Ница-Залива на ангелите

Както се бяхме организирали за предишните ни пътешествия, така се подготвихме и сега. Предварително прочетох разни истории в социалните мрежи, потърсих повече информация в интернет, разгледах любителски снимки и така успях да си организирам нашето вълнуващо пътуване до Ница.

Предварително си отбелязах кои места да посетим, как да стигнем до тях и от къде точно да минем. Направих резервация в хотел за една нощувка, като самата му позиция да бъде лесно достъпна и в голяма близост до повече от забележителните места в града.

И така нашето предварително организирано пътуване, се осъществи. Прекарахме два страхотни дни в Ница. Посетихме доста места, минахме през всички улици в близост до плажа и се изкачихме до най-високата точка в града с изглед към плажа. Вижте как се случи това!

Потегляме от град Милано. Заредени с позитивно настроение, желание за разходка и в очакване да се срещнем очи в очи с лазурния бряг на Франция. Разстоянието Милано/Ница е около 328км. или 4 часа пътуване без да спирате, като по време на пътуването има участъци в които е задължително да ограничите скоростта си на движение.

Къде се намира?

Град Ница е важен туристически център на средиземно море и най-големият град на Френската Ривиера. Намира се във Франция и в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг.

Наближаваме границата на Италия с Франция, движим се бавно, плащаме пътна такса и навлизаме на френска територия. Знаете че във Франция се влиза свободно без контрол тъй като сме част от Европейския съюз.

Не след дълго преминаваме покрай красивия Monaco ,от към главния път се вижда цялата крайбрежна ивица на града и не само. От високо гледката е невероятна, но ние без да спираме продължаваме към нашата крайна точка-Ница.

Пристигаме в град Ница и сме се запътили към хотела като следваме инструкциите на навигатора. Всички табели наоколо са на Френски, нищо не разбираме, но можем да се движим спокойно с кола. Минаваме през крайните квартали на Ница, не останахме очаровани от видяното в сравнение с туристическата част от към морето. Стари и обикновени жилищни сгради както на всякъде по света. Но ние не сме дошли да гледаме крайните квартали, а да посетим туристическата зона. Ха-ха

Къде да паркирате ако сте с кола?

Предлагам ви няколко подземни паркинга с имената и улиците къде се намират, тъй като в Ница е много трудно да паркираш на платените паркинги покрай пътя.

 • Azur parking-Californie (Avenu de la Californie,65)
 • Aviapark services (Avenu Sainte-Marguerite,133)
 • Sociètè du Park Sulzer (Quai des Etats-Unis, 99)
 • GIE Parcs d’Azur (BD Raimbaldi,38)

Да успееш да паркираш в Ница на паркинг на пътя си е чист късмет. Но ние явно имахме такъв. Вече паркирали, Check-in и без да губим време започва нашата разходка на Френската ривиера.

Ако сте паркирали на пътя на син участък, трябва да потърсите сините машинки за плащане на паркинга. Цените варират така:

35 min = 0,50 euro1 h 30 = 1,80 euro
50min. = 1,00 euro1 h 50 = 2,20 euro
1 h 00 = 1,20 euro2 h 00 = 2,40 euro
1 h 15 = 1,50 euro2 h 15 = 25,00 euro

Кои места да посетите за два дни?

Аз казвам два дни ,но може и за по малко. Ние докато разглеждахме забележителните места се спирахме на крайбрежната алея на поставените пейки и се наслаждавахме на цвета на морето, на десетките нюанси в синьо по няколко пъти в деня.

Ница е пълна със забележителни места, катедрали, черкви и музей, но аз споделям най-добрите за мен. Ще подредя забележителните места така както ние ги посетихме. Първото забележително място което посетихме е площад Масена.

 1. Avenue Jean Medecin
 2. Place Massena е Promenade du Paillon
 3. Promenade des Anglais
 4. La Chaise Bleue de SAB
 5. Hashtag ILoveNice
 6. Parc de la Colline du Chateau
 7. Cours Saleya e Vieux Nice
 8. Basilique Notre-Dame
 9. Cathedrale Saint-Nicolas
 10. Le Jardin Albert 1
 11. Hotel Negresco
 12. Opera de Nice

Това е моята карта от google maps и перфектната обиколка за един ден. Единствено църквата Cathedrale Saint-Nicolas е малко по встрани( отбелязала съм я в розов цвят), но в никакъв случай не е далече. На нас ни беше нужно малко повече от един ден, защото сме с малко дете. Какво направих? Разделих забележителните места на две и така спокойно без да бързаме обиколихме всички тези места.

Avenue Jean Medecin

Тук на този булевард се намира големият търговски център Nice Etoile. За наше удоволствие ние нощувахме на 50 метра от него. Единственото което не ми хареса е че за да го посетиш се налага да паркираш на подземния паркинг които е срещу заплащане (освен ако не сте близо като нас). Avenue Jean Medecin е един от главните булеварди в Ница, по него се движат коли, автобуси, велосипеди и трамваите водещи към площад Масена.

