По следите на Пинокио

Имало едно време..

Едно чо..!

Не, сгрешихте деца.

Имало едно време едно парче дърво.

Здравейте хора! Приготвила съм тази публикация за тези които обичат различните паркове с определена тема. Тематичния парк прави голямо впечатление с богата, различна и дива растителност (предимно бамбук). Тук може да откриете малки и големи статуи на тема ПИНОКИО.

По никакъв начин не искам да прозвучи преувеличено и пак казвам паркът е за посетители които умеят да се наслаждават на природата и да могат да се радват на детските скулптори (на тема Пинокио).

КЪДЕ СЕ НАМИРА ПАРК ПИНОКИО? Парка се намира в региона Тоскана и в селото Collodi, Pescia.

ЦЕНА НА БИЛЕТ ЗА ВХОД: Закупихме билет ALL INCLUSIVE които включва общо посещението на три различни места. Това са:

 1. PARCO DI PINOCCHIO (MUSEO, PERCORSI AVVENTURA)
 2. GIARDINO GARZONI
 3. CASA DELLE FARFALLE
 • Билета струва 25 евро на човек.
 • За инвалиди и деца до 3 год. е безплатно.
 • За деца от 5 до 14 год. е 22 евро

Карло Лоренцини или Карло Колоди

В село Колоди се ражда майката на писателят Карло Лоренцини -създателят на приказката в парка Приключенията на Пинокио. Тои прекарва в Колоди цялото си детство (при баба си и дядо си) и толкова много се задържа на село, че постепенно хората започнали да го наричат Карло Колоди. От тук ни става ясно защо брилянтният журналист и писател Лоренцини приема псевдонима си -Колоди.

Тук се ражда и Паркът Пинокио, където древното селище е останало запазено както преди един век, каскада от къщи която завършва близо до вила Гарцони и нейната грандиозна градина.

Предвид цената на билета обаче е важно според мен да разберем какво да очакваме, за да решим заслужава ли си инвестицията. Затова започвам като ви казвам ясно какво няма да намерите в парка Пинокио ​​и какво ще видите тук в детайли.

КАКВО НЯМА ДА ВИДИТЕ !!!

 • Паркът не е детска площадка за атракции, от които ти се покачва адреналина.
 • Ако се очакват бързи влакчета, блестящи игри и главозамайващи звуци, разочарованието е неизбежно. Всъщност има само три истински исторически въртележки, датиращи от 50-те години.
 • Дори не е място със „съвременна“ аура, това е парк който не прави нищо за да скрие възрастта си. Това е един от най-старите монументални паркове, повече от истинска детска площадка и дейностите които трябва да се правят, със сигурност не липсват.

Паркът на Пинокио ​​е място за прекарване със семейството на открито, в контакт с природата и потопен в една мечтана и приказна атмосфера от друго време. Струва ли си цялото това пътуване?

За нас отговорът несъмнено беше положителен, дори Пинокио ​​никога да не се завърне на малките екрани, той остава в сърцето на децата дори и на нас възрастните.

КАКВО МОЖЕ ДА ПРАВИТЕ В ПАРК ПИНОКИО !

 • Посетете интерактивния музей с тотеми и технологични инсталации с различни игрални станции за историята на Пинокио.
 • Разходете се по монументална пътека със скулптури и фонтани посветени на света, създадени от Колоди, както и други тематични произведения на изкуството, разпръснати из парка.
 • Качете децата си на една от 3-те въртележки от 40-те и 50-те години.
 • Забавлявайте се на приключенските дървени уреди- скрипец, люлки, пързалки и др.
 • Открийте малката пътека с механични инсталации, които разказват историята на Пинокио ​​стъпка по стъпка.
 • Куклен театър, който предлага няколко представления на ден.
 • Творческите работилници с буратино-куклите.
 • Ако имате дете над 5 години ,посетете парка за авантюри.

