6 места на езерото Изео за които едва ли сте чували!

Lago d’Iseo е четвъртото по големина в региона Ломбардия и се намира в района на Вал Камоника. Tова е най-дългата долина в Италия и е близо до градовете Бреша и Бергамо. Обградено е с 11 селца -5 от страната на Бреша и 6 от страната на Бергамо. Езерото има ледников произход създадено от самата долина. В него се влива рака Олио, която е приток на по-голямата река По, вливаща се в близост до Ловере.

Най-големите селища на Lago d’Iseo са Lovere,Pisogne,Paratico,Sarnico,Sulzano и Iseo, а най-големият остров е Monte Isola. Когато разказвам за Изео настръхвам незнайно защо- така го усещам, различно ми е от останалите и нямам обяснение за това. Цветът му е тюркоазен, като диамант. Първото село за което ще ви разкажа е Сулцано.

1.SULZANO

Sulzano е едно от селищата на езерото Изео, известно с плаващите кейове на Кристо и удобната му връзка с остров Monte Izola. Вярвам че сте чули за плаващите кейове на художника Кристо, формиращи плаващ мост към отсрещния бряг. Проектът се случва благодарение на Владимир Явашев и Росен Желязков, които са партньори във фондация BSTD Underwater Explorers.

Селцето е малко и много уютно, преобладават тишината и спокойствието. Може да го обиколите цялото за около 30 мин. Разходете се по „via Cadorna“ и в дъното на улицата ще откриете металните букви.

Какво може да правите?

 • Да разнообразите или се чудите какво да правите, от малкото пристанище можете да си закупите билет и да посетите отсрещния остров Монте Изола. Билетчето струва 5 € на човек.
 • Недалеч от Сулцано се намира друга много посещаема зона от туристите казва се ,,Piramidi di Zone“.

2.ПИРАМИДИ ДИ ЗОНЕ В МАРОНЕ

Пирамиди ди зоне е задължителна спирка за посетителите, място с голям интерес привличащо ентусиасти и зяпачи. Тези природни творения възникват през вековете, благодарение на ерозията причинена от водата и в контакт с почвата се образува раждането на тези уникални естествени скулптури. За да стигнете до там трябва да се изкачите през селцето Мароне, а до там се стига с кола за около 10 мин. На място ще откриете паркинг където да паркирате.

Честно казано като гледам снимката, пирамидите ми приличат много на пирамидите в село Стоп, България. Различават се само по цвета им. Тези в България са в кафяв оттенък а тези тук в „Zone“ са сиви. Но и на двете места природните творения са прекрасни.

3.ISEO

Градчето Изео е едно от най-красивите места на едноименното езеро. То е и град и община в централната част на северна Италия. През туристическият сезон трафикът на коли е ограничен до минимум. Изео е малък град с няколко бара, пицарии и магазини за сладолед. Ако искате да останете и да пренощувате в града, направете си резервация предварително, местата са ограничени защото градчето разполага само с 3 или 4 хотела.

Когато пристигнахме на самото езеро бяхме посрещнати от многобройните красиви лебеди в него. Не мога да опиша с думи гледката и красотата която видях, трябва да се види на място.

Какво може да правите?

 • Разходка по крайбрежието на Изео „Lungolago Iseo“!
 • Посетете площад Гарибалди!
 • Съществува още една интересна забележителност, това е църквата ,,Sant’Andrea“, може да я посетите!
 • Ако искате да разнообразите недалеч от селцето се намира и резервата „Торбиере дел Себино” това е един район от торфени блата!
 • От пристанището на Изео може да се качите на корабче срещу заплащане и да отплавате до отсрещния бряг (по ваш избор)!

Ако сте изморени използвайте поставените пейки на крайбрежната със сладолед в ръка и наблюдавайте гледката, минаващите лодки или лебедите които плуват много близо до алеята, не се плашете няма да ви намокрят.

4.PARATICO

Съществува ли място където може да видите възможно най-много места само за един ден? -Да, съществува такова място и това е езерото Изео. Нямах си и ни най-малка представа че може да бъде възможно да посетите две или три градчета само за един ден.

Запътили сме се към Paratico, едно от малките градчета на езерото Изео. Ако тръгвате от град Милано, хванете магистралата А4 и карайте докато не стигнете отбивката за Palazzolo. Като завиете следвайте табелите за Paratico. Пристигаме в градчето и караме само направо, без да се отклоняваме, тъй като нямаме целева точка. Озоваваме се на езерото и от тук започваме да се оглеждаме за паркинг.

Какво да правите тук?

 • Паратико е част от 19-те общини на FRANCIACORTA, това е територия известна с производството на омонимното вино. В голяма близост до градчето се намира и винарната BREDASOLE. Там се отглежда и след това се прибира за реколта грозде с много голямо качество Pinot Bianco и Chardonnay!
 • Paratico също така е една от любимите дестинации на туристите заради голямата си близост до Бреша, за летните събития които се провеждат всяка година и възможността за провеждане на разни дейности на открито!
 • Разходка по крайбрежието на Lungolago Marconi, там ще откриете името на града изписано с метални букви! 
 • Замъкът Torre Lantieri – замъкът е посветен на S. Borromeo и се намира точно на хълма, високо над езерото. Съществува от 14/ти век и е много интересна атракция за посещение, най-вече заради панорамата която ни предоставя. Оказва се че освен красивата панорама, на приземния си етаж кулата има квадрисфера, проектираща изображения и кадри от система от светлини и огледала.
 • В голяма близост до буквите се намира и един малък, красив и много оживен парк- Parco delle Erbe Danzanti!
 • Bosco dei Taxodi- Това е най-новата атракция на града, натурален оазис от около 20 хиляди квадратни метра площ, отворен за посетители през лятото на 2020 година. Които желае може да го посети.

