Призраци и грандиозни гледки от замъка Вецио

Когато пристигнахме във Varenna , първата забележителност която посетихме беше замъкът Вецио които се намира в Перледо. Историческият център на Perledo е на 395 метра над Варена и е като тераса на езерото Комо. На нас ни бяха нужни около 15 минути за да достигнем местоположението с кола. Пътят до там е стръмен, тесен и се кара бавно. Имаше няколко обратни завоя, за миг изкачването до горе ми заприлича на пистата на Monaco , където ежегодно се провежда рали състезание на Формула 1.

Когато пристигнете на местоположението-края на пътя, ще видите малък паркинг където може да оставите колата си. Ако и вие като нас сте решили да посетите мястото с кола, най-добре тръгнете рано сутрин защото местата за паркиране са ограничени и рискувате да не успеете да паркирате.

Продължаваме към замъка през Перледо, селцето в което се намира. Минаваме по калдъръмените тесни улички и каменните къщи, като от време на време се отварят красиви гледки от високо. Няма как да се объркате или отклоните от пътя си, табелите които са поставени навсякъде ще ви водят, а и се върви само на право. Колкото повече се приближаваме към замъка, толкова повече ме побиват тръпки. Самата обстановка наоколо е такава, че те пренася в ерата на каменните къщи и самата мисъл че Перледо и неговият замък е обитаван от призраци ме омагьосва допълнително.

Ето тук вече сме достигнали почти крайната точка, намираме се на църквата San Martino. Тя е главната църква тук, построена в бароков стил. Пред нея има малък площад с панорамна тераса с изглед към селото. От ляво на нея ще видите стълби и табела за замъка Вецио. Като изкачите стълбите до горе, ще се озовете пред касата за билети и малко уютно кафене с озеленена градина наоколо.

След това следвайте пътеката водеща до северната страна на замъка от където се отваря една от най-красивите гледки на езерото Комо. От ляво ще видите други стълби водещи към прекрасна буйна градина с континентална и алпийска растителност характеризираща се с кестени, лешници, борове и лилии.

Приближаваме се към замъка със затаен дъх и в очакване да го посетим. Всеки един замък си има своя история и своя легенда. Нямам търпение да разбера малко повече за историята му и за неговата легенда която все още обитава замъка. Освен красивата гледка, от няколко години замъкът Вецио е дом на тренировъчен център за нощни и дневни птици. Затова посетителите имат възможност да опознаят, оценят и подкрепят древното изкуство на соколерията, практикувана от хиляди години и наскоро се превръщат в нематериално наследство на човечеството, благодарение на ЮНЕСКО.

Замъкът представлява квадратна кула, достъпна чрез малък въжен мост. Отворена е от към върха от където се показва страхотна панорамна гледка към езерото Комо. Заобиколена е от каменни стени с квадратна форма и друга частично издигната кула.

Призраци, грандиозни гледки и интересна история, са затворени в стените на укреплението. Произходът му остава загадка и до ден днешен а историческите източници все още не са били в състояние напълно да възстановят миналото му. Въпреки това през 1891 г. са открити някои гробници датиращи от желязната епоха, а през 1956 г. са открити мечове, каски и железни стрели с триъгълни форми. За любителите на паранормалното този замък е идеална дестинация. Легендата от ломбардската епоха напомня за връзката на кралица Теоделинда, която иска да построй църквата Сан Мартино, ораторията на Св.Антонии и замъкът Вецио, за да остави свидетелство за вярата си в християнството.

ЛЕГЕНДА

На източния бряг на езерото Комо, от върха на планината някои призраци се наслаждават на пейзажа-необезпокоявани. Говори се че това укрепление е обитавано от дух на име Теоделинда, която минава през коридорите на двореца и обикаля градините по време на пълнолуние. Мениджърите и до ден днешен си спомнят за историята на кралица Теоделинда и изработват позиращи скулптури покрити с марля и тебешир, направени благодарение на приноса на посетителите.

През 17-ти век кулата на замъка е била собственост на енорията на Сан Джорджо във Варена, в последствие преминава в ръцете на графовете на ривиерата, Скрандати, Сербелони и накрая на семейство Грепи ди Робилант които все още я притежава. Сградата има типични строителни характеристики на средновековна епоха- по това време всяка община се оборудвала със крепостни стени, замъци и кули. Може да се изкачите до панорамната тераса на последното ниво за да погледнете от високо и да се насладите на пейзажа.

Кога да посетим замъка?

Замъкът може да бъде посещаван всеки ден от 10 до 19 часа, в зависимост от сезона.

БИЛЕТИ

  • Билет на човек струва -5 euro
  • Билет за студенти от 7 до 18 г. и възрастни над 65 години-3 euro
  • Билет за деца до 6 г. и инвалиди (над 70%) с придружител-безплатно

Видео

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Още от сайта:

В търсене на Златния кон

Замъкът е разположен в центъра на Новара, като главният вход е с изглед към площад Мартири, а от останалите…

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s