Рим в средновековието – пътеводител, билети, цени (Ⅱ част)

Алармата звъни безпощадно. Събуждам се.. На вън вече е сутрин- Ура. Нямам търпение да посетим останалата част от забележителните места останали за днес. Излизам на балкона и слънчевите лъчи огряват лицето ми. За днес имам изготвен план и се замислям дали ще успеем да го изпълним. Излизаме с усмивка на лице и голям ентусиазъм като отново преминаваме по същата главна улица от където преминахме и вчера. Отново много паркирани коли по главната улица и тук-там някои преминаващ.

Вече приближаваме към главната улица около Ватикана и: Закуска! Избираме мястото и нямаме търпение да изпием по едно горещо макято и да опитам от бриошките с крем.

💥ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Внимавайте къде сядате да се храните, попаднахме на замразена храна или храна сготвена на предишния ден !!!

Вече закусили продължаваме с втората обиколка, с нашият пътеводител google maps следвайки картата. Взимаме преминаващ автобус за да спестим малко време и слизаме на правилната спирка- площад Венеция. Още при слизането от автобуса забелязваме една от най-забележителните сгради в Рим- сградата на Виктор Емануил Ⅱ. Бяла, красива и величествена!

На една от спирките на която се качихме снимах една от табелите с номерата на автобусите, имената на спирките(дестинациите), ще откриете спирки на метрото и през колко време преминават. Така мога да помогна на някои да знае кои автобус да хване и на къде да се запъти. Приближете снимката за по голяма видимост, вижда се всичко!

Втори ден – пътеводител Ⅱ

В предишната публикация  Пътеводител: Рим- Вечният град (част Ⅰ)  ви споменах че имаме закупени билети за посещението ни на Колизеума, Форо Романо е Палатин Хил. Успяхме да посетим и величествената сграда на Виктор Емануил Ⅱ- за нея не е нужно да закупувате билет или да си запазвате час предварително, освен ако не сте решили да посетите вътрешните музей. Без да закупувате билети може да погледнете и към разкопките на Foro Traianio и Foro di Augusto от терасата надвесена точно над тях, гледката е впечатляваща.

Полезен съвет:

За по голямо удобство най-добре е да си закупите билетите предварително (онлайн). Казвам от личен опит (видях как туристи без предварително закупени билети не бяха допуснати до опашката от хора).

Къде?

Пред всички забележителни места разни публичтари продават фалшиви билети за вход. Не се лъжете да си купувате от тях- предупреждавам ви! Eдинственото сигурно място е онлайн сайта на https://www.coopculture.it/it/ както направих и аз.

Цени:

 • билет Колизеум, Форо Романо, Палатино – 18€ (билета е валиден до 24 часа)
 • билет Колизеум, Форо Романо, Палатино и вход за арената на Колизеума -24€ (билета е валиден до 24 часа)
 • билет за инвалиди с придружител (член от семейството)- безплатно

Всички забележителни места от днешния ми пътеводител се намират на една и съща улица – Via dei Fori Imperiali. Оставете си един цял ден за една такава разходка пълна със руини и история.

Altare della Patria-Vittoriano

Започвам с първата забележителност която посетихме Altare della Patria-Vittoriano. Още със самото слизане от автобуса вперих поглед и се усмихнах. Величествено! Тя стоеше там като кралица. Останах очарована от стилът и красотата на сградата. Чуйте малко за нейната история!

Конкурс и проектиране

След смъртта на Виктор Емануил Ⅱ (наричан още Бащата на отечеството) е открит конкурс за дизайн на паметник в негова чест, заради това че по време на управлението си успява да обедини Италия, а останалите народи от Европа се радвали на свободата и демокрацията. С издигането на бялата сграда народът на Италия показва силна вяра в монархическото управление.

Правилата за участие в конкурса били следните:

-да се проектира празничен паметник

-да бъде разработен върху три теми (колона, конната статуя или триумфална арка)

В Palazzo delle Esposizioni били представени 293 рисунки от различни художници по света, но сред многото печели проекта на французина Henry-Paul Nénot. Проектът му обаче веднага е подложен на критики след това отхвърлен, относно решението му да постави възпоменателна колона на Piazza Republica.

През 1882г. е обявен втори конкурс като вземат предвид поука от първия и комисията налага темата за „конна статуя с архитектурен фон и подходящи стълби“ и да бъде издигнат на хълма на Кампидолио.

