Грацано Висконти(Grazzano Visconti) – Ходене по улиците на идеалния град

В средновековни села като това няма да видите забележителни места, високи сгради или красиви външни катедрали, подобни села могат само да ме вдъхновят и да ме накарат да усетя полъха от житейското миналото на селяните. Мечтали ли сте някога да се разхождате в средновековно село и да бъдете катапултирани в друга епоха? А харесвате ли мистични легенди, вълнуващи истории и легенди за духове живеещи в стените на замъка и до ден днешен?

Разхождайки се в средновековното село с древна душа, вървейки по улици заслани с чакъл се наслаждавахме на атмосферата и останките от миналото. И сега следва въпрос които вълнува всеки които чете тази публикация. –Какво толкова ще видя тук? Какво ще ме впечатли? Истината е че тези от вас които се интересуват от древна история, мистични легенди и средновековни замъци ще им бъде доста интересно!

Къде се намира Грацано Висконти? Намира се в устието на Вал Нуре, сред природата на Коли Пиачентини – Vigolzone (Piacenza) региона Емилия-Романя. До него се достига много лесно като вземете изхода на Piacenza sud, независимо дали идвате от А1(E35) или А21(E70). След това следвайте табелите за Piacenza stadio, като продължите през SP654 в посока Val Nure-Grazzano.

ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ

Замъкът Грацано Висконти е построен през 1395 г по поръка на лорд Милано Галеацо Висконти като подарък за любимата си сестра Беатриче, която в последствие се омъжва за благородник от Пиаченца. През 1870 г крепостта се връща на семейство Висконти свързвайки се с техния живот и по точно свързан с живота на херцог Джузепе. Джузепе Висконти ди Модроне в наше време е определян като визионер с много различни интереси, обичащ музиката, привърженик на театър Ло Скало в Милано и много добър художник. В продължение на 5 години той е президент на футболен отбор Интер и ръководител на фармацевтичната компания Карло Ерба, но въпреки всичките му интереси в различни сфери, най-голямото му постижение е Грацано Висконти.

СБЪДНАТАТА МЕЧТА НА ДЖУЗЕПЕ ВИСКОНТИ

Мечтата на Джузепе била да създаде средновековен град където да изживее живота си, далеч от фабриките, да се занимава със земеделие и да се посвети на изкуството на занаята. Когато наследява замъка много части от него били разрушени и напълно изоставени. Въпреки състоянието на замъка херцогът остава впечатлен от мястото и решава да го преобрази. С помощта на архитект Кампанини той подсилва и построява двореца, проектира зъбците, променя североизточната кула като я преобразява от цилиндър в четириъгълна форма. В последствие проектира стаите и подбира мебелите подходящи за един херцог. От този момент на там семейство Висконти е тясно свързано със село Грацано Висконти като повлиява на историята и на всички следващи поколения. От предишното село остава само църквата Сант’Анна, в наше време частният параклис на семейство Висконти.

ДУХЪТ НА „GRAZZANO VISCONTI“

Обичате ли да ви разказват легенди? Подобно на всички уважавани средновековни села Grazzano Visconti също има своя легенда. Освен семейство Висконти замъкът има и друг обитател, призрак на име Алоиса – съпругата на капитана на полицията. Историята на Алоиса е била предавана през годините благодарение на разказите на жителите от селото, разказващи история за една капитанска невеста която е била предадена от съпруга си и умряла от ревност и болка. Самата Алоиса споделила разочарованието си на херцог Джузепе по време на сеанса си с него, след което рисува сама портрета си които бил като препоръка за статуите които и до днес могат да се видят вътре в замъка.

Според разказите, няколко години по-късно духът на Алоиса е видян от херцог Джузепе, който след това я е нарисувал и на картина. Разхождайки се из селото ще срещнете статуя, която представлява една жена ниска на ръст, закръглена и с кръстосани ръце – казват че това е Алоиса. Толкова много години след несподелената си любов, духът на Алоиса се превръща в символ и защита на влюбените, чиито чувства не са споделени. Искате ли да разберете какво пише на писмото?

