Да посетим Стреса и да се насладим на алпите

Stresa е малък уютен и китен град разположен в региона Пиемонте и на югозападния бряг на езерото Лаго Маджоре. Градът има несравним пейзаж и невероятна гледка към алпите.

Цялата територия на общината е с изглед към водите на езерото Маджоре и известните Боромеови острови, които могат да бъдат посетени за един ден с организирана обиколка с лодка или с туристически кораб.

Как да стигнете до там с кола от Милано

Качвате се на магистрала А8 Milano/Varese. Когато се качите на нея следвайте да не изтървете отклонението на магистралата в посока Gattico. Продължавате да се движите по SS32, пътят ви води само на право без да се отклонявате, след това продължете по SS33 (пътува се покрай езерото) докато не стигнете желаната дестинация.

Пътуваме покрай езерото по SS33 с максимална скорост от 50/70 км. в час и след около 25/30 мин. пристигаме в града Stresa. Тук се кара бавно и има ограничения заради по тесния участък. По време на пътуването всички освен шофьорът (в случая аз) могат да се наслаждават на красивата гледка.

Добре дошли в Стреса

Къде да паркирате?

Може да паркирате покрай езерото. Всички паркинг места в синята зона са срещу закупен билет от 1,50 евро на час и от около 12 евро за цял ден.

Най-удобният паркинг за паркиране се намира на piazza Marconi, мястото от където потеглят и туристическите кораби към Боромеовите острови.

Piazza Marconi

Какво може да видите там само за един ден?

Предлагам ви няколко от по забележителните места в града. Не всеки път успяваме да посетим всички набелязани места и едновременно да седнем на някои ресторант за обяд или подходящ бар за закуска и кафе. За да успеете да разгледате всички посочени места, тръгнете по рано сутринта и започнете с парк Палавичино.

 • Parco Pallavicino

Първата забележителност която ще видите когато влизате в Стреса е парк Pallavicino. Не случайно ви го предлагам като първа атракция за посещение, ако може да се нарече така. Намира се точно на крайбрежната алея на самия главен път SS33.

На входа на парка, точно на крайбрежната има паркинг,може да паркирате тук за по-голямо удобство!

Вилата в която се помещава паркът, е създадена като частна резиденция, след което се трансформира от семейство Палавичино в музей на дивата природа, отворен за обществеността.

Тук живеят повече от 50 вида бозайници и птици, включително някои диви екземпляри. Растителността в парка включва флора и фауна съществуващи съвместно в хармония.

 • Lungolago di Stresa

Едно от най-важните неща за правене в града е да се разходите по крайбрежната алея на красивия град. А когато съчетаете приятната разходка с романтична гледка, оставате удовлетворени и заредени с позитивна енергия.

На същата тази алея се намират всички забележителни места като пристанището, красивите вили на Стреса, фонтани и паркове където да си починете.

 • Chiesa Sant’Ambrogio

Църквата Sant’Ambrogio определено е едно от най-важните места за посещение в града. Вътре е оборудвана с три олтара в които се помещават важни исторически картини. Намира се на главната улица срещу площад Маркони.

Chiesa Sant’Ambrogio
 • Villa Ducale

На брега на езерото Маджоре и в голяма близост до църквата Sant’Ambrogio, се намира елегантната Вила Дукале. Заобиколена от градина изградена изцяло в италиански стил и богата с екзотични растения.

Вилата е построена през 1770 година и е известна не само с красотата си, но и със смъртта на философа Антонио Росмини.

В днешно време тя е дом на Международния център за росминиански научни изследвания, съдържаща голяма библиотека с редки издания и реликви за живота и творбите на философа.

Вила Дукале е отворена за посетители всеки ден, с изключение на събота и неделя.

 • Hotel Regina Palace

Regina Palace се намира на брега на езерото в град Stressa и с лице към островите Боромео. Той е наричан Перлата на езерото представляващ чара и престижа на миналото. Хотела от вътре наподобява уникален дворец от миналото, украсен със златни декори на всяко едно място и по всеки предмет поставен вътре, дори по стените, таваните и по бетонните колони.

Regina Palace
 • Piazza Cadorna

Площад Кадорна е едно от най-оживените и посещавани места през туристическия сезон. Тук има десетки заведения за хранене и може да опитате от вкусните местни деликатеси.

Всеки новодошъл турист или посетител когато обикаля из тесните калдъръмени улици на Стреса задължително минава от тук. От където и да минеш, на където и да се запътиш няма как да не се завърнеш отново тук, а и историческият център на града не е чак толкова голям.

Piazza Cadorna

Къде да обядвате?

На площад Кадорна заведенията за хранене са няколко и може да си изберете едно от всички. Със сигурност храната е много вкусна на всяко едно от тях защото ресторантите бяха препълнени.

На нас ни допадна ресторант Антика а и мога да го препоръчам след като вече опитахме няколко от ястията му. Ако сте с малки деца заведението предлага детско меню, което струва 6 евро. Също така ресторант Антика разполага и с детски столчета за хранене за най-малките сладури.

Ristorante Antica
 • Centro storico

Пътят към историческия център започва от разходката на Lungolago. Минава се покрай църквата Sant’Ambrogio. Вървяхме по калдаръмени улици около 1/2 часа. Пред нас се откриват барокови старинни сгради характерни за града много емоции и позитивна енергия.

 • Prendere targetto per isole Borromee

Ето тук на това място може да решите кои остров да посетите. Ако имате достатъчно време посетете два или трите Боромеови острова(Isola Bella,Isola Madre,Isola dei Pescatori) в един ден.

Гарантирам че това е напълно възможно тъй като островчетата са малки и се разглеждат много бързо.

Например решавате да посетите най-красивият остров Isola Bella. За целта е нужно да закупите билет за кораб които струва около 7 евро на човек. Към този билет се доплаща и такса/данък от 1,50 евро. Не забравяйте че това е таксата само превоза до там. За да посетите музея и двореца с неговите градини, трябва да закупите още един билет струващ 18 евро на човек. И още нещо много важно. ВЛИЗАНЕТО Е ПОЗВОЛЕНО САМО С GREEN PASS!!! Ако нямате такъв, най-добре е да не ходите там,няма да ви пуснат.

Targeto Stresa

Полезни съвети от мен!

 1. Посетете града през седмицата, не през уикенда. Така ще избегнете навалицата от посетители.
 2. Паркинга на площад Маркони е голям, но почти винаги е пълен, особено през уикендите. Тръгнете по рано ако искате да паркирате точно тук.
 3. Ако сте пристигнали на време ще успеете да си закупите билет за кораб, без да се редите дълго време на опашката.
 4. Заведенията за хранене винаги са претъпкани през туристическия сезон, възможно е да чакате по-дълго време от необходимото, докато си намерите свободна маса. Ако е възможно направете си резервация.

Ако ви е харесала публикацията ми RATE ,в началото на публикацията от ляво.

Надявам се информацията ми, да ви е била максимално полезна и ако ДА последвайте блога ми чрез емайл в страничната лента.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s