Резултат от втория конкурс

През 1884г. конкурса печели архитекта Джузепе Сакони. Той предлага сграда вдъхновена от класически храм като например Олтара на Пергам или храма на Фортуна Примигения в Палестрина, която трябва да се спуска естествено по склона на хълма Кампидолио. По това време обаче хълма на Кампидолио бил претъпкан с къщи, църкви и улици. Към премахването на цял един древен град Сакони бил принуден да промени първия си проект, така че конструкцията да не тежи на хълма.

Джусепе Сакони

През 1905г. Сакони умира, Пио Пиачентини и Еторе Ферари са призовани да завършат сградата- колеги с които Сакони споделя идеи за италианския национален стил.

На 04.06.1911г. паметникът на Виктор Емануил Ⅱ е тържествено открит по случай честванията за 50-годишнината от обединението на Италия, но е окончателно завършен през 1935 г.

През 1921 г. е определен като Altare della Patria и място за погребение на Незнайния войник-неизвестна жертва на Първата световна война. Незнайният воин е погребан под конния паметник на краля и прекрасната статуя на Богинята Рим в стил на свободата, оттогава наблюдаван от постоянен почетен караул.

Терасите на „Altare della Patria“

Искате ли и да се изкачите и да наблюдавате Рим от високо? Да? Това пространство е достъпно с асансьор и може да бъде посетено само чрез заплащане. Гледката от върха на Виториано ще ви остави без думи и от тук ще се насладите на една от най-красивите панорамни гледки към Рим.

-Цена на билета-7€

Освен тераса на върха има и други такива с величествени гледки към Колизеума и всички разкопки наоколо. Тази тераса се намира на по-долно ниво, но пейзажа пак е величествен и е безплатно.

Музей на „Vittoriano“

Вътрешността на Виторяно може да бъде посетена безплатно, освен ако не решите да посещавате вътрешните музей. Цената на билета за вход е 2€, а музейте са:

 • Sacrario delle Bandiere (Храмът на знамената)

Тук се съхраняват всички знамена на разпуснатите части на италианската армия.

 • Museo del Risorgimento Italiano

Тук е посветен един цял раздел на някои от най-важните личности в историята на Италия, като Гарибалди, Камило Бенсо и Джузепе Манцини. Музеят съхранява различни картини, изобразяващи компаниите спечелили златен медал както отпечатъци, снимки и ръкописи.

Вход-2€
 • Cripta del Milite Ignoto( Криптата на незнайния войн)

Всъщност това място представлява саможертвата на милиони италиански войници, дали живота си в Първата световна война. Човекът там разбира се е италиански войник избран измежду хиляди неидентифицирани тела и погребан точно под статуята на богинята Рим в Altare della Patria.

 • В коридорите на Vittoriano

Работно време Виторяно:

 • от понеделник до четвъртък- 09:30-19:30
 • от петък и събота- 09:30-22:00
 • неделя- 09:30-20:30

✅Ако искате да избегнете опашките от хора, посетете мястото по време на отварянето или по време на обяд!

Римски Амфитеатър-Colosseo

Бавно се приближаваме към най-великолепния амфитеатър от Древен Рим – Колизея. Вървим по главната широка улица (улицата на Римските императори) – Via dei Fori Imperiali. След изумителната сграда на Виторяно, това е следващата забележителност която ни вълнува.

Колизей

Средновековие

Колизея е построен в началото на 1-ви век като подарък към римските граждани. Наричан Амфитеатър на Флавиите или Амфитеатър на Цезарите, тук се провеждали гладиаторски битки, екзекуции и драми с митологични сюжети. Строежът на амфитеатъра отнема десет години, император Веспасиан го започва, а неговият син император Тит го открива с тържествени игри в продължение на сто дни. Легендата гласи че сградата е изцяло завършена от Домициан– брата на Тит. По време на откриването на арената били изклани 5000 диви животни, а провежданите игри били: битки между животни, убиване на затворници от животни, други екзекуции и битки между гладиатори. В различни сайтове за Рим пише че на арената са загинали около 500 000 души.

Колизея се използва в продължение на четири века и половина. По него са правени множество промени поради пожар от мълния и три пъти заради земетресения. С течение на времето публиката се променя и игрите замират, но основната причина за замирането на игрите е военната и финансова криза в империята. Никои не иска да понесе финансовата криза, поради това Колизея спира да функционира.

През 1349г. Колизея претърпява земетресение, разрушавайки външната част на южната страна. Голяма част от падналите камъни са използвани при строителството на дворци, църкви, болници и други сгради в цял Рим. Много от каменните облицовки във вътрешността на амфитеатъра са демонтирани, за да бъдат използвани в други сгради, а мраморните елементи за производство на вар.

