Верона-Градът на любовта

Посещенията ми във Верона до момента са четири.Градчето е туристическа дестинация и известна по целият свят със нейните забележителности.Със сигурност пак ще се върна за поредната ми обиколка.Верона е наричан град на любовта.А самите сгради разказват историята на богатството и властта.Благодарение на Уилям Шекспир градът става широко известен, заради най-известната му работа, трагедията на Румео и Жулиета.

КОИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ДА ПОСЕТИТЕ

 • Къщата на Жулиета

Къщата на Жулиета се намира близо до площад Ербе.Посещавана е милион пъти от туристи от целият свят.В двора на къщата се намира статуята на Жулиета и прочутият балкон по които се е катерил Румео.Извесността и често прави двора на къщата много пренаселен, освен това са отворени магазини за сувенири които може да си закупите. Входът който дава достъп до двора, е изцяло покрит с графити и с любовни пожелания, оставени от многобройните посетители.Също така има изградена стена на която може да закачите малко катинарче и да си заключите любовта към любимия.Домът на Жулиета, в съответствие с шекспировската пиеса, получава романтичен облик, фасадата е украсена с елементи на готически стил, прозорците са красиво оградени, а някои сгради, които влизат в двора, са реконструирани.По време на последната реставрация атмосферата и романтиката на 14-ти век са пресъздадени в къщата с помощта на подходящи стенописи и орнаменти. През 1997 г. в къщата на Жулиета е открит музей. Към днешна дата там могат да се видят различни произведения на изкуството, които са създадени на тема „Ромео и Жулиета”, снимки и колекция от предмети от филма на Франко Зефирели- брачно легло, два костюма и скици.Аз не съм влизала в музея но следващият път със сигурност.

Къщата на Жулиета
 • Балконът на Жулиета
Балконът на Жулиета
 • Статуята на Жулиета
Статуята на Жулиета
 • Арена ди Верона

Арена ди Верона е амфитеатър, построен от древните римляни. В Италия Арената е третата по големина.Арената побира около 20 000 души.Тя е построена с розов мрамор,а под арената се намирали клетките за животни.Вътре са се водели гладиаторски борби(със животни) и рицарски турнири.В наше време на сцената също се провеждат и музикални концерти.На нея са пели известните български оперни певци като Райна Кабаиванска и Гена Димитрова.

Арена ди Верона
 • Арена ди Верона от вътре
Арена ди Верона от вътре
 • Площад Бра

Площад Бра е най-широкият и най-големият в града.На него има десетки забележителности, а също така тук се намират повечето ресторанти и заведения и може да седнете да вкусите от италианската кухня.Той се отличава с различната си архитектура и с четирите си входа. В центъра има фонтан, от който можете да се насладите на красивата гледка.

Площад Бра
фонтанът на площад Бра
 • Вратите Бра
Вратите Бра
 • Гран Гуардиа

Гран Гуардиа е дворец, който някога е помещавал градската охрана.Той е изграден от 13 арки на първият етаж, наподобяващи като тези на арената.Дворецът е разположен на площад Бра. Днес той е домакин на конгреси и изложби.

Дворецът Гран Гуардиа
 • Площад Ербе

Piazza delle Erbe преведено като „зелен площад“ е кръстен, защото е имало зеленчуков пазар. В днешно време пазарът го има но диапазонът е стеснен, продават се не само плодове и зеленчуци,а и сувенири,дрехи и аксесоари(шапки,шалчета и ръкавици).Площад Ербе е сърцето на града.Построен е на мястото на римски форум, като винаги е бил център на социалния, търговският и политически живот.На него са разположени множество сгради с пищна архитектура и богата история.В средата на площада се издига малък навес,поддържан от 4 колони.Известен е още като -Трибуна и е построен през 16 век.В миналото там е била разположена и охраната на пазара, която е следяла за спазването на реда.Ако някой е бил уличен в измама,той е бил завързван за навеса,където е бил оставян на хорските подигравки.Най-старият паметник на площада е фонтанът на Веронската Мадона.Статуята на Мадоната е поставена при управлението на Скалигери и е дело на скулптура Кансигнорио.Високо над площада се извисява кулата Ламберти.Тя е висока 83 метра.Кулата е реставрирана няколко пъти и надграждана.Използвани са различни материали и това ясно се вижда по фасадата й.В кулата има две известни камбани,едната е Марангона-предупреждавала в случай на пожар,а другата -Ренго,сигнализирала за вражеско нападение.

