Извън утъпканите маршрути на Рим (Ⅲ част)

След настаняването ни в хотела първото нещо което направихме е да потърсим заведение за хранене и да обядваме. Това ни е първото посещение на столицата и всъщност не знаехме какво да очакваме, дори от храната. Да ама „Рим не е Италия“- какво означава това?

Храна

Всички сме слушали за италианската кухня, известна със вкусната паста и пица. Ние също искахме да хапнем нещо вкусно, по точно местна храна характерна за Рим. Обиколете заведенията за хранене и ще усетите вкуса на автентичната римска кухня като Cacio e Pepe, Carbonara и La Gricia.

Предприехме проучване в интернет на местата за хранене, така че да избегнем загубата на време в търсене. В голяма близост до хотела откриваме нашето заведение за хранене, малко като размер, но вътре уютно и комфортно. Поръчваме spaghetti alla carbonara(спагети) и piatto antipasto all’italiana(предястие). Не си мислете че не опитах и от вкуса на Cacio e Pepe, също уникално вкусно като spaghetti alla carbonara. Ако посещавате Рим, потърсете такова място и се насладете на римския вкус.

💥Не споменавам имената на ресторантите и пицариите за да не се получи като: –във вид на реклама. Блогът е изцяло написан на базата на моите лични преживявания.

Разпитахме малко за храната и ни стана ясно че всичко е домашно производство. Предястието съдържа шпек, прошуто крудо, прошуто кото, два вида кашкавал и сос. Всичко беше много вкусно, особено кашкавала които беше добавен към двете ястия- облизахме си пръстите. С голям интерес подходих към соса, съдържащ кромид лук и мед. Вкусовете наистина съвпадаха и останахме доволни. Но това беше единственото и последно заведение за хранене където успяхме да хапнем добре. Колкото по далече от забележителните места, толкова по добре! Дали е така, няма как да разберем само за два дни. Не случайно съм избрала заглавието на публикацията ми – Извън утъпканите маршрути.

За нас като туристи звучеше твърде невероятно и абсурдно в една голяма световна столица да няма места, където може да се насладиш на страхотна храна, затова и съвсем не се поддадохме на съмнения и сгрешихме. Наистина попаднахме на замразена пица от Еселунга – това е ужасно, а цените бяха високи. Заведението се намираше в голяма близост до площад Испания. Представете си как туристите биват лъгани и то на много висока цена! След разправия от наша страна заради различните цени поставени отвън и тези вътре си тръгваме разочаровани. Ще издам че имаха две менюта: едното на английски, а другото на италиански. Мои съвет! -Внимавайте много къде сядате за обяд или вечеря, разликата между замразена пица и току-що направена е огромна!

Както и да е! Станалото-станало! След първият обяд останахме доволни и с голям позитивизъм нашата обиколка започва. С голям ентусиазъм вървим по главната улица в очакване на първата отбелязана забележителност Ватикана. Тук прескачам топ забележителните места, защото публикацията ми е за – не чак толкова забележими места. Ако искате да прочетете повече за Рим последвайте следните връзки:

Триумфалната Арка на Константин

Едно от не чак толкова забележителните места в Рим според мен е триумфалната арка на Константин. Защо? Арката се намира точно между Амфитеатъра и Римския форум и всеки който идва насам се втренчва първо в Колизеума или пък преминава покрай нея като се запътва директно към Римски форум. Правим една две бързи снимки и тръгваме за да отделим повече време на друго по забележително място. -Това все пак е моето виждане на нещата! Като цяло арката е много красива от близо и си заслужава.

Транспорт

За храната вече със сигурност ще си вземете поука от по горе написаното, продължаваме с градския транспорт. Ако сте чели предишните ми две публикации за Рим, вече знаете че ние се придвижвахме по зададен маршрут и вървяхме пеша. В случай че не ви се върви пеша, ето как може да се придвижвате в големия град?

-Метро: Метрото в Рим има 4 линии – А, В, В1 и С. То се движи в историческия център на града и не само, но определено ще ви заведе до забележителните места. За по голямо удобство може да си щампите хартиена карта на метрото от интернет.

-Автобуси: Има около 350 автобусни линии и над 8000 спирки. Те обслужват само основните пътни артерии и със сигурност отново ще се наложи да походите в централната част на града, за да стигнете до зададената забележителност.

Туристически автобуси

Туристическите автобуси работят целогодишно и с един маршрут преминават през всички основни забележителни места в центъра. Автобусите са Hop-on и Hop off (слизане и качване с билет валиден до 24 часа) с отворен покрив, което ви позволява да се насладите на панорамни гледки в радиус от 360°. На разположение имате и личен аудио гид(слушалки) на 8 езика. Цялата обиколка продължава около 2 часа.

Дейности

Огледайте се наоколо, разходете се из тесните улички, особено вечер когато всичко е осветено. Освен транспорт, храна и забележителни места не пренебрегвайте църквите и катедралите – те са като безплатен музей. Ние посетихме две от църквите и останахме впечатлени.

