Венеция-Кралицата на Адриатика

Какво трябва да знаете, преди да посетите града на гондолите!

  • Венеция е разположена върху множество малки островчета, около 118 на брой
  • В цялата си зона кралицата на Адриатика е заобиколена от вода и за да посетиш нейните забележителности е нужен ферибот, гондола или друго плавателно средство за придвижване. Колите са напълно ограничени.
  • Символът на морският град е крилато лъвче символизиращ знамето на града.
  • Венеция се прославя с производството на венецианско стъкло и дантела.

Как да стигнем до там от град Милано?

Венеция е център в област Венето, Италия. Намира се на около 270 км. от град Milano.

  • С кола – 270 км.
  • С влак – 270 км.
  • С автобус Flixbus – около 270 км.
  • По въздух – от летище Linate – около 246 км.

Вече няколко пъти посещавам Венеция и мога да кажа че малко или много познавам града. Наводнява се доста често поради снижаване и покачване нивото на морето, но по някакъв повод не спира да привлича туристи от цял свят и да бъде една от най-желаните дестинации за посещение. Венеция е разделена на общо шест района и е включена в световното културно наследство на ЮНЕСКО, благодарение на стила и архитектурата на сградите. Тази дестинация е колкото туристическа, толкова и романтична, а да се качиш на гондола и да преминеш през всички канали наслаждавайки се на гледката допринасят за това. В случай че посетите Венеция за празника на влюбените, ще останете очаровани не само от плаването с гондола, но и от романтичната атмосфера на града. Построена върху масивни дървени пилони Венеция по всяко едно време е застрашена от потапяне.

Какво да видите и кои забележителности да посетите само за един ден?

1. Големият канал (Canale Grande)

Венецианският канал се извива на S образно, като най-добре се вижда от високо. Canale Grande е дълъг около четири километра и с дълбочина 5 метра като представлява един от основните водни пътища в града. В градския транспорт като традиция са запазени гондолите и моторните лодки. Аз съм се качвала три или четири пъти на моторна лодка, а и така се стига много по-бързо до площад Сан Марко. Да се качите на романтична гондола си е екстра, защото цените са много високи – за 30 мин. идват над 100 евро, дори и да се спазарите, трябва поне да сте четирима за да ви олекне малко от цената. Canale Grande започва от жп гара Санта Лусия и завършва до площад Сан Марко. До площада освен по вода, може да се стигне и пеша, което е препоръчително когато отивате за пръв път, така ще се потопите в атмосферата на града.

2. Посетете магазините с венецианско стъкло

Piazza San Marco е най-главният площад във Венеция .На него се намират няколко от най-известните забележителности – Базиликата Сан Марко, Камбанарията, Часовниковата кула, Дворецът на Дожите и библиотека Марчана. Когато пристигнете на площада със сигурност ще започнете да снимате наоколо и да си правите лични снимки като го намирам за напълно нормална реакция. Когато приключите обаче задължително посетете магазините където се продава венецианско стъкло. Знаете ли нещо за това, някаква история? Аз съм чела в интернет за това и ще ви разкажа малко!

Производството на венецианско стъкло започва от северна Италия в началото на миналото хилядолетие благодарение на монасите бенедектинци. През 981 година е подписан първият документ потвърждаващ стъкло-производството във Венеция. По късно във времето към този документ се прибавят и избягалите от превзетия Константинопол византийски стъклари, които носят със себе си познания за стъклената мозайка и стъклената бижутерия. Подписания договор е одобрен и приет твърде бързо и поради тази причина с цел за сигурност и за взимане на всички мерки за безопасност, стъкларските работилници са прехвърлени на близкият остров Мурано. По време на преместването са започнати дейности по произвеждането на оптическо стъкло за очила и стъкло за прозорци. В наши дни може да намерите множество различни видове форми и смески от венецианско стъкло.

3. Часовниковата кула

Както по горе споменах тук се намират няколко от основните забележителности на града като първата с която започвам е Clock Tower . Известната часовникова кула e построена през 15 век от Кодучи и по проект е изградена така че астрономическият циферблат да се вижда от страната на Адриатическо море. Най-отгоре на терасата се виждат две фигури които удрят часовете на камбаната. На следващото ниво отпред се вижда Лъвът на Сан Марко с разтворена книга следван от трима мъдреца водени от ангел с тръба и фигурата на Дева Мария държаща в скута си дете а от страните и два сини панела показващи времето.

4. Базиликата и камбанария Сан Марко (Basilica е Campanile San Marco)

В голяма близост до Clock Tower се намира един от най-добрите примери от византийския архитектурен стил – базиликата Сан Марко. Тя е една от най-известните базилики в региона Венето. Състои се от два етажа – долната част на фасадата е разделена на пет портала украсени с мозайка и с многоцветни мраморни колони. Горният етаж също е богато украсен и е с четири арки. Впечатлени ще останете и от мраморната украса както и от скулптури от различните епохи. На фасадата на Базиликата са поставени четири бронзови коня някога красили императорската ложа, а в днешно време красят фасадата на Сан Марко.