Площад Ербе
Фонтанът на Веронската Мадона
кулата Ламберти
 • Дуомо ди Верона

Катедралата на Верона Дуомо Санта Мария Матрикола е фантастична комбинация от романски и готически елементи. На този площад преди това имало малка базилика, която е разрушена при земетресение, след което е заменена от катедралата. Новата катедрала е наречена – Санта Мария Мартикола. Редица модификации и конструкции обясняват сегашният и външен вид.Вътрешността на катедралата Санта Мария Матрикола е с богато украсени пътеки и множество параклиси. Първият параклис вляво е известен с олтара „Успение“ от Титиан. Картината показва апостолите, коленичили около ковчега на Мария, а майката на самия бог се носи на високи облаци. Коленичещият и молитвеният апостол отляво представляват художника Сан Микели.Във втория параклис отдясно се помещава саркофагът на Свети Ага. Саркофагът е направен в стила на Скалигер през 14 век и показва светеца, тъй като защитава бедните, пасторалистите, златарите и тъкачите от заболявания на гърдите, болести по животните и земетресения.

Дуомо ди Верона
 • Църквата Санта Анастасия

Базиликата Санта Анастасия е най-голямата църква във Верона и един от най-важните католически храмове в града. Той е също и най-големият готически паметник. В началото на своето съществуване това е официалната съдебна църква на управляващата къща на скалперите.Фасадата на църквата се счита за незавършена.Тя е изработена от червена изгоряла тухла и е разделена на три вертикални части.

Църквата Санта Анастасия

Порталът на 13-ти век е образуван от 5 арки от многоцветен мрамор. Те се поддържат от колони от същите цветове на бял, червен и черен мрамор. Пространството между арките е изпълнено с фрески с образи на Светата Троица, заобиколени от Йосиф и Дева Мария, както и епископа, гражданите, Свети Петър и доминиканските монаси. Над вратите има серия барелефи, илюстриращи 6 събития в живота на Исус Христос. Отляво на фасадата стои висящата гробница на известния политик от 12-ти и 13-ти век Гулиелмо да Кастелбарко.

Порталът на Църквата Санта Анастасия
 • Вратата Борсари

Първоначално портата се наричала Порта Йовиа, кръстена на близко намиращия се храм, а по-късно е обявена за Порта Борсари, защото това е била точката за плащане на данъци от пътници, които влизат и напускат града.В римско време за да влезеш във Верона е трябвало да минеш именно през портите Борсари.Днес се вижда само фасадата и декоративните й елементи, които са добавени по време на царската епоха. Порта Борсари всъщност е била крепост с издигащи се кули и вътрешен двор. На нея има надпис, посветен на император Галиен.

Вратата Борсари
 • Базиликата Сан Джорджио ин Браида

Сан Джорджио е църква с впечатляващ купол (проектирана от Микеле Санмичели) доминира на Адидже. Романската кула е съкратена, за да направи място за купола, а вътрешността на църквата съдържа ценни произведения на изкуството, включително „Христовото кръщение“ на Тинторето, работата на Доменико и Фелиси Брусасорци, Карото и Фаринати.

Базиликата Сан Джорджио ин Браида
 • дворецът Сан Пиетро

Този замък е издигнат на хълма Сан Пиетро във Верона. Италия се гордее с тази сграда.Най-издържливите и любознателни туристи решават да се изкачат нагоре по хълма на Сан Пиетро, от когото започва историята на Верона. Но тези които преодоляват този път, ще бъдат възнаградени с прекрасна гледка към река Адидже и древните каменни къщи и керемидени покриви.Замъкът Сан Пиетро стои на мястото на древен римски храм.Мястото на замъка не е избрано случайно, живописен хълм от който може да се види целият град и река Адидже е отлична стратегическа точка. В древните римски времена в подножието на хълма е построена първата укрепителна система, която е била използвана за контрол на преминаването през Адидже, а малко по-късно на противоположния бряг се появява град, който по-късно става Верона. Всичките забележителности на града дължат външния си вид на тази структура, която дава живот на Верона.

Гледка към дворецът Сан Пиетро
 • Панорама на Верона от дворецът Сан Пиетро
Панорама от двореца
 • Мостът Пиетра

Мостът е с дължина 120 метра.Пътят ще ви отведе от другата страна където се намира замакът Сан Пиетро.Той е сводест мост, който свързва бреговете на река Адидже.В резултат на голям брой реконструкции, дължащи се на земетресения и наводнения, той получава настоящото име.В края на Втората световна Понте Пиетра е взривен от отстъпващите войски на Германия. През 1959 г. тя е възстановена с много оригинални фрагменти, издигнати от дъното на реката. Разбира се, се оказа, че не са намерени всички компоненти на унищожената структура, така че за нейната реконструкция са използвани различни материали.В допълнение към белия мрамор, се използва червена тухла, което прави моста по-живописен. Благодарение на това, забележителностите на града влизат в списъка на друга величествена структура, оцеляла стотици години. Понте Пиетра е единственият каменен мост на територията на Верона.

Мост Пиетра

Това беше за сега от мен ако имате въпроси пишете ми на емайл.Чао до СКИФ.

KISS

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s