Милано в четири сезона – топ забележителности

Красиви гледки в четири сезона, стари и нови сгради, безброй забележителности, тесни и широки улици, площади, паметници, музей и галерии- това е прекрасният и пълен с живот град Милано. Милано привлича посетители от цял свят благодарение на модните улици, витрините на големите марки, модни ревюта и паркираните поръчкови автомобили. Със сигурност има много неща за правене и разглеждане в този град, към които трябва да добавим чара на голям европейски метрополис и несправедливо подценяваната кухня спрямо тази на Рим, Неапол или Флоренция. Вижте публикацията ми за: Вкусове от Италия

За Милано мога да разказвам много и няма да успея да опиша всичко в една публикация, затова ще разкажа само за най-известните улици и най-популярните забележителности. Вече сте в град Милано и се чудите кои забележителни места да посетите първо? Определено трябва да започнете от Катедралата и площад Дуомо, галерия Виктор Емануил Ⅱ и Замъкът Сфорцеско – това са символите на древното богатство на европейската столица.

1 Катедралата Дуомо (Duomo Cattedrale)

Сърцето на град Милано е гигантската мраморна сграда Дуомо, очароваща и привличаща всеки един посетител. Отличителната ѝ черта е голямото изобилие от скулптури, буйни арки и зъбни рогчета. Катедралата съдържа петдесет и пет монументални прозореца и 3400 статуи. На върха и е поставена позлатена статуя на Мадоната, а точно над входната порта (ваше ляво), ще видите най-известната статуя на свободата.

Работно време и комбиниран билет за вход:

 • Работно време: Всеки ден от 09:00 до 19:00. Последен вход 18:00. Неделя и празници задължително се запазва час.
 • Цена за вход: 9€ без да се качваш на терасите, 15€ ако се качиш по стълбите и 20€ с асансьор.
 • Комбинирания билет включва: посещение на катедралата, археологически музей, музеят на катедралата и църквата Сан Готардо.
 • Как да стигнете до там: Център Милано! Метро М1, М3 (спирка дуомо).
 • За повече информация на официалния сайт: https://ticket.duomomilano.it/en/

Туристически автобус:

Ако случайно решите да се качите на туристически автобус и да разгледате всички забележителности в града, спирката се намира на площад Дуомо, точно срещу катедралата. Идеята съвсем не е за изпускане, помислете си добре. Билети за 24, 48 и 72 часа:

 • Деца (0-4): безплатно
 • Деца (5-15): намален
 • Възрастен 22€

2 Терасите на катедралата Дуомо (Terrazze di Duomo)

Поглед от терасата на Миланската катедрала. За да се изкачиш на прочутата тераса на катедралата Дуомо има два варианта. Единият е по асансьора, а другият е да изкачите 251 стъпала.

Ако решите да вземете вторият вариант бъдете подготвени, бъдете динамични и пъргави. Защото има опасност да се изморите. И това е само до първото ниво и за да се изкачите до покрива (последната тераса) ще ви трябват още малко сили и десетки стъпала. Но пък за сметка на това си заслужава.

Билети:

 • билет възрастен 10 евро (пеша);
 • билет възрастен 15 евро(по асансьора);
 • билет за деца от 6 до 18, групи и студенти цената е намалена;
 • официален сайт: https://ticket.duomomilano.it/en/

3 Галерия Виктор Емануил (Galleria Vittorio Emanuele)

В близост до Дуомо се намира галерията Виктор Емануил. Тя свързва площад „Дуомо“ с операта „Ла Скала“. Престижната галерия е направена с формата на кръст и е покрита със стъкло. И ако Милано е модната столица на Италия, тогава галерията е неговото изтънчено ядро. Точно заради изтънчеността и лукса на галерията, избрахме да си направим снимки от нашата сватба тук.

Нашата сватба

Това е едно от най-луксозните места за пазаруване, където ще откриете бутици на най-известните модни марки и модерни гурме ресторанти. И не трябва да пропускате:

Пешеходните пътеки на покрива на галерията – от площад Дуомо до площад Ла Скала. Достъпът е чрез два бързи асансьора, които ще ви издигнат до върха, откъдето ще се насладите на незабравими гледки. За да се качите, е нужен билет.

