от моите организирани екскурзии от които след това изпитвам удовлетворение. Рим е античен метрополен град които в миналото е бил столица и на Римската империя. Това, без съмнение го знаем всички и не искам да повтарям или потретвам подобни публикации или страници в интернет, от където може така или иначе да черпите информация. Нека да ви напиша само няколко любопитни факта които всички от нас трябва да знаем.

 • Рим е основан на 21 април 753 г. пр. н.е. от братята Ромул и Рем
 • Един от римските талисмани е образът на вълчицата отгледала братята Ромул и Рем
 • Базиликата Свети Петър във Ватикана е най-голямата християнска църква
 • Замъкът Сант Анжело е построен през 135г. от император Адриан
 • На пиаца Навона се намира и една от най-известните Говорещи статуи на Рим (6 статуи, чрез които населението на Рим изразява по анонимен начин мнението си за политическата ситуация в града)
 • Пантеонът е построен през 118 – 126 г. по време на управлението на император Адриан
 • При всяко едно посещение на дъното на Фонтана ди Треви се хвърля монета
 • Папа Урбан VІІІ изгражда фонтанът „Barcaccia“ на площад Испания, след като е бил впечатлен от лодка дошла от придошлите води на река Тибър
 • До 1826 г. Пиаца дел Пополо е било мястото на публични екзекуции
 • На откриването на Колизеума в Рим, на арената били изклани 5000 животни

След 6 часа пътуване с кола по магистралата и след три почивки пристигаме в град Рим- Античният град. Като първо впечатление от града: Все едно съм в Милано! Големи улици, антични сгради, малки квартални магазинчета, трафик и паркирани коли на пътя. 🙄😣

Пътуването ни беше организирано от мен. Как? Потърсих място за настаняване като разстоянието беше на 20 мин. пеша или на 5 мин. с кола (автобус), до първата ни забележителност. След това си начертах карта със забележителните места които искаме да посетим с помощта на My google maps. Тъй като нашето посещение в Рим беше за два дни, прецених правилно кои места да посетим първият ден и кои забележителности да посетим на следващият. Така имах две готови карти следвайки инструкциите на телефона си.

Първи ден – пътеводител Ⅰ

Да се настаним в хотела ни беше нужно около 30 мин., след това се запътихме към центъра на града или към нашата първа забележителност Ватикана (малката държава). Докато вървяхме по главната улица срещнахме само движещи се коли и автобуси. Питах се на няколко пъти: Къде са хората? И в крайна сметка всички посетители бяха около Ватикана, а местните сякаш се бяха изпарили.

Ватикана-малката държава

Ватикана е най-малката суверенна и църковна държава в света, управлявана от епископа на Рим -Папата. Основана е през 1929г. като на територията и са разположени религиозни и културни обекти като базиликата, музеите и църковната капела.

Площад Свети Петър

Piazza San Pietro

Площадът Свети Петър е ограден от кръгли бетонни колони, а в средата му е поставена каменна кула-обелиск (смята се че кулата е докарана от Египет) от император Калигула. Римляните от средновековието вярвали ча на върха на кулата се съхранява пепелта на Юлий Цезар. Тя е изградена в типично египетски стил с четири еднакви страни, а нея са изписани египетски символи.

Basilica di San Pietro

Освен площад Свети Петър, тук се намира и базиликата Свети Петър, като тя се смята за най-голямата католическа църква в света. В голяма близост до църквата се намират и ватиканските музеи. Докато се разхождахме на площада видяхме много голяма опашка от хора, чакащи реда на посещението си. Ние нямахме билети за вход, но имахме билети за Колизеума на следващия ден. Малката държава издава сама собствените си монети и печати и използва еврото като своя валута благодарение на специално споразумение с Европейския съюз. Същите тези монети са много търсени и колекционирани от колекционерите.

Musei Vaticani

Музеите на Ватикана са едни от най-известните музей в света, като се нареждат осми поред. Ние не посетихме тези музей но преди да посетим Рим, вече знаех че музеите са разделени на няколко галерии и от общо 1400 зали.

 • Началото
 • Пинакотека (картинна галерия )
 • Скулптурен музей- Пио Климентов музей
 • Скулптурен музей-Музей „Киарамонти“
 • Скулптурен музей-Григориански етруски музей
 • Скулптурен музей- Григориански египетски музей

Ако решите да посещавате музеите запазете си предварително билетите онлайн, защото ако сте без билети ще бъдете изпратени най-отзад на опашката или в най-лошия случай няма да ви допуснат поради наплива от хора.

Замъкът Сант Анжело

Замъкът Сант Анжело е римски архитектурен паметник построен през 135г. от император Адриан, предназначен за гробница на него и семейството му. В началото сградата е била позната като гробница, след това замък, резиденция и хранилище на Папата, а в наши дни познат като музей. В предишни мои публикации за дворци съм споменавала че: Всеки един замък си има своя легенда! Този тук също не е изключение. Легендата гласи:

-През 590 година по време на чума, папа Григорий Велики видял на върха на крепостта Архангел Михайл като ангел, който сложил меча в ножницата си, което означавало край на бедствието. Оттам произлязло името на замъка – Сант Анжело. След това видение на върха на замъка била поставена дървена фигура на Архангел Михайл като ангел, която в последствие била заменена с мраморна.

