Агротуризъм: В къщата на тиквите

Това е една малко по различна публикация от останалите, но много интересна и забавна. Един оранжев рай намиращ се близо до Милано. Чували ли сте някога за подобно място? Ако не сте прочете цялата ми публикация и разгледайте снимките които ще добавя тук и на страницата във Фейсбук.

Какво е агротуризъм?

  • Това е селски туризъм, включващ участие на гостите в производството, преработката и консумацията на селскостопански продукти.
  • Перспективна и модерна услуга, която вече се търси навсякъде по света.
  • Акцентира на здравословния начин на живот.
  • Алтернатива на класическия туризъм – търсенето се увеличава.
  • Отличава се с проява на лично отношение към туристите.
  • Връзка с природата и традициите на съответния регион.
  • Възможност за повишаване качеството на живот в малките населени места чрез създаване на заетост.
  • Възможност за задържане и увеличаване на туристите в региона чрез предлагане на качествени продукти.
  • Фактор за популяризиране на даден регион като привлекателна туристическа дестинация.

Резервацията ни вече е факт и на следващия ден в късен следобед се запътваме и пристигаме в уговорения час. Времето е по-топло от обикновено, но мрачно и дъждовно. Никога преди това не бяхме посещавали подобно място, не знаем на къде да се насочим и какво да очакваме. Оглеждаме се! Около нас ниви, поля, треви и движещи се машини обработващи земята. И все пак откриваме поставени табели и след около десетина поредни оранжерии, откриваме нашето място – в най-крайната и последна оранжерия.

Още при пристигането ни посрещат с усмивка и с пълна кошница домашно произведена храна (хляб, два вида кашкавал, салам, домашен мармалад, грозде, домати и крекери). Тази кошница с домашно приготвена храна се заплаща, както и ароматното вино.

Стана ми много приятно от самата обстановка, усеща се уют и комфорт върху сламените бали. Мрачното време изчезна, а многобройните тикви приличаха на малки слънца.

Осъзнавайки че посещаваме оранжерията през седмицата, силно се надяваме че няма да има много навалица, но останах приятно изненадана когато всички маси бяха се напълнили. Паркинга за коли също. Докато бяхме там някои от гостите празнуваха рожден ден, мисля че това е една добра идея дори различна. Толкова много смях и забавни моменти върху сламата, все едно сме на село.

Поръчваме най-хубавото и ароматно бяло вино, светло като нашето настроение. Чувала съм слухове, чела съм коментари и съм разглеждала снимки от такива места наречени още – агротуризъм и не останах разочарована. В последните години агротуризма по света се разпространява с големи очаквания за самите производители, като предоставя на клиентите си възможността, да се докоснат до селския бит и природата, в нейния първичен вид, и да открият непознати занаяти, атракции, гастрономия и нови форми на култура.

В един момент в тиквеното село ти става много приятно и след известно време спираш да забелязваш тълпата на около и започваш да скиташ с наслада, любувайки се на това което ни заобикаля.

Тази дървена къщурка е скована специално да бъдат поставени тиквите, точно по този начин – като декор, за да си направите най-красивите снимки за спомен. Точно това целят и фермерите като сглобяват най – оригиналния декор след това той да бъде разпространен и така да привличат повече клиенти.

Мястото не е само за любуване, това всъщност е малка ферма работеща през цялата година. Производителите се занимават както с биологично отглеждане на земята си, така и с производство и продажба на продуктите си. От първо лице вече мога да потвърдя че произведената храна е много вкусна и които има възможност да открие такова място да го посети.

Всяка една такава ферма по света сама решава как да декорира мястото или оранжерията си за да привлече повече клиенти. Фермата която ние посетихме беше с интересен декор от тикви и светещи лампи наподобяващи гирлянди за коледа. Масите бяха изработени от дървени банкали поставени едно върху друго, а столовете от сламени бали. Върху масата постлана покривка, а върху всеки стол мека възглавница.

Изложението на тикви е направено по случай наближаването на празника за Хелоуин. Нямам търпение да посетя такава ферма и за коледните празници. Да видя декорите, коледните украси и отново да вкуся от ароматното вино. До скоро!

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Коледното дърво на Милано

От 2012 година до ден днешен по време на коледа, посещаваме коледното дърво поставено в центъра на площад Дуомо. Знам…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s