Валенсия – градът на изкуствата и науките

Това пътуване не беше предвидено, дори стана спонтанно. Изкарахме една седмица там като освен Валенсия посетихме Гандия и курорта Бенидорм, но за тях ще разкажа в отделна публикация. Насладихме се изцяло на града като обикаляхме два дни от общо седем. Посетихме така нареченият град на науките и изкуствата, центъра на Валенсия, минахме покрай красиви площади, оживени улици, исторически сгради, посетихме плажната ивица докато се наслаждавахме на студената напитка. Не мога да ви препоръчам къде точно да отидете и кое място да посетите поради простата причина, че ни хареса всяко едно кътче от това уникално място. Вижте кои места посетихме и как!

КАК ДА СЕ ПРИДВИЖВАТЕ В ГРАДА?

Ние се придвижвахме с кола взета под наем и така не губихме време с градския транспорт, но в града както навсякъде по света има удобен градски транспорт:

Кола под наем може да вземете от гарата, от летището или в нашия случай от някои градски офис за коли под наем, единствено ако имате кредитна карта, адреса на хотела/ мястото за настаняване и телефонен номер за обратна връзка.

Метро Най-удобният и най-бърз за придвижване градски транспорт е метрото. Това е най-предпочитаният транспорт в града от туристите като ви спасява и от слънчевите лъчи особено през лятото. Но ако не познавате спирките където се намират забележителностите по добрият вариант за вас е туристическият автобус.

Туристически автобуси Ако искате да посетите всички туристически забележителности без да се лутате излишно, потърсете туристическите автобуси Hop on -Hop off. За мен това са най- удобните и най-бързо придвижващи се автобуси до дадена точка.

Вижте как протече нашата разходка в ГРАДЪТ НА ИЗКУСТВАТА И НАУКИТЕ!

Градът на изкуствата и науките е архитектурен комплекс, международна забележителност и символ на културния туризъм на Валенсия- изграден от архитекта Калатрава. Още при самото пристигане мястото ни изненада с уникалната си архитектурата и с голямата си способност да ни очарова. Зоната обхваща площ от 350 хиляди квадратни метра, построен в белия дроб на град Валенсия и представляващ леглото на река Турия. Градът на изкуствата и науките се превръща в символ на културния туризъм. Отворен през цялата година от понеделник до неделя, Градът на изкуствата и науките предлага на обществеността най-новите технологии, музика и изкуство.

ХЕМИСФЕРИК (Hemisferic)

Планетариума е първата сграда, която е построена в архитектурен комплекс-Град на изкуствата и науките. Проектиран от архитект Калатрава, планетариума е грандиозна сграда, която представлява едно голямо око, окото на науката. Максималното и великолепие можем да видим като погледнем в огледалото (всъщност във водата). Неговата специална архитектура я превръща в подходяща обстановка за най-разнообразните игриви и предприемачески събития. Театрални и музикални изпълнения, продуктови презентации или конвенции, които проектират образ на бъдещето, модерно и с голямо естетическо качество. Без съмнение тук ще бъде много интересно за хора които обичат иновативните технологии, дори за туристи като нас които сме дошли само да се разходим беше едно супер преживяване.

АКВАРИУМ ОКЕАНОГРАФИК (Oceanografic park)

С площ от 110 хиляди квадратни метра, океанографик е най-големият морски зоопарк в Европа с капацитет да побере огромно количество екземпляри от всички точки на планетата. Всяка от сградите му идентифицира водна среда: Средиземно море, влажни зони, тропическо море, океани, Антарктика, Арктика, острови и Червено море а посещението позволява истинско потапяне в морските дълбини, за да се запознаем с неговите жители от близо. Освен морски зоопарк тук ще откриете птици и животни, живеещи вътре. Друга подобна атракция е делфинариума и неговите шоута през летния сезон които се предлагат и през нощта.

НАУЧЕН МУЗЕЙ НА ИЗКУСТВАТА (Museo de les Ciencies-Principe Felipe)

Още един уникален музей които предлага всички видове дейности и инициативи свързани с научното образование и разпространение, особено с изучаването на човешкото тяло във всичките му аспекти. Сградата е разработена на три нива. На приземния етаж се намират основните услуги на вниманието на обществеността, като билетната каса, баровете/ресторантите, магазините, баните, аудиторията, конферентната зала и залата за изложби. На първия етаж посетителите могат да открият няколко работни срещи и експонати на интерактивна наука, да оценят художественото представяне на ДНК, чрез 15-метрова скулптура. Вторият етаж се характеризира с изложба, която има за цел да ни накара да осъзнаем живота и различните изследвания на някои учени, които са били удовлетворени от Нобеловата награда. На третия етаж посетителите могат да се запознаят с „Гората на хромозомите“, пространство посветено на откриването на последователността на човешката ДНК.