Пазаруване или разглеждане – тъй като малко от нас могат да си позволят да пазаруват от магазини на Prada, Gucci или Louis Vuitton, можем да разгледаме витрините – безплатно е!

Разгледайте публикацията ми за галерия Виктор Емануил по време на коледа: Коледното дърво на Милано

Хапване и пийване – в галерията има много приятни места за хапване и пийване, които са малко по-достъпни за обикновения турист, важно е да откриете вашето място!  

Кафе „Кампарино“- това е емблематично място за срещи с пищен интериор и уникални аперитиви, които можете да опитате само тук.

Да се завъртите на бика за късмет и повторно връщане в Милано. Ако посещавате италианската столица и сте в галерията на Виктор Емануил, не подминавайте бика изобразен върху мраморната плоча в самия и център. Казват че като се завъртиш(на петата на крака) в посока на часовниковата стрелка, това донася късмет и надеждата че ще се завърнеш отново в Милано. Дали това поверие е вярно – не знам, но дупката върху бика е доста издълбана.

4 Ринашенте (Rinascente)

Заснето от терасата на ресторант Майо, Ринашенте с прекрасна гледка към катедралата Дуомо. Там можете да пробвате от големият избор на коктейли, напитки, а изборът на храна е още по голям. За да се изкачите до там е нужно да преминете през осем етажа.

 • На партера на мола можете да намерите безброй парфюми, часовници, слънчеви очила и модни аксесоари.
 • Под партера се намира още един нулев етаж. Там ще откриете магазин за домашни потреби, електроника, осветителни тела, аксесоари и куфари необходими за вашето пътуване.
 • На първи и втори етаж може да намерите всичко необходимо за любим мъж.
 • На трети и четвърти всичко необходимо за любима жена.
 • На пети етаж има женско и детско бельо.
 • На шести етаж така наречения -Home Decor- .
 • На седмия се намират няколко ресторанта, бар и терасата с панорамна гледка към катедралата.
 • И на осмия последен етаж се намира известният стилист и фризьор Aldo Coppola.

Операта „Ла Скала“ (Teatro alla Scala)

В миналото на мястото на днешната опера Ла Скала е имало църква Мария дела Скала, от там идва и името на прочутият театър. Сградата е с дължина 100 м и с ширина 38 м. Зрителските места са разположени на шест етажа с отделни ложи. Сцената на театъра не е голяма, но оперната трупа на Ла Скала е сред най-елитните в света. Ла Скала привлича и световноизвестните български оперни певци. Тук са намерили изява български знаменити изпълнители като Надя Свиларова, Райна Кабаиванска, Илка Попова, Борис Христов и други.

Museo del Novecento

На няколко крачки от катедралата Дуомо се намира музеят Новеченто – преведено на български език означава 900. Колекцията на музея съдържа повече от 400 произведения на италианското изкуство с автори като Пикасо, Брак, Клее, Кандински, Модилиани, Джузепе Пелица, Ведова, Паладино, и други. Четвъртия и последен етаж изцяло посветен на Лучио Фонтана е най-любимата ми зона. Залата е заобиколена от големи стъклени витрини с изглед към Дуомо. Всеки един посетител изкачил се до последния етаж се наслаждава и радва на гледката повече от необходимото. В случай че искате да видите повече снимки от галерията, последвайте връзката която ще ви пренасочи към моята страница във фейсбук ТУК , след това потърсете папката отговаряща на името Museo 900.

 • Работно време: Всеки ден от 10:00 до 19:30, четвъртък от 10:00 до 22:30
 • Билет на човек: нормален 10€, намален 8€, деца 5€

Картинна галерия (Pinnacoteca di Brera)

Pinacoteca di Brera e една от най-големите галерии в Милано. Тя поддържа 38 зали с картини подредени в хронологичен ред освен залата Х ,която представя картини от 20 век. Тук е забранено да се правят видео, селфита, снимки ,въпреки че аз успях да заснема няколко кадъра, домашните любимци не се допускат, както е забранено да се внася храна и не се пуши.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

