Сатурния (Cascate del Mulino) – едно бижу в сърцето на Марема

В продължение на три години се опитвам да организирам пътуване до Тоскана и по точно да се насладим на уникалните термални извори от близо, но все не ми оставаше такова. Гледах красиви снимки в социалните мрежи, четях коментари и се вълнувах при мисълта че някои ден ще успеем да намерим време да поседим в минералните води. -Просто така, без да правим нищо! -Да стоим на открито и да гледаме към хоризонта!

Къде се намират? Термалните извори се намират в регионален парк Марема, Тоскана и в провинция Гросето.

До ден днешен съществуват две места с термални води Каскате дел Мулино(безплатни) и Терме ди Сатурния(чрез заплащане)! Двете се намират в много голяма близост:

 • А – Терме ди Сатурниа
 • В – Каскате дел Мулино
 • С – Обществен паркинг чрез заплащане ( 12,50€ на ден, 2,50€ на час)

На паркинга е възможно паркирането само на коли и мотори (забранено е паркирането на кампери и каравани) ! Работно бреме: всеки ден 08′ – 20′

Каскате дел Мулино са познати още като: Кскателе, Каскате дел Горело и Мулино дел баньо!

По какъвто и начин да разпознавате термалните извори, всъщност ще знаете че се говори за едно и също магическо място – какскате дел мулино.

Исторически факти, легенда!

Съществува легенда за тези уникални терми. Термалният извор на Сатурния се издига на древно място, избрано като термален ваканционен курорт от етруско-римската епоха. Името Сатурния произлиза от древната легенда, според която бог Сатурн в момент на гняв и презрение към нивото на човешката злоба, хвърля мълния която отваря вулкан в недрата на Монте Амиата от който извира извор с гореща сярна вода. В момента този вулкан е разположен във вътрешността на курортната зона, известен като „изворния басейн“. Температурата на водата която тече от вулканичния извор под земята е постоянна – 37°.

Как са образувани водопадите наподобяващи малки басейни?

Естествените водопади произлизат от термалния поток Gorello, който изтича от ресорт Терме ди Сатурния, продължава по пътя си като в голяма близост до мелницата създава водопад и съчленна система от естествени басейни, давайки живот на най-популярната туристическа атракция в Тосканска Марема – Каскате дел Мулино.

Каква е ползата от посещението като цяло?

Водният поток на термалните извори пада с 800 л в секунда, а това позволява на водата в басейните да се сменя напълно на всеки 4 часа или по друг начин казано по 6 пъти в денонощието, което го прави напълно девствен и неизползван. Водата е богата на минерални соли, сяра, сероводород и въглероден диоксид. По този начин действа благоприятно на респираторни заболявания, кожни проблеми и кръвообращението. Действа като мускулен релаксант и противовъзпалително върху мускулната и скелетната система. Благодарение на сулфатите ако се пие развива антиоксидантен ефект за черния дроб, действа върху жлъчния мехур улеснявайки храносмилането и улеснява действието на червата. Отпуска мускулите и намалява костно-ставните болки. Ексфолира, почиства и има антисептично действие върху всяка кожа.

Преди да завием към входа на термите забелязахме не малко хора да излизат от храстите от към пътя. Учудихме се какво може да правят точно там между високите пръти и накрая се оказа че всеки се възползва от минералните води от където и да извират. Това е пътя на водата от ресорт Сатурния, отиваща към малките басейнчета на каскате дел Мулино.

Как да стигнете до безплатните терми в средата на нищото?

Първото нещо което трябва да направите е да напишете правилното място на вашият навигатор. Напишете: дестинация- Cascate del Mulino и за улица- via della Follonata. Ако идвате от Милано вариантите са два като единият е през Монте Амиата (53 км), а вторият през град Гросето (61 км). Най-удобния начин да стигнете до там е от град Гросето, като острите завой са много по-малко от колкото през планината Монте Амиата. Пътува се бавно с около 50-70 км. в час в посока Скансано. Не бива да се отказвате само заради пътя, по време на пътуването ще видите прекрасни природни гледки, средновековни села, гори от маслини, полета от грозде, многобройни винарни и агротуризъм. Вижте публикацията ми Агротуризъм: В къщата на тиквите Малко преди да стигнете крайната си дестинация, от ляво се открива една от най-уникалните гледки в парк Марема, ще я откриете и на google maps под името – Belvedere.

Полезна информация!

 • Безплатните термални извори работят 24 часа в денонощието!
 • Температурата на водата е 37° по целзий!
 • Задължително е да носите подходящи обувки (не са удобни джапанки и разни сандали)!
 • Не влизайте във водата с метални бижута (освен злато), ще потъмнеят!
 • Докато се мокрите във водата, наблюдавайте багажа си или не носете нищо ценно с вас!
 • Докато се къпехме в минералните води видяхме и домашни любимци, предполагам са разрешени!
 • Посещението на термалните извори с малки деца е под въпрос, заради каменистата зона като цяло. Нужно е голямо внимание! Препоръчвам Терме ди Сатурния за семейства с малки деца! Ние изкарахме добре, но малко под напрежение.
 • Носете с вас повече хавлии/кърпи особено през зимния период ще са ви нужни!
 • На входа на термите има заведение за хранене, но мои съвет вземете си вода и храна с вас!

В случай че търсите къде да се разходите или да разнообразите, в голяма близост до Сатурния се намират Питиляно, Манчано и на 60 км областния град Гросето. И трите места са исторически и има какво да се види. На хора с исторически познания ще им бъде доста интересно и не само.

Искате да отседнете в Сатурния, търсите хотел, къща за гости, вижте тук:

ОЩЕ ОТ САЙТА:

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s