Забележителности в Сливен които си заслужава да видите

Всеки път се канех да напиша публикация за град Сливен, но всеки път отлагам за по-напред във времето. Не отричам че често пътуваме и всеки път съм заета с писането на нова публикация, но тази година беше по различна от изминалите. Прибрахме се в България за две седмици и след това ни обзе носталгия. Може би защото не се бяхме прибирали от 5 години..! Или може би защото имахме голямото желание да посетим нейните забележителности (поне някой от тях), но времето не ни беше достатъчно! Нямам точен отговор, но това прибиране ме вдъхнови и реших че времето да напиша публикация за град Сливен е дошло.

Постепенно ще ви запозная с моята страна, моята родина, но в тази публикация съм подготвила моите предложения със забележителни места в град Сливен.

Къде се намира?

Град Сливен е разположен в подножието на южните склонове на Сливенската планина, с която започва и Стара планина. Намира се на 300 км източно от град София, на 110 км от Бургас, на 130 км от границата с Република Гърция и на 130 км от границата с Република Турция.

На кратко за града и региона

Преди да разкажа за град Сливен, чуйте нещо и за неговия регион. Региона на града се характеризира с богато културно и историческо наследство. Доказателство за това е наличието на лековито минерални извори (сливенски минерални бани) и забележителна природа включваща природен парк „Сините камъни“.

Както всички останали подобни паркове така и този на Сините камъни ни предлага голямо разнообразие за пешеходен и планински туризъм. Изградени са туристически пътеки водещи към величествени върхове (връх Голяма чаталка), уникални природни феномени (Халката, Куклите, Еньова булка) и водопадите Футула (местност Карандила) и Сини вир в село Медвен.

Забележителни места около Сливен:

Жеравна

Сливен е определян като градът на:

 • на 100-те войводи
 • на Сините камъни
 • там където се сливат три реки и три вятъра
 • Долината на прасковите
 • на текстила
 • на сливенската Перлова ракия

Събития!

В града ежегодно се организират традиционни събития като:

 • Международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра“
 • Празници на културата „Сливенски огньове“
 • Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“
 • Парад на ретро автомобили
 • Събор на каракачаните
 • Средновековен събор „Помни славата“ в крепостта Туида
 • Димитровден – празник на Сливен
 • Планинско автомобилно рали „Българка“
 • Рали „Сливен“

Град Сливен е записан под номер 54 в „Опознай България“ – 100 национални туристически обекта, затова ако имате време и възможност посетете града. Предлагам ви няколко много интересни предложения.

Забележителни места в Сливен

Сред най-посещаваните забележителни места в града попадат: къща „Миркович“, къща/музей „Хаджи Димитър“,  къща/музей „Добри Чинтулов”, къща „Димитър Добрович”, Национален музей на текстилната индустрия, църквите „Света София” и „Свети Димитър”. Аз лично не съм посещавала тези музей и затова не съм ги отбелязала по долу, но това не означава че са по-малко известни от останалите.

1.Старият бряст

Старият бряст се намира в центъра на град Сливен точно срещу общината. То е единственото вековно дърво в града и съществува приблизително от 1300 години. Дървото е обявено за защитен обект, като се охранява от самата държава. На пръв поглед нищо особено (дори в момента е подрязано), а означава много за град Сливен и неговите жители.

През 2013 година става победител в националния конкурс „Дърво с корен“.

Избрано е за „Европейско дърво на годината 2014“ в известния европейски конкурс.

 • От 1996 година до днес старият бряст присъства в герба на Сливен!
 • През 2013 година е обявен за „Дърво на България“!
 • През 2014 г. старият бряст е обявен за „Европейско дърво на годината“, което го прави най-популярният бряст в България!

Всеки ден минавахме покрай старият бряст и всеки ден се споглеждахме. Стоеше там голям и неподвижен, като наблюдател. Тук преминават още хиляди посетители, а през 1925г. край него били изложени телата на убитите по време на четническото движение. 

2.Сградата на община Сливен

3.Крепост „Туида

Крепост Туида се намира на хълма Хисарлъка където се открива гледка от високо. Хълмът е част от укрепителната старопланинска система, която изпълнявала много важна роля за отбраната на Римската империя.

Това място ще бъде интересно за хора които се интересуват от средновековни крепости и от историческото минало на такива. Тук ще видите останките от средновековната крепост Туида и неговите жители живели там преди векове.

След едночасово коментиране и обсъждане на това как са живели тук селяните и какви кули е имала крепостта се връщаме на обратно доволни от видяното. Малко повече за парк Туида и нейната история вижте тук.

крепост Туида/вход 3 лв.

4.Местност „Карандила

Местност „Карандила“ е най-колоритната зона в природен парк „Сините камъни“. Достъпна е по три начина: с автомобил, по въжената линия или по туристическите пътеки.

-Ако решите да тръгнете пеша по хайдушка пътека: Нужното време да се изкачите до горе е около 1 час. Въоръжете се със сили и търпение. По време на изкачването ще откриете водопад „Футула“ , „телевизионната кула“ с невероятна гледка към града и скалното образувание „Халката“ която е част от 100 национални туристически обекта. Народното поверие гласи, че ако човек премине през отвора на Халката, по-късно сменя пола си.

-С кола: Да стигнете до горе са нужни около 30 мин. или около 32км.

-По въжената линия: Необходимото време до горе е приблизително 15 мин.

5.Природен парк „Сините камъни“

Ако търсите отдих в планината в близост до град Сливен „Карандила“ е добър избор за това. Потърсете бунгало „Чуден кът“ за вашият престой. А по време на престоя си- разходете се! Потърсете фурната от където може да си закупите топли закуски и топъл хляб и си направете пикник до езерото намиращо се в голяма близост до фурната.

6.Часовникова кула

Часовниковата кула е едно от основните забележителни места в града. В миналото кулата е била използвана като наблюдателна точка от пожарникарите.

7.Паметник на Хаджи Димитър

Паметникът на Хаджи Димитър е с височина 12 метра и е издигнат в негова чест. Това е място на което по традиция на градски празник се поднасят цветя.

8.Дино бар

Дино бар освен че е бар, е и заведение за хранене, където може да седнете и да наблюдавате вашите деца, докато те тичат и се забавляват на воля. На около са поставени надуваеми замъци, пързалки и батут за скачане. Мястото е оградено и на входа е поставен пазач.

9.Парк „Юнак“

Парка е разделен на три зони

1. Зоната на игрите. Тук са изградени няколко детски площадки за по-големи и за по-малки деца. Мисля че наистина ще им бъде забавно.

2. Писта за обучение на деца по пътна безопасност. Може да дойдете тук с колело, скейтборд, електрическа кола или тротинетка.

3. Ново изграденият православен храм „Света Петка“

Храмът „Света Петка“ се намира на хълма на парк „Юнак“. В тази част на Сливен се намират и едни от най-многолюдните квартали -Сините камъни, Дружба, Българка, Стоян Заимов и Даме Груев.

За да стигнете до църквата, трябва да изкачите монументалното стълбище. Като се изкачите до горе ще откриете пейки за сядане, малък парк и кътчета за отдих с невероятна гледка към планината и града.

Не може да отречете че църквата е с уникална архитектура, съчетана с елементи от късното средновековие и съвремието.

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Посетете страницата на сайта във Фейсбук тук , там ще видите повече снимки от това прекрасно място.

Регистрирайте се за бюлетина на блога с вашата електронна поща.

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s