Опознай България- задължителни маршрути (част Ⅰ)

Тази публикация е посветена на забележителните места в България. Смятам че ако вмъкна повече забележителни места в една публикация, ще се хареса повече от читателите ми и най-вече от чуждите туристи. По този начин чужденците ще могат да научат повече информация за България и да я опознаят като цяло.

РИЛСКИ МАНАСТИР

Къде се намира? Това е един от най важните въпроси който вълнува всеки един турист дошъл в България. Отбелязвам само за туристите защото знам че почти всеки един българин е посетил мястото поне един път през живота си а и всички знаем къде се намира Рила Планина. Манастирът е православен и се намира в община Rila,Bulgaria и е в голяма близост до село Pastra. Той е един от символите на страната ни и е включен в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО. Освен това „Рилски Манастир“ е записан под номер 28 в „Опознай България“ -100 национални туристически обекта, за това непременно трябва да се види от близо. Заслужава си!

Как да стигнете до там? Това е другият много важен въпрос.

Директна линия от София и Благоевград с автобус

 • София – Рилски манастир: 10:20 ч. от автогара „Овча купел“
 • Благоевград – Рилски манастир: 07:00 ч.; 12:00 ч.; 15:00 ч. от автогара – Благоевград

От град Рила с кола

Тръгвате от град Rila може с автобус, а може и с кола (под наем) и следвате табелите, няма къде да се объркате, пътят до манастира е само един. Кара се по-бавно и внимателно с цел безопасност, тъй като пътят е по тесен и има остри завой до горе. Къде да паркирате? Когато пристигнете до крайната точка, пред манастира има голям платен паркинг.

Полезен съвет: Избягвайте посещението на манастира през уикенда и през празниците, защото рискувате да се натъкнете на голяма навалица!

Преди да посетите манастира има някои правила които задължително трябва да спазвате:

 • Правенето на снимки в църквата и музея на манастира е забранено!
 • Разрешено е снимането само в самият двор!
 • Ако не си облечен подходящо(къси поли, къси панталонки и всякакъв вид оскъдно облекло) няма да можеш да влезеш вътре!
 • Не се пуши!
 • за повече инфо тук: https://rilskimanastir.org/bg/about/iziskvaniia-k-m-posetitelite/

Рилски Манастир

Рилски Манастир е изграден с голям двор, красиви арки и висока кула наречена-Хрельова кула. Той е сред стоте национални туристически обекта на Българският туристически съюз и има статут на отделно селище с население от 58 жители. Намира се сред иглолистни гори в Рила планина и на около 1150 м. надморска височина. Представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с богато съчетание на природа и история. За създател на тази емблема на православието в нашите земи се смята монахът отшелник Йоан Рилски. Заради уникалната си архитектура и чудотворната си сила манастира привлича посетители от цял свят.

Църквата е заобиколена от природен парк –„Рилски Манастир“

През 1961 г. Рилският манастир добива статут на национален музей, а района около него е обявен за природен парк. Той е един от най-големите защитени природни паркове в България. Има няколко забрани които задължително трябва да спазвате. Забранено е!!!

 • паленето на огън
 • късане на цветя
 • чупене на клони
 • ловуването на диви животни
 • събиране на яйцата на птиците от гнездата им

Запътили сме се към пещерата на Свети Иван Рилски и за целта е нужно да минем през природния парк Рилски Манастир. След това по пътя си ще минем покрай извор с течаща вода, малка църква и чак тогава ще стигнем до пещерата. Докато стигнем до там вървяхме около 25/30 минути. Минава се през гората по стръмната пътека, не се панирайте пътека ви води и няма как да се отклоните. Има поставени табели но може да се ориентирате по лесно като следвате и местните посетители които посещават мястото. Нашият маршрут ни беше толкова приятен и забавен че неусетно пристигнахме много по бързо от очакваното.

Пещерата на Свети Иван Рилски

Изкачваме се по каменистата пътека през гората, стигаме до извора на Свети Иван Рилски и пием от лековитата вода. Съществува легенда която гласи че трябва да си пожелаете нещо като го напишете на лист хартия, след това се скрива близо до извора и накрая то ще се сбъдне. Продължаваме нашият маршрут и срещаме малка църква. Това е първото което ще видите след извора. На самата църква има табела с надпис-Пещерата на Свети Иван, няма как да не я забележите. Чувала съм че за да влезеш в самата пещера трябва да заобиколиш църквата от дясно. След като заобиколихме църквата от дясно, забелязахме стръмни каменни стълби водещи към вътрешността. Тук на това място Свети Иван Рилски е прекарал седем години от живота си. Тези които са имали възможност да преминат през нея знаят че срещу входа на пещерата има поставен кръст, а вътре са наредени икони, има запалени свещи и невероятна сила която се усеща. Туристите и жителите преминават през скалист тесен проход (дупка) да пречистят душата си. Вярва се, че само хора с чисти души могат да преминат от там, а грешниците биват възпирани от магическа сила.