„Аз съм Алоиса и нося Любов и парфюм на Красивите, които даряват усмивката си на Грацано Висконти“

Омъжена за капитан от милицията, Алоиса загива от ревност и мъка след предателството на съпруга си и оттогава духът й се скита по тези места. Статуята на Алоиса, с кръгла форма, ниска на ръст и със скръстени ръце, вярно възпроизвежда портрета, който тя прави на себе си на медиума Джузепе Висконти ди Модроне, държейки ръката му по време на сеанс. Всичко друго, но не и враждебна, а по-скоро защитник на влюбените, тя моли за обич и се усмихва. Всъщност много посетители докосват статуята, за да утешат нея, която не е имала късмет в любовта, и да получат защита в замяна.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Селото изцяло е проектирано от херцог Джузепе и със съдействието на архитекта Кампанини във формата на латинската буква U и го проектира така че жителите му да имат всички удобства и предимства на съвременната епоха и в същото време да учат и да работят там, за да изразят своята креативност чрез изкуствата и занаятите. По тази причина освен жилищното настаняване в село Grazzano Visconti има много сгради посветени на преподаването като детска градина, училище за занаятчийско професионално обучение за млади хора и възрастни, училище за изработка на дърво и ковано желязо.

Няма фалшива история или подобна имитация, но истинското творение на едно перфектно място като Грацано Висконти е факт, там където предимствата на съвременната епоха са обединени с тези от средновековието. В средновековните села всъщност благодарение на защитата, предвидливостта и упоритостта на главнокомандващия, жителите спокойно могат да се посветят на обработването на земята и занаятчийската изработка. Докато се разхождахме из селото попаднахме на нещо като изложение на каруци, машини и железни предмети – подобни на инструменти от миналото. Възможно е това място да е било някогашното училище за изработка на ковано желязо и дърво.

ХРАНА И ВИНО

Дон Джузепе обаче предположил, че Grazzano Visconti ще бъде голяма туристическа и занаятчийска атракция. Поради тази причина той построява хотели посветени на кетъринга за посетителите и туристите. В днешно време има многобройни занаятчийски магазини и няколко освежаващи точки, където можете да опитате отлична кухня от Пиаченца, напоена с най-известното си вино- Gutturnio.

Тук освен да пробвате кухнята и да опитате от ароматното вино може да си закупите различни видове продукти като мед, тисана, чай, мед, карамелени бонбони без захар, торта от Грацано, вино, ракия и ликьор и всичко това на базата на 100% качествен домашен мед.

Идромиеле (idromiele) – „напитката на боговете

По-старо от виното и бирата, познато още по времето на келтите, римляните, гърците и египтяните, медовината в традиционната рецепта е алкохолна напитка около 14 °, базирана само на три съставки: вода, мед и мая. И понеже идромиеле е ферментирал продукт, може да добавим и четвърта съставка – времето.

В някои региони на Европа е било традиция да се дава на младоженците количество медовина, достатъчно пиене за един календарен месец, от тази традиция произлиза изразът – меден месец.

Както всички посетители така и ние решихме да опитаме от типичните за селото вкусове, в нашия случаи ароматно бяло вино, пържено тесто(Gnocco Fritto) направено по уникален начин и свински джолан с картофи приготвен типично по грацански. По време на обяда се насладихме на средновековната обстановка, ароматното вино и в мисли за духът на Алоиса. Но най-интересното всъщност беше малката бяла купа за вино от която пихме в стил Grazano Visconti и трябва да си призная че беше за пръв път. Що се отнася до пърженото тесто, нямам думи да опиша вкуса им, наподобяват на нашите мекици- но не изцяло. А свинското бутче се ронеше като сух хляб, а вкусът уникален. Тогава попитахме кои готви така вкусно, от къде е човека и останахме изумени когато разбрахме че готвача е шефката на заведението.

КОЕ Е ХАРАКТЕРНО ЗА СЕЛОТО

Селото се характеризира със стенописи, скулптури, кули, криволичещи се фонтани и балкони, накратко – всички видове типични средновековни елементи и не само. Знаете ли че къщите и сградите в селото са оцветени с определен цвят в гамата на оранжево и определено лого/герб краси стените им. Може би това е логото/герба на семейство Висконти.