5. Площад Сан Марко

Площад Сан Марко отдавна се е превърнал в най-важната забележителност в града. Основно тук се провеждат всички културни събития. Настилката е стъпкана тотално от милион посетители идващи всяка година. Площада го делят на малък и главен площад. Малкия площад Piazzetta San Marco е залепена буквално за главният площад. От едната страна е Дворецът на Дожите, а от другата е националната библиотека. В средата им има две високи колони – едната е Свети Теодор който пробожда с копие дракон, а на втората е крилатият лъв символизиращ града.

6. Дворецът на Дожите

Palazzo Ducale е един от символите на Венеция. Намира се на малкия площад Сан Марко и срещуположно на Адриатическо море. Двореца в наши дни представлява един уникален музей с шест зони за посещение.

Работно време и цени може да видите тук: https://palazzoducale.visitmuve.it/

Полезна информация: Двореца не е достъпен за инвалидни колички, за хора страдащи от клаустрофобия, бременни жени или за хора със сърдечни и респираторни проблеми. Допускат се хора над шест годишна възраст.

7. Моста Риалто (Ponte Rialto)

Ponte Rialto е най-старият от четирите моста, пресичащи канала. Той свързва кварталите Сан Марко и Сан Поло. Мостът е частично покрит и на него са разположени множество магазинчета. Всеки един новодошъл турист преминава през него или си прави най-красивото си селфи. Възхищавам се на удивителната архитектура на Венеция, сградите както и мостовете може да са стари, някои недостатъчно добре реставрирани, но носят белезите на богатото си минало, а аз намирам това за очарователно.

8. Мостът на въздишките

На фокус е още един от най-известните мостове „Мостът на въздишките“. Там винаги е претъпкано с туристи и нямате абсолютно никакъв шанс да си направите снимка отпред без да не ти се пречка някой. Забавен факт е, че докато тълпите се бутат, за да уловят заветния кадър, прочутият мост може да бъде сниман малко по-отдалече, откъм другата си страна просто трябва да заобиколите двореца и да се впуснете в малките улички зад базиликата Сан Марко.

9. Остров Сан Джорджо

San Giorgio Maggiore е един от островчетата на Венеция, с известна камбанария наподобяваща тази на Сан Марко и църква наречена Свети Георги. Островът се намира точно срещуположно на библиотеката Марчана. Църквата е основана през 982г. когато монахът Д. Морозини се договаря с Т. Мемо да дари целият остров за манастир. Мемо не бил съгласен но, за да се получат нещата Морозини източва блатата около църквата за да може да получи почвата за строеж, след което основава църквата Сан Джорджо Маджоре която става първият му абат.

10. Район „Riva degli Schiavoni“

Riva degli Schiavoni е крайбрежен район с оживена пешеходна алея. На нея също можете да срещнете пазарни сергии които тълпят района. На същата улица се намира и „Мостът на въздишките“. Много лесен за откриване, ако видите тълпа от хора да се блъскат един в друг, значи сте на правилното място.

11. Дворец „Cavalli-Franchetti“

Palazzo Cavalli-Franchetti е дворец във Венеция и е разположен в зоната на Сан Марко. Намира се точно на Гранд Канала както го виждате на снимката по долу. Модернизиран е външно във венециански стил. Тук често се провеждат различни културни събития.

Palazzo Cavalli-Franchetti

12. Карнавалът във Венеция

Карнавалът във Венеция е една от най-популярните масови изяви и всяка година привлича множество туристи от всички краища на света. Той става световно известен през 18 век, когато достига най-голямата си слава. През този период Казанова прекарва живота си във Венеция между диви партита и любовни афери. В края на века, обичаят с маските бива забранен, но карнавалът оцелява макар и не в такъв голям мащаб. Едва през 1979 г. традицията е възобновена такава, каквато можете да я видите и днес. През този период градът, който така или иначе е изключително оживен и препълнен с туристи, се изпълва с много музика, танци, представления и различни събития. Балове с маски, професионални фотосесии с ретро дрехи и това са само част от забавленията.

13. На море

Венеция е морски курорт и център на международния туризъм със световно значение, най-известен с курортите Лидо ди Йезоло и Лидо ди Венеция. Посещавала съм Йезоло общо три пъти като последният път прекарахме няколко дни. За нашето семейство градът е един от най-уникалните курорти за прекарване на лятната семейна почивка. Вижте публикацията ми за Нашата четири дневна почивка в Иезоло

14. Вземете си гондола под наем

Канал и романс. Да се качиш на гондола когато си влюбен е страхотно. Ако сте във Венеция и имате възможност и време да се качите на романтична гондола, направете го! -Няма да съжалявате. По време на разходката с гондола ще имате възможност да се насладите на гледките на града от различен ъгъл и да ви върви по вода, както се казва по наше му.

ПЪТЕВОДИТЕЛ

Моята карта от Google My maps, начертана за вас. Маршрута се обхожда пеша, като ще преминете през известни площади, величествени църкви и архитектурни мостове.

Ако случайно решите да се качите на вапорето или на малко корабче, задължително се върнете пеша. Има какво да се види – докато се разхождате, ще срещнете романтични местенца и ще се насладите на уникалната архитектура като моста Ponte Rialto.

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

ОЩЕ:

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s