Avenue Jean Medecin

Place Massena е Promenade du Paillon

Излизаме на главната улица Avenue Jean Medecin и тръгваме в посока морето. Площад Масена се намира между стария и новия град и в голяма близост до крайбрежната алея. Определен като сърцето на града той е заобиколен от няколко главни булеварда. Всички сгради намиращи се на него са боядисани предимно в ярко червено.

Place Massena
Place Massena

На площада се намира изумителния фонтан Promenade du Paillon, а в центъра му статуя на Аполон, изобразяващ истории от гръцката митология в миналото. След едночасово лутане по шахматния тротоар на Масена, се запътваме към крайбрежието на Ница.

Promenade du Paillon

Promenade des Anglais

Преди да започна да разказвам за нашата разходка по брега, искам да обясня какво точно означава Лазурен бряг. Лазурен бряг се нарича цялата югоизточна крайбрежна ивица на Средиземно море във Франция, счита се че започва от град Тулон и завършва до град Мeнтон (намиращ се в голяма близост до границата с Италия). Град Ница освен че е част от Лазурен бряг, е част и от Френската Ривиера. (Френската Ривиера започва от град Кан и свършва до град Мeнтон).

Promenade des Anglais

На Лазурен бряг са разположени множество световно известни курорти. След като Франция превзема Графство Ница, през 1860г., новопридобитата област е наречена Лазурен бряг, поради това че зимният дъжд е възпиран от Алпите и водата остава синя(почти еднаква) като небето. Районът на Ница е планински и се различава значително от останалата част на Южна Франция.

Promenade des Anglais

След втората световна война града се превръща в известна туристическа дестинация. Световно известни личности като Елтън Джон и Брижит Бардо си закупуват жилища в региона, а в днешно време в Ница живеят голям брой чужденци от цял свят.

Promenade des Anglais

Плажната ивица на Ница е с дължина 7км. Спокойно може да тръгнете от единия край и да се разходите пеша или с колело под наем до другия край. По време на разходката си ще срещнете едни от най-популярните плажове тук- Florida beach, Blue Beach и Lido. Плажът Florida beach е един от най-добрите плажове на Ница. Той е популярен с модерното си обзавеждане, елегантен декор, ориенталски стил и поради наличието на джакузи.

Promenade des Anglais

Плажът Blue Beach е един от централните в града и е разположен срещу хотел „Негреско“. Той също е платен. На територията му има тоалетни, съблекални и малък плувен басейн. Друг отличен чакълен плаж, наречен „Лидо“, се намира пред хотел Palais de la Mediterranee. Той също е платен и разполага с ресторант.

Blu Beach

Друго важно нещо което трябва да знаете е че плажната ивица е покрита с големи камъчета. Поради големите си размери не е удобно да влизате във водата боси, нужно е да си закупите гумени обувки. Продават се по пешеходната зона и струват 5€. Поради факта, че плажовете са предимно каменисти, водата край брега е много чиста и има изумрудено красив цвят.

Promenade des Anglais

Разхождайки се по брега ще срещнете изумителни проекти като:

La Chaise Bleue de SAB

La Chaise Bleue de SAB

Hashtag ILoveNice

Тук близо до буквите гигант, всеки новодошъл турист или местен си прави снимки. Ефектния проект е оцветен в червен и черен цвят точно на брега на Лазурен бряг съчетан със самия пейзаж.

Hashtag ILoveNice

След около 30 минутно лутане около буквите тръгваме към следващото място което искаме да посетим- Parc de la Colline du Chateau.

Parc de la Colline du Chateau

Parc de la Colline

Как да стигнете до парка? Парка се намира на 50 м. от буквите гиганти. Напълно безплатен, до него се стига с асансьор или по стръмните стълби. Ако сте с бебешка количка вземете вариант едно. На входа има наблюдател които те напътства до самия асансьор. Нужно е да поизчакате докато се качите защото в асансьора се побират около 8-10 човека, а опашката със сигурност няма да е малка.

вход и кулата Беланда от горе

Когато се изкачите ще се озовете на първата панорамна тераса с красив изглед. Тук вече със сигурност ще се уверите че парка разполага с най-красивите гледки от високо към плажната ивица и града.

Посетете кулата Беланда, погледнете през терасата и ще се насладите на цялото крайбрежие на Лазурен бряг, също така тя е една от забележителните места в Ница. Не пропускайте и красивия Фонтан спускащ се по склоновете на скалите.

Parc de la Colline

Мястото разполага с детски кът и няколко заведения за хранене. След двучасова разходка в парка, отпочинали продължаваме към следващото отбелязано място за посещение-Cours Saleya.

Parc de la Colline

Cours Saleya e Vieux Nice

Cours Saleya е главна пешеходна пътека пълна със заведения и кафенета. Обходихме я цялата до края. Тук всеки ден се прави пазар на хранителни продукти и цветя, а всеки понеделник се провежда най-известния битпазар на Лазурен бряг. Тук може да си закупите магнит или сувенир за спомен.