ОПЕРАТА РЕЙНА СОФИА (Palau de les Arts Reina Sofia)

Дворецът на изкуствата „Рейна Софиа“ се оказа най-емблематичният, величествен и с визуално въздействие. В сградата са предвидени четири зали за различни оперни, музикални, танцови и театрални постановки. Тя разполага с няколко тераси на различни височини, които са достъпни чрез асансьори и стълби. Намира се малко в страни от града на науките и изкуствата, но по никакъв начин не отстъпва на останалите. Не знам как да опиша тази уникална сама по себе си сграда, трябва да се види от близо. Сега като се замисля от всички сгради които се намират тук в града на науките и изкуствата, не мога да преценя коя сграда е с най уникалната архитектура.

БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА (L’Umbracle)

Ботаническата градина наричана още архитектурния елемент на града на изкуствата и науките в същото време покрит паркинг, външна художествена галерия, ботаническа градина и панорамна гледка към целия архитектурен комплекс. Работата започна през 1997 г. и отвара врати през 2000 година. Открит през 2000 година, Umbracle има няколко функции в града на изкуствата и науките, една от които е да бъде нащрек, панорамна гледка към целия архитектурен комплекс. Повече от 17 хиляди квадратни метра с изложбена площ и ботаническа градина. Тя се развива успоредно на Музея на науката, но на по-високо ниво, така че да позволи на посетителя отлична панорамна гледка. Характеризира се с покрив, съставен от последователност от арки, 55 фиксирани и 54 плаващи арки, високи 18 метра.Umbracle е с дължина 320 метра и ширина 60 метра. Градината, която откриваме под арките, се радва на много богата растителност в качество и количество видове, както средиземноморски, така и тропически. Ботаническата градина се променя по външен вид, тъй като сезоните на годината се променят. През летния сезон Umbracle е домакин на дискотека на открито, която носи името си, а през зимния сезон вечер музикалните забавления се премества в стая, която се намира в самата сграда (в непосредствена близост до района посветен на паркирането на превозни средства) който се нарича Mya.

СТОМАНЕНИЯ МОСТ (Assut de L’Or Bridge) и СТРУКТУРА ЗА СЪБИТИЯ (Agora)

Мостът Калатрава L’Assut de L’Or е изграден от стомана и бял бетон като свързва северния и южния околовръстен път на Валенсия. Той се състои от централна част, от която започва пилон 125 метра височина, държащ 29 стоманени кабела, които поддържат моста. Изграден е от бял бетон и стомана, елементи които отличават цялата работа на архитекта Калатрава.

Един от най-критикуваните архитектурни елементи на комплекса, със сигурност е Агора. Първоначално проектиран като многофункционално пространство за организиране на събития от различен вид, тя се превръща в седалище на банков форум. Работата която никога не е била завършена- всъщност горната част на сградата трябвало да завършва с фолио, притежаващо функцията за управление на слънчевата светлина. Тези фолиа никога не са били инсталирани, създавайки проблеми с проникването на вода с течение на времето. Споровете в съдилищата между Валенсия и архитекта Сантяго Калатрава, заедно със структурните проблеми на Агора, които са изложили на риск безопасността на обществото, не позволили много от събитията да бъдат организирани през последните години.

ГРАДИНИТЕ НА ТУРИЯ (Jardin del Turia)

Валенсия както всички градове в древността, е основана на брега на река Турия. Водите на реката винаги са напоявали полетата, напивали са жителите на Валенсия и са помогнали на търговията. През 1958 г. правителството на Испания решава, че река Турия не може да продължава да минава в близост до центъра на града. Това решение е било взето, защото внезапно наводнение причинява смъртта на няколко души и причинява големи щети, за да се избегнат други подобни ситуации, избират да отклонят хода на реката. В момента градините са една от най-големите зелени атракции на Валенсия, със 110 хектара парк, от които става домакин на много спортове, бездействащи и игрални дейности. Около 9 км. са достъпни за бягане, колоездене, разходки или просто за почивка, а именно благодарение на пълната липса на автомобили и наличието на голям брой различни растения, които разкрасяват и украсяват градините в цялата околност. По цялата алея на река Турия можете да ви направят впечатление многото чешми, нужни са особено през лятото, защото при необходимост може да напълнете бутилката си ако носите със себе си разбира се. Разходката из градините с велосипед е сред дейностите, които са най-препоръчителни и в същото време предпочитани.