  • Църкви и катедрали

Църквата- Sant’Ignazio di Loyola

Църквата е посветена на Свети Игнацио, основателят на йезуитския орден. Открихме тази църква на пътя между Пантеон и Фонтана ди Треви. Тъй като се редяха хора на опашка, решихме и ние да влезем и да я посетим от вътре. Църквата е построена на мястото на друга древната църква „Благовещение“. Още при самото влизане, се чуваше тиха църковна музика, а хора се редяха на опашка и се вглеждаха в едно огледало. После разбрах че огледалото приближава илюстрацията изобразена на тавана наречена – „перспективния плафон“ извършена от архитект и художник Андреа Поцо. Темата на изображението е обожествяването, възнесението на главата на йезуитския орден Игнатий Лойола на небето.

До сега от всичко прочетено ми стана ясно че почти всяка една църква в Рим е била построена на ново или напълно реставрирана. Вижда се че архитектурата на всяка една от тях е уникална сама по себе си. По надолу ще се запознаете с още няколко.

Църквата- Santa Maria Maddalena

Santa Maria Maddalena се намира в голяма близост до исторически център на Рим. Това е християнска римокатолическа църква изцяло посветена на Света Мария Магдалена. Проектирането на външната фасада е завършена около 1735 г. от неизвестен архитект, което е необичайно за фасадите на храмовете в Рим. Интериорът от вътре е с издължен осмоъгълен главен храм в стил Боромини (изгражда и олтарът на църквата San Giovanni Battista dei Fiorentini, по надолу ще в публикацията ще видите) и с два вътрешни параклиса. Като първо впечатление: -Един уникален музей!

Базиликата- Sant’Andrea della Valle

Религиозният свят на Вечният град е отделна вселена със свои закони и традиции. Църквите в Рим са толкова много, разнообразни и пъстри, че човек неволно започва да се съмнява коя църква трябва да се види първа. Сант Андреа е най- голямата барокова църква в Рим. Намира се на една от най главните улици на Рим (Corso Vittorio Emanuele) и в голяма близост до площад Навона. Проектирана от Франческо Мария Грималди базиликата служи като основна резиденция на религиозния орден на театините( това е мъжки свещенически орден на Римокатолическата църква).

Базилика -Sant’Agostino

На мястото на Сант Августин е имало стара църква на августинските монаси, но била твърде тясна и ниската основа не можела да осигури безопасност от честите наводнения на река Тибър по римско време. Поради тази причина на нейно място се построява нова църква от блокове, минирани в руините на древния римски Колизеум.

Basilica Sant ‘Agostino

San Giovanni Battista dei Fiorentini

Сан Джовани е католическа църква в Рим и посветена на Свети Йоан Кръстител. Интериорът е изработен основно от майстори от региона на Тоскана. Вътре в църквата ще откриете статуя на Свети Йоан и скулптурната група „Кръщението на Христос“. Олтарът на църквата – „Фалкоиери“ е изграден от Франческо Боромини, като това е последната му работа. По-късно се разболява тежко и се затваря в дома си, като не излиза. Изгаря сам своите рисунки и ръкописи и се самоубива. В знак на признателност е погребан в същата тази капела- „Фалкониери“.

Chiesa San Giovanni dei Fiorentini

В Рим има около 900 църкви. Той води класация не по брой, а по стил и архитектура. По този начин всяка година привлича безброй туристи, като в тази категория влизат художници, скулптори, архитекти и майстори на мозайката. В наши дни базиликите в Рим преобладават с архитектура и цвят.

  • Нощен живот

Разходихме се по оживените улици, където туристи и местни се наслаждаваха на ароматното вино. Улиците и заведенията светеха все едно се намирахме на коледно парти. Ние посетихме тези улици два пъти и съм направила снимки само през деня, когато заведенията са почти празни и няма светлини. В такъв момент се изгубваш и забравяш да снимаш, за което сега съжалявам. Улицата се казва via del Governo Vecchio, намира се в голяма близост до площад Навона.

Но пък имам снимки от други места за сядане в Рим, където по време на дъжд можеш да седнеш отвън и да хапнеш. Рим е туристически град и е пълен с много туристи, а собствениците на заведенията за хранене са добре организирани. Пред всяко едно заведение е изграден найлонов навес които предпазва от дъжд. За по зиморливите има поставени печки които затоплят достатъчно. Преди да седнете може да погледнете цените на менюто поставено най-отпред.

Предупреждение! Контролирайте цените на външното меню с цените на това което ви дават вътре, възможно е да се различават. Едното меню е за туристи а другото за италианци. Знам че звучи прекалено, но е истина. 🧐🤫

Най-доброто време за посещение:

Посетете италианската столица когато имате време, възможност и желание. По всяко едно време на годината Рим е прекрасен. Сами виждате, дори да вали, пак е възможно да вкусите от ароматното вино, от вън на чист въздух.

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Присъединете се към 217 други абонати като се регистрирате с вашата електронна поща:

Още подобни публикации от блога!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s