Генова- родния град на Христофор Колумб

Генуа е пристанищен град и посещаван от милион туристи годишно от целият свят. Повечето от вас знаят че това е родният град на Христофор Колумб. Аз за втори път се връщам тук.Първата забележителност която посетих беше огромният Аквариум.Той е построен в чест на мореплавателя Колумб.Генова е много интересно място и е с по различна атмосфера. Можете да посетите аквариума или да се разходите около пристанището. В голяма близост са морският музей, Биосферата , корабът Нептун и други. Също така разходката с туристическо влакче из града съвсем не е лоша идея. Така може да видите повече от забележителностите, макар и от далече особено ако времето ви притиска.

КОИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ДА ПОСЕТИТЕ

 • Катедрала Сан Лоренцо на външен вид е много красива.Забележителна е и ми напомня на катедралата в град Флоренция. При разкопките й, са открити саркофази преди Христа,а на едно ниво под катедралата има музей показващ колекция от свещено изкуство и религиозни артефакти в злато и сребро. Акценти от 9-ти век включително свещената чаша на Исус и съндък с пепелта на Св. Йоан Кръстител.

Преди да посетите катедралата ето какво е нужно да си носите:

-Удобните обувки се препоръчват, ако сте на пешеходна обиколка на Генуа.

-Вътре в катедралата е разрешено фотографиране без светкавица.

-За да влезете в църквата, е необходимо скромно облекло, което да покрива раменете и коленете.

-Катедралата е достъпна за инвалидни колички.

Cattedrale di San Lorenzo
 • Базиликата Санта Мария Асунта

Базиликата е религиозна сграда построена на върха на хълма на Кариняно.Поради видното си място базиликата е била видима от всички части на града,въпреки че днес е частично скрита от модерните и издигнати сгради.Изградена е от централен заоблен купол и още четири такива във всеки ъгъл.Базиликата има балкон преминаващ по покрива и покрай централния купол превръщайки църквата в чудесно място за панорамни гледки.

Basilica di Santa Maria Assunta
 • Портата Сопрана представлява висока арка с две оградени цилиндрични бойни кули.Днес тя остава единственото доказателство за съществуващите някога отбранителни стени на Генуа, построени през 12 век.През 19-ти век кулите на Порта Сопрана са служили като затвор, а през 1890 г. изцяло остарялата порта е била напълно обновена.В наши дни генувезци и туристи често се събират пред портите на Порта Сопрана, за да слушат тържествената музика на духовия оркестър, прославяйки героичното минало на Генуа.

Цената за вход на къщата музей /комбиниран с порта Сопрана – 5 евро на персона.

Безплатно за деца до 18 годишна възраст.

Забранено правенето на снимки, освен при дадено разрешение.

Porta Soprana
 • Къща на Колумб

Докато разглеждате забележителностите на Генуа, не бива да пропускате Casa di Colombo, където според легендата откривателят на Америка е роден. Малкият Дом на Колумб е точно до портата Порта Сопрана. Къщата на Колумб сега се е превърнала в музеен комплекс в Генуа и е внимателно охранявана от градските власти. Според някои Колумб е живял тук до 1470 година но, незабележителният покрит с бръшлян Дом на Колумб , сякаш се крие в сянката на портата Сопрана и всяка година се стреми да вижда тълпи от хиляди туристи,посещаващи Генуа.

Casa di Colombo
 • Аквариум Освен че е най-големият аквариум в Европа, Acquario di Genova е и в топ 10 на най-посещаваните атракции на Стария континент, според потребителите на TripAdvisor. Построен от местен архитект Ренцо Пиано през 1992 г. по повод 500-та годишнина от пътешествието на Христофор Колумб, аквариумът показва видове морски животни, характерни за Лигурско море и видове, характерни за северната част на Атлантическия океан. Всички те се отглеждат в обитавана среда, близка до тяхната естествена. Ако решите да посетите Аквариума на Генуа, непременно си отделете 3-4 часа, за да можете спокойно да го разгледате.Повече от 800 вида морски обитатели и около 10 000 различни риби, влечуги и водни бозайници живеят в 70 басейна и аквариума. А в деветнадесет открити басейна можете дори да се докоснете до морския живот, който радва посетителите. Отворените аквариуми са разположени на Grande Nave Blu.

Цена за вход 27 евро на персона

Aquario di Genova
 • Биосфера На няколко крачки от Аквариума се намира стъклената топка наречена Биосферата. Тя е един от символите на Генуа. В нея може да видите растителни (папрат, кафе, бананови дръвчета, канела) и животински видове (птици, костенурки, насекоми), типични представители на тропическа гора. Построена е с цел да научим за това колко крехка е екосистемата, застрашена от човешката дейност.
Biosphere
 • Панорамен асансьор Съвсем близо до Биосферата се намира друг символ на Генуа – Bigo, панорамен асансьор, който ви предлага невероятна гледка на Генуа от 40 метра височина. Отворено е всеки ден в годината и се издига на всеки 10 минути. Билетите на персона струват 4 евро, но ако посещавате и Аквариума, може да закупите билет, в който ще е включен и билета за – Bigo.
 • Атракция кораб Нептун Корабът „Нептун“ е друга интересна атракция, намираща се точно до Аквариума на Генуа. Той е реплика на испански галеон от 17-ти век. Построен е през 1985 за филма на Роман Полански „Пирати“ и може да бъде разгледан и отвътре срещу заплащане. През 2011 същият кораб е използван за „Веселия Роджър“ (коръбът на Капитан Хук) в телевизионния минисериал „Невърленд“.

Цена за вход на Нептун 6 евро на персона

Кораб Нептун

 • Дворец Сан Джорджо

Със сигурност всички които пътуват по света и заинтересованите туристи знаят че дворецът Сан Джорджо се състой от две отделни части.Средновековната част която гледа към града и другата част която гледа към морето и пристанището.В наше време дворецът помещава офисите на пристанищните власти.Може да го посетите ,такса за вход няма.

Palazzo San Giorgio
 • Площад де Ферари е най-главният площад в Генуа.Също така се смята за най-красивия и най- популярен в града. Заобиколен е от множество паметници, които също заслужават специално внимание. Тук се намират: Дворецът на дожите, Театърът Карло Феличе, величествения фонтан, паметникът на Джузепе Гарибалди, Лигурийската академия за изящни изкуства, Палацо дела Борса, както и Дворецът на херцогството в стил Ар Нуво.Днес това е традиционното място за всички културни събития, концерти и театрални представления.
Piazza Raffaele de Ferrari
 • Разходка по крайбрежната алея Corso Italia

Като завършек на вашето пътуване разходете се по крайбрежната алея на Генова.С гледка към морето можете да се насладите на вкусен сладолед.

Passeggiata di Corso Italia

В случай че имам минаване покрай Генова, може да посетя останалите забележителности които не успях да видя. Тогава със сигурност очаквайте обновяване на статията и добавяне на нови снимки. KISS

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s