Музей на Пинокио

Започваме с атрактивния музей на Пинокио. Той се намира точно след входа и касата за билети в дясно. Вътре ще откриете технологични инсталации за историята на Пинокио и различни игри свързани с приказката. На излизане от музея се натъкваме на най-забавната и най-атрактивната зона за мен, нарисувания шах и дървените пешки, изработен така че може да стъпвате отгоре му и да местите фигурите. Терасата която виждате е с изглед към част от парка, а в тревата е изобразено лице от пясък на пеещ Буратино, които огласява наоколо с песните си. По оградата на стълбите са наредени различни орнаменти изработени на ръка, свързани с тематиката на приказката.

По време на ваканцията ни в Тоскана, паркът Пинокио беше една от атракциите които искахме да посетим. Това е едно от тези посещения за които си спомняме с голямо удовлетворение, въпреки че четем отзиви и препоръки онлайн, които не винаги са окуражаващи и крайният резултат е че някои вземат погрешна информация а други имат прекалени очаквания.

Пикник зона

Паркът разполага с места за пикник, място за освежаване, магазин за книги и други приспособления. След излизане от музея започваме нашата обиколка в парк Пинокио. Тичайки след децата обикалящи въртележките, неочаквано на хоризонта се открива гледка към пикник зоната с дървените маси и пейки. Какво правим? Решаваме да поседнем за малко, да хапнем и да оставим децата да играят на воля. Нашата почивка продължи един час. Ха-ха-ха! Смятайте! На никои не му се става, то такава хубава сянка! Ха-ха!

Точно до зоната за пикник се намира малкия площад на мозайките. По стените му са изобразени различни цветни фигури от приказката за Буратино.

Отпочинали продължаваме нашето вълнуващо преживяване. Навлизаме все по навътре в парка и докато се оглеждахме наоколо, в даден момент осъзнаваме че се намираме в приказна градина. А тук разказите (в книгите за Пинокио) оживяват благодарение на скулпторите разказващи събитията и приключенията на героите. Ето тук на това място между бамбука и скулпторите стават невероятни снимки, а атмосферата е пресъздадена така че сякаш се намираш в самата приказка.

Парка се обикаля бавно и времето неусетно минава в правене на снимки и в очакване на следващата забавна скулптура. Аз съм привърженик на природата и на естественото израстване на трева, дървета и бамбук. А тук на това красиво за мен място всичко е в изобилие. Не липсваше дори емоцията която изпитвах.

Големият кит и лабиринта

Вървейки по пътеката ще срещнете големият бетонен кит които изяжда Пинокио и татко Джепето. Тои е направен по негово подобие от самата приказка. Качете се по стълбите и погледнете от високо. На снимката не се забелязва много но от време на време кита изхвърля вода.

Вече наближaваме входа на лабиринта, а там ни посреща самият Пинокио. Покани ни любезно да влезем в лабиринта, но ние най-учтиво отказахме. Вътре в парка е изграден лабиринт целият покрит със зелена растителност. Казват че ако влезеш вътре се доверяваш на интуицията си, твърде възможно е обаче да се изгубиш и да не успееш да излезеш на време. А на нас не ни се рискува с малкия палавник.

Зона с приключенията на Пинокио

Вървейки по калдъръмената пътека ще видите полицаят, вълкът и лисицата, приказната фея и говорещия щурец. Точно така започват приключенията на Пинокио и в книгите за деца.

Пиратския Кораб и парк за авантюри

В голяма близост до кораба ще откриете пещера, а вътре сандъци със злато (не истинско) и скелети (по подобие на човешки скелети). По скоро ми прилича на изоставена пиратска пещера. Вътре е тъмно студено и има запалени свещи навсякъде около сандъците със злато. А само на няколко крачки по напред се намира парка за авантюри. На парка за авантюри се допускат деца от 5 год. на горе с височина от 1 м. до 1,5 метра. Преминава се през въжен мост над реката. Знаете ли коя е любимата игра на Буратино? Да! -Въртележката с числата.

Приказните къщи

Всичко е в приказна и подобна на мечти обстановка, обгърната в зеленина. Вътре в тези приказни къщички ще откриете разнообразни кукли и пособия свързани с Пинокио и татко Джепето.

Галерия с дървени кукли

Тази невероятна галерия наредена с дървени кукли се намира точно преди изхода. Тук се намира и магазина за сувенири на тема Пинокио.