Партизанска поляна

Кирилова поляна, известна още като Партизанска поляна, се намира на около 1470 метра надморска височина, в голяма близост до Рилския манастир – на около 7,5 км.  В района има бунгала и заведения за хранене. Пътят е асфалтиран и поддържан. Може да се стигне до там с кола. На мястото е позволено да се правят къмпинги с палатки или да си запазите стаи под наем и да пренощувате на чист въздух.

партизанска поляна

СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

Лифт, борова гора, природа, чист балкански въздух, слънце и в очакване да посетим седемте прекрасни рилски езера. Усещането да си там след като си се прибрал от чужбина, неописуемо и дълго очаквано. Готов си да изминеш километри разстояние само и само да вървиш пеша. Няма коли, няма автобуси и единственото с което разполагаш са двата ти крака. За нас не беше предизвикателство а приключение, защото обичахме да се движим пеша. И да се върна в реалността, докато пиша статията си, се замечтах да се върна отново там. И така да стигнете до там трябва да решите по кои път ще тръгнете. Те са общо три.

 • От Сапарева баня- има асфалтов път до хижа „Пионерска“, от там може да се качите на лифт към Рилските езера и така да пристигнете до хижа „Рилски езера“
 • От Говедарци – по асфалтовия път до хижа Вада и от там директно към хижа „Рилски езера“
 • От Говедарци – по асфалтовия път до курортен комплекс Мальовица ,от там продължавате към хижа „Рилски езера“

Не забравяйте да следвате и табелите край пътя, със сигурност ще ви бъдат от полза. Ние следвахме посоката от Сапарева баня. Преди да се качите на лифта може да си закупите сувенири или магнитчета за спомен от мястото. Седемте рилски езера са записани с номер 29 в „Опознай България“- 100 национални туристически обекта, затова не ги пропускайте. А слушали ли сте легендата за чудотворните езера? Ако не сте, запознайте се с нея!

Легенда

Легендата разказва че преди хиляди години в планина Рила живеели двама великани, мъж и жена. Те много се обичали ,боготворели красотата и уюта на дома си. Домът им бил слънчев, топъл и уютен, а на любовта им се радвали всички стихии и целият свят. За нещастие зли сили минали покрай техния дом и завидели на семейното щастие и уютния дом които създали. Решили да унищожат дома им и да заличат любовта им която изпитват един към друг. Започнали да пращат черни облаци и земетресения разтърсили земята. Великанът с всички сили защитавал всяко едно стръкче, поточе или цвете. Пазел любимата си и се отбранявал с всички сили. По късно в една от битките великанът бил убит. Доволни от победата си, злите сили си тръгнали, оставяйки след себе си разчупени скали, опропастени долини и една съсипана от скръб жена. Мъката на вдовицата била толкова голяма че сълзите и се стичали направо в долините, докато образували бистри езера с изумителна чистота. Преди езерото Бъбрека планинските водачи показват огромна скала, намираща се в посока към езерото Сълзата. Формата на скалата наподобява фигурите на мъж и жена с огромни размери. Според легендата това са двамата влюбени, които ще останат да пазят вечно своя красив дом. Седемте рилски езера са с ледников произход и се намират в Рила планина. Езерата също така са разположени стъпаловидно. Между тях са се образували малки водопадчета.

По пътеката до последното шесто езеро много се забавлявахме, много смях, също така около нас имаше много местни и чужди туристи. От видяното бях очарована и много доволна въпреки умората която вече изпитвахме. Време е да ви покажа и снимки от видяното.

7-ТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

7.За да могат да се видят всичките седем езера, за целта е нужно да се изкачиш до последното и най-високото езеро наричано Сълзата. Наречено е така заради прозрачността на водите си. Ние не се качихме до горе много беше стръмно и не бяхме подходящо облечени ,но така ще има повод да се върнем пак. 6.Следващото от горе надолу и шестото езеро е Окото. Наречено е така поради овалната си форма. То е и най-дълбокото в България. 5.Петото езеро наречено Бъбрека, има най-стръмни брегове в сравнение от останалите. 4.Четвъртото и най-голямото по площ от останалите е Близнака. 3.Езерото Трилистник е третото и с неправилна форма. 2.Второто и най-плиткото е наречено Рибното езеро. Близо до него се намира и хижата Рилски езера. 1.И първото което е най-ниско разположено се нарича Долното езеро, от което води началото на произхода си река Джерман.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ

За една такава разходка (от първото до седмото езеро) е необходимо около 5 часа. Необходимо е да си носите вода за пиене, храна и дъждобран в случай на дъжд. Друго много важно са удобните обувки (по възможност планински) , спортни дрехи, слънчеви очила и шапка. И най-важното не забравяйте фотоапарата си.