По време на обиколката ни, по външните стени на амфитеатъра забелязахме множество дупки. Всеки които е посещавал мястото ги вижда, дори по снимките които гледаме в интернет. -Сега вече знам на какво се дължи това!

Бронзовите скоби укрепващи зидарията, са изкъртени от стените и на местата им остават множество дупки, ясно забележими и днес.

В новото време

През 15 и 16 век в Колизея се развиват и разработват различни дейности, но поради различни причини нито една от тях не се осъществява. Единствено папа Бенедикт 14 взима по ефективни мерки за опазването на сградата и го обявява за свещено място, заради мъченичеството на ранните християни убити в амфитеатъра. Той забранява използването на сградата като за печелене на пари и я посвещава на Страстите Христови. По-късно подземната конструкция на арената е частично разкопана а през 30-те е напълно разкрита.

Днес Колизеят е сред най-популярните туристически забележителности на Рим и посреща милиони посетители всяка година. Влошеното състояние на сградата, в резултат на нейната възраст и на замърсяването на въздуха, довежда до мащабен реставрационен проект, изпълнен между 1993 и 2000 г.

Когато посетихме Колизея от вътре забелязахме че сградата е в полуразрошено състояние. Заради сегашното си състояние, в него не се провеждат масови мероприятия – на временни седалки могат да бъдат настанени едва няколкостотин зрители. В същото време извън сградата са провеждани и големи концерти, използващи Колизея като фон. Сред изпълнителите, свирили пред Колизея през последните години, са Рей Чарлз, Пол Макартни и Елтън Джон.

Как е изграденa вътрешността на амфитеатъра?

Местата за сядане са разделени на нива. Това са:

 • подиум – тази част е предназначена за римските сенатори
 • ложата на императора – също е в тази част
 • зоната намираща се над подиума – тази част е предвидена за останалите римски аристократи, които не участват в сената
 • трето ниво – това ниво е разделено на три поднива:
 • най-ниското подниво е предназначено за богати граждани
 • най-високата за бедни граждани
 • третото ниво е изградена от дърво и построена от Домициан е пригодена за „жители от най-нисък клас“

Част от подиума на арената е зидан, а останалата е изграден от дървен материал. След първите години от пускането на Колизея бъдещият император Домициан изгражда подземия от тунели и клетки под арената, където са държани гладиаторите и животните преди началото на зрелищата. Под арената са помещават всички пособия, нужни за представленията. Когато в амфитеатъра имало диви зверове, около подиума се спускала предпазна ограда.

Днес нивото на арената вече не съществува, но стените на подземията и коридорите са видими в руините на сградата. Цялата конструкция заема площ от 160 000 m².

Колизея включва множество коридори, които извеждат навън и се намират зад местата за сядане. Конструкцията на коридорите е такава, че в случай на опасност целият амфитеатър можел да бъде евакуиран за 5 минути, както и запълнен отново за около 15. Всеки вход и всяко стълбище са номерирани. Двата главни входа по късата ос водят директно към централната част, докато останалите чрез множество малки коридори – към останалите места. Колизея заема място и във филмовата индустрия като -„Ядрото“, „Денят на Независимостта“ и любимият ми филм „Гладиатор“. Гледали ли сте го?

Какво видяхме вътре?

Сред откритите находки фигурират повече от 50 бронзови монети от късно римски период и открита сребърна монета от около 170 г. в чест на 10-годишното управление на император Марк Аврелий.

Открити са семки от плодове: смокини, грозде пъпеши, както и следи от маслини и ядки на близо от около 2000г. Смята се че те показват какво са похапвали зрителите по време на представленията.

Едногодишно проучване на дренажната система под Колизея, разкри фрагменти от кости на мечки, дакели и големи котки. Животните вероятно са били използвани за борба или като плячка в ловните игри на древната римска арена – съобщиха археолози цитирани от Ройтерс.

По време на разкопките са намерени множество парчета от глинени делви, чинии, чаши и други подобни. Извадени са и големи парчета(орнаменти) от руйните, останали от средновековието, които служели като декор по стълбищата и етажите.

Амфитеатъра на Флавиите е една от най-внушителните сгради в историята – внушителна с вида си, с хората които е погубила, с това което е оставила зад себе си – спомена за една велика империя.