Освен цветовете изобразени по каменните стени, голямо впечатление ми направиха десетките картинни галерии и картините пуснати за продан, коя от коя по живописни. А различната типична украса за италианците от типа колело с цветя и други подобни се забелязваха от всяка точка на китното село, но по този начин се вижда желанието и стимула на селяните да приемат повече туристи.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

В Грацано Висконти няма как да ви стане скучно при положение че съществуват няколко музея – museo delle Cere, museo delle Torture и музеят в Двореца. Не сме посещавали от вътре нито един от посочените така ще имаме повод да се върнем, но вие ако посетите мястото вземете си билети поне за един от трите. Сега докато пиша тази публикация, едновременно гледам различни снимки в интернет само за информация и мога да кажа че музеите ме изкушиха тотално. Това са музеите които заснех само от вън и ви обещавам че като посетя музейте от вътре, тази публикация непременно ще бъде обновена!

Museo delle Torture (Музей на изтезанията)

Museo delle Cere (Восъчен музей)

Museo in castello (Музеят на замъка)

ЗАВЛАДЯВАЩИ СЪБИТИЯ В СТИЛ ГРАЦАНО

 • От няколко години средновековното село Grazzano Visconti е домакин на коледния пазар(Mercatini di Natale). Този невероятен момент започва 11 ноември и завършва 7 януари. Това е дългоочакваният момент, който привлича все повече и повече хора.
 • Може да посетите мястото по време на хелоуин(Halloween) – 31 октомври
 • Празник на виното(Grazzano Wine) в Грацано – 14,15 октомври
 • Посетете мястото в нощта на Алоиса(Aloisa Busker Night) – 30 септември
 • Фестивала на Гноко фрито, това е пърженото тесто за което споменах по горе (Gnocco Fritto) – 9,10 септември
 • Фестивала на свещите и восъчните фигури(Candle Ligh) – 23,24 юни
 • Хари Потър – 30 април
 • Нощта на рицарите – 8 юли
 • И за феновете на Spiderman, capitan America, airman и други денят на VIS-COMICS – 26,27 август

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

*Не пренебрегвайте възможността да си закупите премети и спомени от тук, преоткриите страстите и уменията от миналото. Купете си сувенир за спомен или магнит които да закачите на хладилника си.

*Най-доброто време за посещение е през пролетния сезон, когато всичко наоколо е зелено и цъфтящо. Когато селото е обградено с цветове тогава еуфорията е по-голяма.

*Мястото разполага с два паркинга (P sud) и (P nord) чрез заплащане:

 • коли – 5€ за 24 часа
 • автобуси/кампери – 12€ за 24 часа
 • мотори – 2€ за 24 часа
 • за инвалиди – безплатно (вземете си специален билет от машината)

*Ако посещавате мястото с деца, не носете с вас колела, монопатино, бебешки колички – улиците са с чакъл!

*В селото има детски кът и пикник зона, при това може да си донесете храна и да хапнете!

Малкото селце ме вдъхнови до толкова, че ми отне само два дни за да напиша тази публикация. Посетете страницата ми във фейсбук за да видите повече снимки от Грацано.

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Още от сайта:

Призраци и грандиозни гледки от замъка Вецио

Когато пристигнахме във Varenna , първата забележителност която посетихме беше замъкът Вецио които се намира в Перледо. Историческият център на Perledo е на 395 метра над Варена и е като тераса на езерото Комо. На нас ни бяха нужни около…

о. Изола Бела – красивият остров

Isola Bella е един от най-красивите острови на едноименното езеро Маджоре. Намира се на около 10 минути с кораб от пристанището на град Стреса. Островът е известен благодарение на приказният си замък Palazzo Borromeo. Сигурна съм че ако ви се…

В търсене на Златния кон

Замъкът е разположен в центъра на Новара, като главният вход е с изглед към площад Мартири, а от останалите три страни е заобиколен от обществени градини. Укреплението е било модифицирано няколко пъти, но винаги запазвал своята функция като военно административна…

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s