 • Адрес: Via Brera 28, Milano
 • Най-близки спирки на метро: Lanza (M2), Montenapoleone (M3), Cairoli (М1)
 • Най-близки спирки на автобус през: „Monte di Pietà (номер 61) или през Forobuonaparte (номер 57)

Работно време:

 • понеделник – затворено
 • вторник – 9:00 – 14:30
 • сряда – 12:30 – 17:30
 • четвъртък – 12:30 – 17:30
 • петък – 9:30 – 17:30
 • събота – 9:30 – 17:30
 • неделя – 9:30 – 17:30

Билети:

 • нормален билет – 15€
 • намален билет – 10€

Сити Лийф (Sity Life)

 • Torre Isozaki
 • Torre Hadit
 • Torre Libeskind

Трите небостъргача са наименувани на архитектите които са ги създали. Това е невероятен жилищен и търговски комплекс, където може да се разходите и да се насладите на останалите арт проекти. В зоната има кафенета, голям мол и невероятен фонтан. Паркът е многопосещаем, разрешено е за кучета. А също така може да си направите семеен пикник в тревата. Това е една от любимите ми зони за разходка.

Площад Гае Ауленти (Piazza Gae Aulenti)

Известната на всички ни Piazza Gae Aulenti. От нея можете да се насладите на силуетите на небостъргачите в Милано. Разстоянието между „Гае Ауленти“ и „Корсо Комо“ е около 50 метра. На самият площад се намира и най-високият небостъргач в Милано „Uni Credit“. На площада е изграден фонтан, където всяка година през летният сезон малките деца се къпят и плискат с вода. В наши дни площад „Ауленти“ се е превърнал в дестинация оценена от различни видове посетители, както от граждани така и от туристи и как да не бъде оценена като на нея се намират множество небостъргачи като:

Жилищната сграда Вертикалната гора (Bosco Verticale)

В голяма близост до площад Ауленти се намира и жилищната сграда „Вертикалната гора“, тук също много обичам да се разхождам. Това е най-красивият небостъргач в Милано. Участва в много състезания от „Вертикалната гора“ той печели няколко награди, а през 2015 печели архитектурно признание за най-красивия иновативен небостъргач в света.

Различните растения, поставени на двата небостъргача, са проучени и анализирани от професионалисти в сектора на „ботаника“, така че те могат да се адаптират перфектно според височината си и така че да могат да процъфтяват в този микроклимат. Много от туристите се наслаждават на сградата повече от необходимото.

Амбициозната сграда чрез вертикалното си уплътняване на зеленина, цели да увеличи растителното и животинското биоразнообразие на град Милано. това е всъщност проект много полезен за града, тъй като представлява белия дроб на града, поглъщащ CO2 и фина прах, като го преобразува в кислород и влажност. Насладете са на гледката от близо и си направете най-красивите снимки.

Озеленен парк (Biblioteca degli Alberi)

Наскоро откритият парк е много приятно място, където можем да се разходим със семейството, с кучето а може би с приятели. Зоната е оборудвана с фитнес зона, зона за пикник, зона за кучета, зона за деца и зона за релакс. В зоната за релакс са поставени пейки, тип шезлонг където може наистина да релаксирате. Друго от което съм много впечатлена е фитнес зоната, там са поставени фитнес уреди, монтирани са в земната почва. Детската зона също е много приятно място, оборудвана с различни детски люлки. А през лятото в парка, можете да се насладите на цветната разнообразна растителност, образуваща огромна градина. На снимката се вижда и небостъргача „Ломбардия“, повече за него по надолу в публикацията.

Банка Уникредит (Torre Unicredit)

Небостъргачът Уникредит е с височина 231 метра и е най-високата сграда в Италия. Той е част от проектът на „Порта Нова“. Намира се на площад „Гае Ауленти“ и е близо до „Corso Como“ и „Biblioteca degli Alberi“. Сградата е с постоянно нощно осветление благодарение на малки светещи диоди. Възможната комбинация е посветена на италианския така наречен „триколор“- италианското знаме. Освен това тя свети по време на коледа и на откриването на други различни празници и поводи.