Образът и героят на приключенията на Пинокио, ​​намират своя произход там в малкото селище Колоди, със силата която го прави универсален шедьовър.

КЪЩАТА НА ПЕПЕРУДИТЕ

Както споменах цената на билета включва три парка. Излизаме от парка доволни, отклоняваме се от пътя и продължаваме към Къщата на пеперудите, а тя се намира на 100м разстояние.

Това е тропическа градина с буйни растения, цветя и плодове благодарение на перфектната реконструкция. Къщата на пеперудите е обитавана от стотици пеперуди родени в тропически или екваториални райони – където пеперудите са най-големите и най-цветни. Тук пеперудите и молците се ухажват, хранят се и се размножават в перфектен баланс с околната среда, защитени са от неприятелски насекоми и паяци благодарение на присъствието на малки птици, които се хранят с тях.

Къщата на пеперудите е построена в началото на 70-те години затова пътеката на парка е частично достъпна за инвалиди и бебешки колички. Въпреки че постройката е обновена и алеите са много тесни ние все пак успяхме да влезем вътре с количка. На места слизахме по стълби и според моето виждане все още мястото не е напълно достъпно за инвалиди и бебешки колички.

Ние обиколихме набързо, защото условията за хора са неблагоприятни особено през летния сезон когато температурите навън са високи. Беше много топло, задушно и на моменти не ми достигаше въздух. Въпреки това успяхме да видим част от пеперудите и малките птички.

ПАРК ГАРЦОНИ

От тук продължаваме към парк Гарцони. Той се намира буквално зад парка на пеперудите. Дели ги само метър разстояние и една ограда със зелена растителност. Още с прекрачването на зеленината се отваря голяма панорамна гледка към парк Гарцони. За повече инфо вижте тук Storico Giardino – Parco di Pinocchio

парк Гарцони

Паркът Пинокио не е обичайното място за забавление, а вълнуващата колективна работа на велики художници, проследяващи жива приказка, която забавлява по естествен начин благодарение на красотата на изкуството и природата.

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вижте още:

Loro Parque – малкото тайландско селище

ОБИКОЛКА НА ПАРКА Най-голямото тайландско село извън Тайланд, дали е на остров Тенерифе? Тайландското село е първото нещо което ще видите когато влезете в Лоро парк. То е построено с много любов за да радва посетителите на…

Време за карнавал – героите оживяват

Когато посещаваш тематичен парк и по това време се провежда карнавал, най-добре е да изчакаш няколко дни за да ти премине емоцията и вълнението и тогава да започнеш да пишеш и разказваш историята си. Посещаваме парка за…

Светът на динозаврите – пътуване между праистория и природа

Паркът Праистория е перфектното място където може да се откъснете от досадното ежедневие. Намира се само на 25км. от град Милано. Тук освен да се разходите сред природата, ще се насладите и на монументалните огромни фигури на…

Светът на водните обитатели

Когато си обещал на сина си да посетите парка с рибките, непременно трябва да го направите. Предварително си купихме билетите онлайн, но нашата разходка се осъществи един месец по-късно. Водопада които виждате разделя двата уникални парка Gardaland…

На Сафари парк с кола

Дългоочаквания от нас ден да посетим Сафари парк дойде. Влизаме в село Varallo Pombia и сме се насочили към голямата табела със името на парка, а още от към главния път на кръговото движение ни посрещат статуите…

Екстрем и адреналин с най-бързото влакче в Европа

Няма значение на каква възраст си когато посещаваш увеселителен парк, било то със семейството, с приятели или със специален човек. Всички знаем че на едно такова място могат да се забавляват малки, големи и още по големи.…

Посланието на Гауди

Изумителния парк е създаден по проект на финансиста Еусеби, който възложил на архитекта Гауди да построи голям град/градина. В наши дни паркът е идеалното място да избягате от стреса на ежедневието и да се внедрите в един…

Розово фламинго или по стъпките на гепарда

Няма нищо по хубаво от една разходка, в парк за животни със семейството, особено когато се чудиш какво да правиш и как да оползотвориш деня си. Аз се връщам тук за трети път. Да посетиш един такъв…

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s