Работно време Колизей:

 • от последната неделя на октомври до 15 февруари от 08.30 – 16.30
 • от 16 февруари до 15 март от 08.30 – 17.00
 • от 16 март до последната събота на март от 08.30 – 17.30
 • от последната неделя на март до 31 август от 08.30 – 19.15
 • от 1 до 30 септември от 08.30 – 19.00
 • от 1 октомври до последната събота на октомври от 08.30 – 18.30
 • 1 януари и 25 декември-затворено

Fori Romani

Закачам тази скица към публикацията ми за да може да се ориентирате по-лесно със цялата зона на форумите. Както ви споменах по горе всички те се намират на една и съща главна улица, разликата е че имат различни входове. Всеки император си е имал негово място(къща, храм) и всеки форум е отбелязан с различен цвят. Форумът на Траян е отбелязан в червено, до него се намира форум на Август, но за него не съм направила нито една снимка от близо, незнайно защо. -Ха-ха! Жълтата зона не я видях(беше оградена) или от нея е останала малка част залепена за форума на Август или правят някакви разкопки. За да посетите Форума на Цезар е нужно да влезете през входа на Римски Форум. Римският форум го посетихме последен, намира се в най-долната част на картата. Зоните на форумите са:

 • Foro Traiano – в червен цвят
 • Foro di Augusto – в лилаво
 • Foro di Nerva – в жълт цвят
 • Foro di Cesar – в розов цвят
 • Foro Romano – в сиво
foto google

Foro Traiano-Траянски форум

Останките от Форумът на Траян може да ги откриете точно срещу величествената бяла сграда на – Виторяно. Тук се намират останките от базиликата Улпиа, колоната на Траян, останките от траянски пазар, и руините от средновековните къщи.

Проектиран от архитект Аполодор от Дамаск форумът е построен по заповед на император Траян, като това е последният от императорските форуми в Рим. Той бил украсен с трофеи, взети след завладяването на Дакия. Форумът все още изглежда добре и е добре поддържан, въпреки силното земетресение през 801г.

Ако се интересувате повече от този форум или ви е интересно да видите как е изглеждало през средновековието, разровете се в интернет има достатъчно информация. Върху самите снимки съм закачила линк водещ към страниците в уикипедия.

Работно време Форум на Траян!

 • Всеки ден от 09:30- 19:30
 • 24 e 31 декември от 9.30-14.00
 • 1 януари, 1май e 25 декември- затворено
 • билет за вход на музея – 11,50€

Foro Romano e Palatino

 • Триумфална арка на император Тит

След дълга обиколка и много емоции продължаваме към следващото изумително място- Римски форум. Той се намира точно до Колизея. Изкачваме стръмна уличка с каменни павета и приближаваме входа. Влизаме навътре и се озоваваме пред триумфалната арка на император Тит.

Триумфалната арка на Тит
 • Базилика на Максенций и Константин

Вървим по калдъръмената пътека придружена от издигнати каменни стени. Първата сграда която виждаме е останките от базиликата Максенций. Това е най-голямата сграда, строена някога на Римския форум. Размерите за древноримските стандарти били огромни. Вътре в нея била поставена колосална статуя на Константин, а останките от тази статуя в наши дни са изложени в Капитолийските музеи. Тук се провеждали делови срещи, а по времето на олимпиада се правели състезанията по борба.

Basilica di Massenzio e Costantino
 • Къщата на Весталските девици

Продължихме да вървим по характерните римски пътеки от средновековието и се озоваваме пред останките от домът на Весталките. При последните разкопки са открити останките от храма на Веста, заедно с жилището на весталките. Тази къща се намира в подножието на Палатин близо до Форума. Къщата е построена изцяло от тухла и е с правоъгълна форма с дължина 68 метра и ширина 28 метра, заобиколен от колони. От правоъгълния коридор е имало проход към различни други стаи, разположени на два етажа. Сред тях е имало голяма и луксозна приемна зала, а отстрани шест стаи проектирани за шест вестала. В средата на салона са открити следи от някаква малка осмоъгълна сграда, грижливо разрушена и срината до основи. Възможно е тя да е била разрушена от самите весталки, преди тяхната общност да бъде унищожена при император Теодосий. Говори се именно това е било тайното светилище, в което са се съхранявали свещените предмети.

 • Храм на Антонин и Фаустина

Храмът на Антонин и Фаустина е построен през 141г. по разпореждане на император Антонин Пий в чест на неговата починала жена Фаустина. След смъртта на Антонин, храмът е посветен и на него.

 • Храмът на Ромул

Храмът на Ромул от дясно на снимката е посветен на Ромул, това е сина на император Максенций който умира още като дете. След смъртта му неговият баща го обожествява и издига в негова чест храм. В днешно време Храмът на Ромул е част от базиликата на Свети Козма и Свети Дамян, посветена на двама гръцки братя – лечители, мъченици и светци.