Офис сграда (Torre Diamante)

Небостъргачът Диаманте е също част от проекта на Порта Нова. На външен вид е многостранна сграда изглеждаща като диамант и е висока 140 метра. Тази цифра го прави четвъртия по големина небостъргач в Милано и най-високата стоманена сграда в града. В днешно време Торе Диаманте е седалище на италианските фирми за Gruppo BNB Paribas.

Жилищните сгради (Torre Solaria e Torre Aria)

Проектите Солария и Ария са видни действащи жилищни сгради на новия силует на Милано. Двата небостъргача са две авангардни творения от висок клас характеризиращи се с иновативен дизайн, проектирани да излъчват естествена светлина във всеки апартамент. В допълнение към жилищните апартаменти всяка една от сградите разполага със фитнес зала, басейн и СПА център.

Офис сграда (Palazzo Lombardia)

Много красива съвременна сграда, препоръчвам да се качите на покрива (на 39 етаж) когато е позволено, за да се насладите на прекрасната гледка от тераса „Белведере“ към Милано. Няма да съжалявате, а напротив ще останете доволни.

Corso Como

Разстоянието между площад „Гае Ауленти“ и „Корсо Комо“ е на около 100 метра разстояние. Корсо Комо е една от любимите ми зони за излизане вечер. Тя се определя като търговска част благодарение на голямото разнообразие от заведения и като пешеходна алея където може само да се разходите. Вечерно време винаги е препълнено с хора до късно през нощта.

Castello Sforzesco

Замакът Сфорцеско в Милано е един от най-ярките забележителности в града. В днешно време замъкът е много важно място по отношение на културата, не само заради историческата му роля, но и защото тук има няколко музея. На първо място мога да отбележа великолепната художествена галерия на замъка, където са изложени произведенията на известни италиански художници от различни епохи. Там се намира Археологическия музей, Музея на средновековното изкуство и Реюнионския музей. Сред другите най-интересни експонати на замъка е залата посветена на работата на Леонардо да Винчи, а именно огромна колекция от музикални инструменти и надгробната плоча на херцога на Висконти. Отделните зали също са от голям интерес за туристите, тук можете да видите балната зала и стаята от Рокабиански замък. Стенописите в тази стая изобразяват героинята на „Decameron“ Bocaccio – емблематичен образ на времето си. Цената на един билет е 10 евро, билетът е валиден за един ден и ви позволява да посетите всички музеи и изложби на замъка.

Озеленен парк „Parco Sempione

Парк Семпионе се намира в двора на замъка „Сфорца“. Това е голям парк в които може да се разходите, да карате колела, да си направите пикник или да изпиете по едно питие. Той е проектиран от Емилио Алеманя, така че да се създадат панорамни гледки, и да бъдат обхванати двете забележителности „замъкът Сфорца“ и „Арката на мира“. Третият виден паметник на парка Семпионе е „Palazzo dell’Arte“ (Дворецът на изкуството). Вътре има езеро с костенурки, патета и мисирки, а в средата над него е разположен мостът на русалките. Има още няколко места които може да посетите – Arena Civica, Aquarium и Torre Branca. Другото важно нещо е че цялата му площ е покрита с безплатна безжична мрежа (интернет), а това може да зарадва повечето от туристите.

Parco Sempione

Arco della Pace

Arco della pace преведено по нашенски е Арката на мира. От горе и е разположена бронзова скулптура на богинята на мира, стояща над колесница водена от шест коня. Можете да я видите от парк „Семпионе“, срещуположно на замъка „Сфорцеско“.

Каналите Навили (Navigli)

Каналите са една от любимите ми зони за излизане вечер. Почти винаги е претъпкано с хора, а заведенията и ресторантите са препълнени. Зона Навили представлява голям канал с многобройни барове и ресторанти, определям го като малката Венеция в град Милано. Тук на зона Навили се намира и легендарната книжарница „Libraccio“ която е отворена и през нощта, най-вече през лятото когато жителите на Милано се отдават на едно от любимите си занимания а, именно безкрайни разходки по бреговете на Навильо Гранде.

Вижте маршрут за един ден за разходка в Милано! Това е картата ми от my google maps, направена за вас.

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Реклама