ПЛОЩАД ВИРГЕН (Plaza de la Virgen)

Ако сте на посещение във Валенсия, не бива да пропускате площад Вирген и красивият фонтан Фуенте дел турия. На него е намират най-известните исторически сгради като катедралата и Портата на апостолите, Къщата на Вестуарио и различни търговски обекти, барове и ресторанти. Площад Вирген е едно от най-посещаваните места в града не само в наши дни, но и в миналото защото е бил център на римски форум. Това е мястото където се провеждат срещи, като продължават да се провеждат и сега: с политически, социален и празничен фолклорен характер. Силно препоръчвам да прекарате малко време там по време на престоя си във Валенсия- през деня и през нощта на Plaza de la Virgen, защото всеки път тя придава различно усещане, не само когато тя е домакин на специфични и традиционни събития, но и при промяната на естествената си светлина.

ТРИУМФАЛНА АРКА (Puerta de la Mar)

„Пуерта дел Мар“ се намира на площада, който носи същото име „Plaza Porta de la Mar“.Арката е бяла на цвят и е изградена от мрамор. Състои се от три арки, носещи символите на град Валенсия и декоративни елементи изобразяващи елементи от войната. В сравнение с тази оригинална версия по-късно в средата на главната арка е добавен кръст в памет на загиналите.

ПЛОЩАД АЮНТАМЕНТ (Plaza de L’Ajuntament)

Площад Аюнтамент е най-големият в града. Той е с триъгълна форма и обикновено е заобиколен от продавачи на цветя. На площада се намират кметството, централната поща и многобройните барове и заведения. Близо до кметството е построен най-красивият фонтан. С течение на времето Площад Аюнтамент е променяло името си няколко пъти и е претърпял забележително градско моделиране. В момента на площада се посрещат различни видове дейности и събития (културни, развлекателни, празнични и гастрономически).

АРЕНА ДЕ ТОРОС (Plaza de Toros)

Задължително трябва да посетите колизеумът на Валенсия (Plaza de Toros),където са се провеждали коридите. Арената е известна не само заради това че са се провеждали борби с бикове но и за провеждането на концерти и фестивали. Арената е изградена от тухла. Фасадата на сградата е сводеста и има общо 384 арки. Близо до нея се намира  музея „Таурино“ .Ако имате време непременно го посетете. Вътре има много интересни експонати, включително роклята на матадор, флагове и многобройни предмети използвани в битките.

ПЛАЖ МАЛВАРОСА (Playa de la Malvarossa)

ГАРАТА (STATION)

Внушителната структура и декоративните щрихи правят „Estación del Norte“ красив пример за модернизма на Валенсия. През август 1917 г. е открита новата жп гара Валенсия и сградата на старата станция е разрушена. В модерен стил украсата на фасадата се откроява от погледа на туристи и посетители. Основната фаса на жп гарата на Валенсия е построена от двете кули, които се издигат от двете страни. Ярко оцветената керамика, както отвън, така и отвътре. Често казано като видях сградата за пръв път си помислих че това е някакъв дворец, но уви оказа се че е централната гара на Валенсия.

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

ОЩЕ ОТ САЙТА:

Loro Parque – малкото тайландско селище

ОБИКОЛКА НА ПАРКА Най-голямото тайландско село извън Тайланд, дали е на остров Тенерифе? Тайландското село е първото нещо което ще видите когато влезете в Лоро парк. То е построено с много любов за…

о. Тенерифе – кои места да посетим докато се наслаждаваме на лятната си ваканция. Пътеводител.

Остров Тенерифе за мен беше островът на мечтите. Една недостижима мечта която в последствие се сбъдна. Тенерифе ми донесе много различни забавления освен късните вечери така и непрекъснатите разходки. Прекарахме една страхотна седмица…

Посланието на Гауди

Изумителния парк е създаден по проект на финансиста Еусеби, който възложил на архитекта Гауди да построи голям град/градина. В наши дни паркът е идеалното място да избягате от стреса на ежедневието и да…

Мадрид-Градът на коридите

КОИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ДА ПОСЕТИТЕ Още при самото пристигане в Мадрид бяхме очаровани. Това ни беше първата дестинация след преместването ни в Италия. Само за три дни ние успяхме да обиколим доста от забележителностите…

Барселона-Перлата на Каталуня

Още при пристигането ни в Барселона си взехме такси и започнахме с първата ни обиколка. Докато стигнем до нашият хотел на булевард La Rambla, видяхме достатъчно от забележителните красиви места и оживени улици.…

Реклама