Храм на Антонин и Фаустина и до него Храм на Диво Ромоло
 • Обща снимка от останките на някои от сградите (Tabularium,Arco di S.Severo,Tempio di Saturno,Colonna di foca,Tempio di Vespasiano,Basilica Giulia ,Tempo della Concordia)

Добавила съм снимка от интернет на Форо Романо от средновековието, как е било едно време и моя заснета снимка от самите останки в наши дни. Тук се вижда какво липсва и какво е запазено и до ден днешен. Tabularium,Arco di S.Severo и Colonna di foca са все още запазени, но Tempio di Saturno, Tempio di Vespasiano, Tempio della Concordia и Basilica Giulia са напълно разрушени. Докато вървяхме около руините се пренесох в средновековието и се опитах да си представя всичко наоколо. Какво да кажа! Докато не видях тази снимка от интернет си нямах и на представа каква точно е била позицията на тези сгради. Не си го представях точно така. Затова когато посещавате такива места е хубаво първо да се поинтересувате, защото това е важно за вашата обиколка.

 • Форум на Юлий Цезар

Както виждате това е форума на Гай Юлий Цезар или поне това което е останало. Той е първият от императорските форуми на Рим. Снимка номер 1 и 2 са снимани от едно и също място и са свалени от Google. Така по лесно ще видите как е било в средновековието и какво представлява в наши дни. Останали са само три от колоните на сградата и арката в средата липсва, но могат да се видят основите и, а от сградата от ляво са останали само колоните.

Снимка номер 3 е моя снимка, заснета е от задната страна от останките на сградите. Виждат се всички останки от колони и сгради. Тук на снимка 3 също се виждат основите на арката, стояла там по времето на Цезар. Какво да кажа след толкова силни земетресения и климатични промени не е останало почти нищо от това което е било едно време.

 • Олтарът на Юлий Цезар

Освен Форум на Цезар, тук във Форо Романо място намира и Храмът на Цезар (Tempio di Divo Giulio). Храмът се намира в югоизточната страна на Форо Романо на мястото, където е изгорен трупът му. След изгарянето му, първоначално тук е имало само олтар и мраморна колона с надпис-Бащата на отечеството. Тогавашният консул Долабела нарежда да отстранят веднага колоната. Две години след смъртта на Цезар, сенатът одобрява строеж на храм по настояване на Октавиян, Марк Антоний и Марк Лепид. Започва се строеж и се възстановява съборения от Долабела олтар. Храмът бил осветен след тридневн триумф на Октавиан. Тук е бил изгорен трупът на Гай Юлий Цезар.

Храмът е разкопан през 1872 г. и вече унищожен. На олтара в храма и днес почитатели на Цезар поставят редовно цветя.

 • Базилика Емилия

Продължаваме към следващата почти разрушена сграда-Базиликата Емилия. Базиликата е била с дължина 100 метра и ширина 30. Както виждате в наши дни е напълно разрушена. Виждат се останки само от входната порта. През 410г. при пожар базиликата напълно изгаря. Как е изглеждала едно време може да видите тук.

 • Антична сграда Курия Юлия

Зад Базиликата Емилия се показва и сградата на Курия Юлия. „Курия“ означава просто „къща за срещи“- в нея е заседавал сената на Римската империя. Липсват колоните около нея съществуващи в средновековието. Строежът на сградата започва от Гай Юлий Цезар, но е завършена по времето на император Август. Курия Юлия е една от малкото римски структури, които са оцелели до голяма степен след земетресението, но това се дължало на трансформацията в базиликата Sant’Adriano al Foro през 7-ми век. Всъщност структурата която сега краси Форума е второто изграждане на Цезаровата курия, и не само, реставрирана е няколко пъти и възстановена при Домициан. По-късно изниква ново бедствие и при силен пожар тя бива силно повредена, но отново възстановена от Диоклециан и така до наши дни както я виждате на снимката.

Базилика Емилия и зад нея Curia Lulia
 • Храм на Венера и Рома

Храмът на Венера и Рома се намира срещу Колизея на източната страна на Римския форум. Построен от римския император Адриан, храмът най-вероятно е бил окончателно разрушен вследствие на земетресение нанесло много тежки щети. Самата архитектура на храма е била построена изцяло в гръцки стил. Преди да започне строителството, император Адриан посещава Атина и Пелопонес в Гърция от където се връща впечатлен от гръцката архитектура и така построява храма.

Ще ви закача линк към страницата да видите всъщност как е изглеждала по времето на император Адриян. Последвайте връзката: храм на Венера и Рома

Храм на Венера е Рома

Работно време Форо Романо!

 • работи всеки ден от- 08:30-19:00
 • от 1 януари и 25 декември- затворено

Видео Рим

видео

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вижте още подобни публикации!

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s