Плажовете на България

КРАСОТАТА НА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ

 • Nesebar

Несебър и е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 години.Тук се намира забележителност № 7 от -„Стоте национални исторически обекта“ на Българския исторически съюз.

Културното наследство на Несебър е запазено в пет музейни експозиции. В старата част на града е имало около 42 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани, а действаща е само една.

Разстоянието свързващо старата част с новата част на града, е дълго около 400 метра.По средата и се намира старата мелница на града, която е туристическа атракция. В днешно време е изградена нова пътна магистрала до града и прави пътуването с автомобил голямо удоволствие. Пътищата са добре поддържани. През летния сезон в пиковите часове на деня много възможни са задръстванията.

Плажната ивица е красива но тясна на места.Добре оборудвана както се вижда на снимките.Може да си прекарате страхотно ако съчетаете почивката на плажа и да оставите време да разгледате забележителностите.


 • Pomorie

Поморие е разположен върху тесен и скалист полуостров,навътре в черно море. Благодарение на свойствата на морския пясък, богат на желязо (магнетит) и уникалната лечебна кал от Поморийското езеро, град Поморие разполага с:

 • лиманна лечебна кал от дъното на Поморийското езеро, богата на сероводород, магнезий, хлориди, калций, калий, натрий, железни съединения, хормони и др. Има доказано антисептично и болкоуспокояващо действие и стимулира метаболитните процеси в организма;
 • рапа (езерна вода) – това е водата в Поморийското езеро, покриваща лечебната кал с химичен състав близък до течната фаза на калта и морската вода. Използва се като рапни или кални вани с много добър лечебен ефект.
 • луга – краен продукт от солодобива в Поморийските солници с многократно по-голяма концентрация на всички елементи на морската и езерната вода. Има противовъзпалително действие.
 • солена минерална вода, уникална за страната – открита е чрез сондаж през 2007 г. Извира от 70 m под земята. Водата е в пъти по-солена от морската. Не е годна за пиене, но се използва за СПА-процедури в един от хотелите.

 • Sozopol

Със своето културно-историческо минало, със запазената си архитектура от XVIII – XIX век, своите плажове и ежегодните празници на изкуствата „Аполония“ Созопол привлича днес множество туристи.Градът е разделен на Стар и Нов град, между които се намира и Морската градина.На територията на Созопол и в непосредствена близост са обявени няколко защитени територии за опазване на застрашени животински и растителни видове:

 • Колокита
 • Острови Св. Иван и Св. Петър
 • Бакърлъка (ащитена местност)
 • Пясъчната лилия
 • Пясъчни дюни в м. Каваците
 • Пясъчни дюни между къмпингите „Златна рибка“ и „Градина“
 • Бакърлъка (защитена зона)
 • Алепу

Туризмът изпълнява ключова роля в икономиката на Созопол. Градът и общината са основна дестинация по южното българско Черноморие. В непосредствена близост до града са няколко къмпинга:

 • Каваци
 • Веселие
 • Смокиня
 • Градина
 • Златна рибка

Всичките пет къмпинга са на една обща плажна ивица която е и една от най-големите нудистки плажове в България.Ако искате да разнообразите на около 10 км. от Созопол се намира туристическата атракция Castle Ravadinovo


 • Burgas

Бургас е четвъртият град по големина в България.Той е важен индустриален, транспортен, културен и туристически център.

Градът е заобиколен от Бургаските езера и се намира на около 389 км от София.Тук се намира и най-голямото пристанище в България.Бургас също така е домакин на годишни национални изложби и международни фестивали и има оживено студентско население, които допринасят за привлекателността на града.

Основните забележителности на града са много. Те са църкви,музей,крепости,морската градина и градският плаж.Плажът е от ситен златист пясък.

Разходете се вечер и по крайбрежната ивица,няма да останете разочаровани.


 • Sunny Beach

Слънчев бряг се намира на територията на община Несебър.Ако желаете да го посетите не се колебайте,намира се само на около 27 км. от международното летище на Бургас, а морското пристанище и железопътната гара на Бургас са на 40 км. от него.

В комплекса преобладават туристи от Скандинавието и Русия. Често се срещат и възрастни двойки, които предимно закупуват „All inclusive“ пакети за почивка.

В Слънчев бряг е разположен първият в България тематичен воден парк Action Aquapark с над 30 различни водни атракции.

Хотелите предлагат всички възможности за пълноценна почивка – открити и закрити басейни, зелени паркове и градини, спортни съоръжения, ресторанти, дневни и нощни барове, атракционни заведения, салони за красота, спа центрове и др. 

Организират се екскурзии по земя, море и въздух, в които са включени интересни и завладяващи туристически маршрути.

Плажът на курортния комплекс е от ситен златист пясък.Плажната ивица е дълга повече от 8 километра и широка 30 – 60 метра.

Няма да останете разочаровани ако сте решили да се забавлявате.


 • Ravda

Равда е летен морски курорт известен в миналото с многобройните си детски, ученически и студентски почивни лагери.

В днешно време курорта разполага с хотели,частни квартири,ресторанти и дискотеки.

Постоянен автобусен транспорт осигурява връзката на Равда с Бургас, Несебър и Слънчев бряг също така по този маршрут се движат минибусове и таксита,въпрос на възможност.

Плажът е свободен и много добре оборудван.


Ако ви е харесала статията споделете в социалните мрежи

Kiss
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s