Историческият център на Ница е като диамант на пръстен, стига се до него пеша. Намира се на срещуположната крайбрежна(втората главна) улица и в голяма близост до Parc de la Colline. Place Rossetti и Place du Palais de Justice са двата символа на историческия център, наредени сред старите сгради, малките магазинчета за сувенири, барове и заведения.

Vieux Nice

След цял ден вървене и в търсене на забележителните места се прибираме към хотела. На връщане по пътя минаваме по следващата трета главна улица, отново пълна с магазини, барове и заведения. На всяка крачка гъмжи от туристи и местни, а живота в град Ница не спира дори и през нощта.

Basilique Notre-Dame

Ставаме рано сутринта, закусваме, chack out и отново тръгваме към следващата отбелязана забележителност- Basilique Notre-Dame. На пръв поглед базиликата ми припомни за Notre-Dame в Париж. Вижте повече Тук

По дизайн на Луй Леморан църквата се строй в продължение на 4 години. Това е и най-големия християнски храм в Ница. За самото изграждане се осъществява кампания за набиране на средства, като в тази кампания се включват и всички чужденци живеещи в Ница.

Basilique Notre-Dame в град Ница се намира на булевард Avenue Jean Medecin и за наш късмет много близо да хотела където бяхме отседнали. Не сме посещавали църквата от вътре, минахме покрай нея и продължихме към Saint-Nicola.

Basilique Notre-Dame

Cathedrale Saint-Nicola

От тук продължаваме към следващата църква – Cathedrale Saint-Nicola. От Basilique Notre-Dame до Cathedrale Saint-Nicola са нужни около 15 мин. пеша. Ако е нужно ползвайте Google maps на вашия телефон, на мен тази апликация много ми помага когато се намирам на непознати места, особено на чужда територия.

Saint-Nicola е руска православна църква и се определя като сграда от национално значение за Франция. За откриването на храма голяма заслуга имат руското кралско семейство, като осигуряват голяма значителна част от средствата за самия строеж.

Cathedrale Saint-Nicola

Самата катедрала е построена типично в руски стил. Интериорът е декориран с множество икони, стенописи и дърворезба. През последните години храмът е обект на сериозен спор относно самата сграда, като разногласията са между администрацията на църквата и Русия. През 2010 година излиза съдебно решение, като Русия бива посочена като собственик на сградата.

Около църквата има озeленен малък парк правещ очарованието и още по голямо. Ако посещавате Ница, посещението на Сан Никола е задължително. Намира се на улица Av. Nicolas II.

Очаровани от архитектурата на руската православна църква, продължаваме към парка на Le Jardin Albert 1.

Cathedrale Saint-Nicola

Le Jardin Albert 1

Градината на Albert 1 се намира между площад Mасена и крайбрежната ивица. Напълно безплатно на улица Av. de Verdun 2 може да влезете и да се разходите.

Le Jardin Albert 1

Още снимки от парк Le Jardin Albert 1, вижте на страницата на mytraveladventuress.com

Hotel Negresco

След дълга разходка се връщаме на крайбрежната алея за да посетим отново Лазурен бряг. На брега на морето ще видите световно известния Hotel Negresco.

hotel Negresco

Opera de Nice

Opera de Nice

Как да се придвижвате в града?

 • С туристическо влакче

Обиколката с туристическо влакче трае приблизително около 45 мин. на цената от 10 евро на човек и 5 евро за деца. Обикаля всички забележителности и има вградено аудио като пътеводител говорещ на 8 езика.

 • С туристически автобус Hop on-Hop off

Обиколката с туристически автобус Hop-on e Hop-off продължава 1,30 мин. и обикаля всички забележителни места в Ница. Билетът струва 23 евро на човек, като през това време може да слизате и да се качвате където решите и това става в рамките на един ден. Ако не сте успели да разгледате всичко което сте искали, може да си купите билет на другия ден и да продължите разходката.

Обиколката включва 12 спирки за 1,30 мин., а автобуса тръгва от Av. Max Gallo, 4 и в голяма близост до Promenade des Anglais. Автобуса разполага с аудио говорител на 9 езика и страхотна гледка от втория етаж.

 • С електрическо колело O’Bicycle

O’Bicycle тръгват от площад Масена. Обиколката трае около 40мин. на цената от 40 евро. Възможно е да намерите обиколка от 2 часа, на цена от 95 евро. Както забелязвате тук цените варират в зависимост от трайността на обиколката. Възможно е да се спазарите със водача на колелото.

Ако ви харесала публикацията ми последвайте бюлетина на блога!

Регистрирайте се с електронната си поща за да получавате първи новини за нови публикации!

Гласувайте със звезда в горния ляв ъгъл на страницата, така ще ме подкрепите!

Ако желаете да разгледате повече снимки от Ница, последвайте страницата ми тук.

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s