МЕСТНОСТ РУПИТЕ

Местност Рупите се намира в подножието на изгасналия вулкан Кожух планина, където в последните години от живота си прекарва известната ясновидка Ванга. Финансиран от самата нея и по проект на архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов е построен храмът Света Петка– в близост до къщата и гроба на Ванга. Тази местност заедно с църквата са част от  Стоте национални туристически обекта на българския туристически съюз. Всяка година в Рупите на 15 август (на Успение Богородично) се провежда традиционен събор и местността се пълни с посетители. По време на събора се провеждат спортни мероприятия като футбол и народна борба. Продават се лакомства, играчки и дрехи, свири се традиционна музика и се играят народни танци.

ЗАМЪКЪТ – „ВЛЮБЕН ВЪВ ВЯТЪРА“

Дворецът ми напомня много на средновековните рицарски замъци поради причината че е изграден от камък. Разположен на около 20 декара площ до село Равадиново, близо до морският град Бургас замъкът на Георги Тумпалов за пореден път е на чело в списъка на кандидатите за „Най-добър европейски атракцион“. Строежа на Замъкът в Равадиново е започнал през 1996 година. При самото му изграждане е вложено голямо старание и внимание дори и към най-малкия детайл, всичко е украсено с мед и месинг.

В замъка ще видите красива градина, параклис, винарната под замъка, картинна галерия, лятно кино и зоо кът. Ще се натъкнете на няколко хиляди екзотични дървета, растения и цветя. Също така там ще видите фонтанът на желанията, вълшебната беседка, кинетичната скулптура и няколко езера със риби и плаващи птици. Езерото с лебедите е едно от най-красивите места вътре. В него плуват бели и черни лебеди и съвсем спокойно идват до туристите. Ако искате да ги храните, може да закупите пакетчета с храна в павилион точно до езерото. В далечния му край растат големи плачещи върби, чиито клони се спускат точно до нивото на водата. Те, заедно с лебедите придават приказен изглед на езерото до замъка а, във въздухът се усеща аромат на билки и цветя, които са в изобилие.

ПАРАКЛИСЪТ, ВИНАРНАТА И КАРТИННАТА ГАЛЕРИЯ

Опитайте се да погледнете на това място с непредубедените очи  на дете и ще се убедите, че посещението на замъка си заслужава. Високите кули на замъка и външните стени обрасли с бръшлян, ще ви накарат да си припомните приказките на братя Грим. А и каменният дворец „Влюбен във вятъра“ е една от най-предпочитаната локация на филмовите компании. Стилът на Замъкът е Приказен и Вълшебен. Това е тайната на магическото му въздействие – осъществената мечта да построиш Замък, който го има само в приказките. Голямо впечатление ми направиха мраморните скулптури пред параклиса. Уникална гледка ако ги видиш на живо. Във винарната е възможно да дегустирате от ароматното вино. Снимката е направена когато аз посетих мястото преди няколко години, но със сигурност ще я сменя с нова снимка. Искам да спомена че дегустирането на вино влиза в допълнителната програма и се доплаща на място. Казват, че в замъка времето тече неусетно. В комплекса определено има какво да се види и снима, а и е приятно за кратко да се почувстваш като главен герой в приказка. Разгледайте и галерията от картини.

Дворецът е снабден и с малък зоопарк. Изградена е конна база с коне за езда. За конната езда е нужно да се доплати защото това влиза в допълнителна програма. Наоколо свободно се разхождат пауни, подскачащи зайчета и понита. А най-екзотичния представител е пъстроцветния тропически папагал. Докато се разхождахме из парка срещнахме каменни жаби, а туристите се надпреварваха да ги целунат за да срещнат принцове и принцеси. Навсякъде имаше рицарски доспехи, езера, фонтани и водопади. След продължително вървене срещнахме и каменни русалки, птици и дървени фенери.

За спомен от мястото непременно си направете ретро снимка. Също така купете си сувенир или магнит за хладилника. Дворецът разполага и с безплатен паркинг и детски кът за най-малките. За търсачи на силни усещания дворецът предлага зона за игри (Escape games) Търсачи на съкровища, Седемте смъртни гряха.

Замъкът печели 1-во и 2-ро място в категорията  „Туристическа атракция“ на най-престижния международен конкурс за дизайн и архитектура в Италия „А’Design Award“ 2016 и бе обявен за архитектурно чудо.

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s