Площад Навона

Площад Навона е бивш древноримски стадион за състезания, построен от император Домициан. В наши дни е една от забележителностите на Рим. На него са изградени три архитектурни фонтана като:

 • Фонтан на четирите реки- разположен в средата
 • Фонтанът на Нептун
 • Фонтанът на Мавъра

На пиаца Навона се намира и една от най-известните Говорещи статуи на Рим (6 статуи, чрез които населението на Рим изразява по анонимен начин мнението си за политическата ситуация в града). Облепва се ниската част с разни бюлетини и писания в знак на протест.

Пантеонът

Пантеонът е храм, посветен на всички богове. Намира се между фонтана Ди Треви и Пиаца Навона. Това е една от най-добре запазените сгради съществуващи от древен Рим. Във вътрешността на Пантеона можете да видите множество произведения на изкуството, мраморни скулптури и гробниците на много италиански крале. Тук е погребан и ренесансовият художник Рафаело.

Фонтана Ди Треви

Следва Фонтанът ди Треви, той е най-големият фонтан в Рим, но въпреки големината му, съвсем не е лесно да бъде открит ако не ползваме навигация, тъй като се крие между сградите на площад Треви. Наименованието на фонтана идва от самото му местоположение, буквален превод „tre vie“ означаващ „три улици“, които се срещат точно на фонтана. Построен е през 1762г. от Никола Салви. За него съществуват няколко легенди, чуйте за няколко:

-Казва се, че който хвърли монета с дясната си ръка във фонтана с гръб към него, си гарантира че един ден ще се върне в италианската столица. Ако вместо една хвърлите две монети- ще намерите любовта, а ако метнете три- ви чака брак, ако хвърлите четири- ще забогатеете, ако хвърлите пет -означава раздяла.

-От дясната страна на фонтана е разположена голяма мраморна ваза. По времето, когато се е строял фонтанът, на същото това място е имало бръснарница. Бръснарят постоянно упреквал Салви, че фонтанът трябвало да се направи иначе, че някоя статуя би стояла на друго място по-добре и т.н. Тогава Николо Салви изработил мраморна ваза точно срещу бръснарницата и ако се застанете точно на мястото където е била бръснарницата, ще се види че тази ваза скрива целия фонтан.

– Всички момичета, чийто любим отивал на военна служба или по работа, са искали възлюбения им да изпие чаша вода от фонтана и впоследствие да я счупи в знак на вечна любов.

-Поверието гласи че ако двама влюбени пият от вазата на фонтана, която се намира от дясно, така двамата ще останат заедно завинаги.

Събраните във фонтана монети се даряват за благотворителност

Монетата трябва да се хвърли с дясната ръка през лявото рамо. Всеки ден се изхвърлят около 3000 евро. На година се събират общо над половин милион евро. Събраните във фонтана монети се даряват за благотворителност на италианска благотворителна организация Каритас.

Площад Испания и испанските стълби

Първото нещо което привлича туристите на площад Испания са великолепните испански стълби, водещи към църквата Санта Тринита дей Монти. Монументалното стълбище е изградено от 138 стъпала. На същия площад се намира и фонтанът Баркача (Barcaccia) така се наричали лодките, които пренасяли бъчвите с вино в Рим. Според легендата папа Урбан VІІІ изгражда фонтана тук, след като е бил впечатлен от лодка дошла от придошлите води на река Тибър.

Площад Пополо

Площад Пополо преведено на наш език означава- народен площад. Съществуват две версии за името му:

 • Името на площада идва от тополовата горичка, която преди това е растяла при гробницата на император Нерон. Думата топола на латински е „populus“
 • По-вероятна е версията, че папа Пасхал Ⅱ е построил параклис на това място близо до стената с народни пари а, по-късно на нейно място е построена църквата Санта Мария ди Пополо, която след това дава името на самия площад

Мястото от южната страна е заето от две еднакви на външен вид църкви- близнаци Санта Мария дей Мираколи и Санта Мария Монтесанто. В центъра на площада се издига египетска кула (обелиск), подобна като тази на площад Сан Пиетро, с височина около 24 м. а в ниската му част е заобиколен от четири фонтана под формата на бели мраморни лъвове. 

В допълнение към обелиска, площадът е украсен със статуи, колони и фонтани от Джовани Чекарини:

 • фонтанът на Нептун
 • фонтанът на Рома отстрани на площада
 • фонтанът на обелиска в центъра му

След дълга разходка, нашата обиколка приключи. Уморени но доволни се прибираме към хотела.

💥Рим ме плени с помпозна и величествена архитектура, по време на обиколката усетих мириса на древността, романтиката на всеки миг и жаждата да се срещнем отново.

Искате да запазите хотел в Рим? Може да запазите директно от тук!

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вижте подобни публикации от блога!

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s