5.КЪДЕ ДА ХАПНЕТЕ?

В града има голям избор за това -“Къде може да хапнете„? или -“Къде може да пиете кафе„? На крайбрежната има поне 10 заведения едно до друго, но аз ви препоръчвам „La Stazione“, това е ресторант/пицария. Мястото се намира точно на крайбрежната алея, с голяма тераса над езерото. Освен че пиците които поръчахме бяха много вкусни, персоналът също беше достатъчно учтив. А сянката която заведението предлага е уникална и е с естествена растителност. Не знам как е на по вътрешните маси, но ние имахме късмет да намерим свободно място точно до оградата, отново на първа линия до езерото. Уникално и много романтично, особено за двама влюбени.

6.SARNICO

Когато потърсих информация в социалните мрежи за Сарнико, открих че града е едно от най-красивите и спокойни села на езерото Изео с признанието на Оранжевото знаме на Туринг клуб. Самият регион Ломбардия е богат на невероятни природни пейзажи и красиви туристически курорти. Също така има много интересни дестинации за избор на вашето пътуване в рамките на своя територия дори и само за един ден. А точно един от най-живописните райони в Ломбардия е провинция Бергамо. Мисля че добрият град се характеризира по живописни природни гледки, невероятните си пейзажи и историческите си сгради.

Първото място което видяхме когато влязохме в Sarnico, беше историческият център на града които е пресечен от via Lanteri. Това е елегантна улица пълна с магазинчета и подходяща за провеждането на художествени изложби и събирания, особено през лятото когато се провежда фестивалът на уличните художници. В този контекст можете да се полюбувате на древните и красиви сгради в стил Ар Нуво в исторически център.

Какво да вземете в предвид?

 • Vista per Innamorati-Малко по нагоре откриваме няколко пътеки водещи ни навътре към езерото но една от тях ни направи голямо впечатление, тази с бялата беседка. Няма нищо по хубаво от една романтична атмосфера и разходка с малко релакс, особено за двама влюбени. Тук ще може да се полюбувате на гледката на езерото.
 • Lungolago Sarnico-Крайбрежната алея на града е идеалното място за посещение, по всяко едно време на деня. По време на разходката си освен да се полюбувате на дървените пътеки докосващи водата, може да минете по тях и да стигнете няколко метра по навътре за да си направите снимки за спомен с невероятен пейзаж на заден план.
 • Тук се намира и главният щаб на корабостроителниците Рива- едно от постиженията на Италия, заедно с корабостроителниците Рио с неговите яхти.
 • Lido Nettuno-Ако посещавате града за първи път, намерете време да посетите парк Lido Nettuno. Това е общински парк които предлага истински релакс, заради достъпният си плаж и терена за плажуване. В района има различни заведения за хранене, зона за пикник с маси и пейки, тоалетни, игрище за плажен волейбол, детски кът за игра и душове. На мястото са разрешени кучета.
 • RELAX-Сарнико е привилегирована дестинация, освен да прекарате един пълноценен уикенд тук, имате възможност да спортувате на открито благодарение на многобройните спортни игрища. Града е място за разглеждане и разходка, заобиколен от езерото Изео с естествената си красота, за да съчетае нашият престой на релакс и култура.

Красотата и състоянието на околната среда по тези места го правят един от най-привлекателните центрове на международния туризъм, въпреки че нивото на туризмът все още не е чак толкова развит в сравнение с този на езерото Гарда и езерото Комо.

В моите очи сякаш се конкурират помежду си по атрактивност, рибарски селища и малки села, закътани по склоновете на околните планини или може би малки елегантни модерни градове.

Кога е най-доброто време за посещение?

Най-доброто време за посещение на този регион са пролетта и есента, когато природата дава най-доброто от себе си а водата и небето променят цвета си по едно и също време. Езерото Изео и Франчакорта привличат много туристи и са отлична дестинация за храна и винен туризъм. Подгответе за много сензорно пътешествие, за да се насладите на необичайни пейзажи и да зарадвате небцето с истински аромати.

Как да потърсим информация или помощ свързана с пътуването?

Ако вече сте на посещение в някое от селата на езерото Изео и се нуждаете от информация, искате да откриете дадено място, да се качите на корабче или да се придвижите от точка до точка не се притеснявайте, във всяко селце на езерото Изео има „Infopoint“,офис за информация. Всеки един такъв офис се намира в централната част на всяко едно от селата.

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

ОЩЕ ОТ САЙТА:

Лаго ди Комо – 6 задължителни места за посещение

Лаго ди Комо е третото по големина езеро в Италия след Гарда и Маджоре и най дълбокото в Европа. Намира се в провинциите на Комо…

Орта Сан Джулио/Orta San Giulio

Езерото Орта е малък воден басейн, заобиколен от алпийските склонове. Намира се в региона Пиемонте- от провинцията на Новара до подножието на планината Мотароне в…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s