С нас в Италия- задължителни маршрути

ВЕНЕЦИЯ

От романите в книгите и новелите, от фотографиите и филмите вече всеки един от нас има собствена представа за Венеция. Както изглежда града вече е сниман и описван многократно и въпреки това пак намирам правилните думи да го опиша по мои начин. Венеция ни изглежда толкова красива, колкото сме си я представяли в мечтите. Няма значение че през лятото каналите се вмирисват или през зимата от време на време потъва, Венеция си остава един от най-романтичните и най-посещавани градове в Италия. Последвайте връзката ми за да се запознаете с нея.

Венеция-Кралицата на Адриатика

Какво трябва да знаете, преди да посетите града на гондолите! Как да стигнем до там от град Милано? Венеция е център в област Венето, Италия. Намира се на около 270 км. от град Milano. Вече няколко пъти посещавам Венеция и мога да кажа че…


НАКЛОНЕНАТА КУЛА В ПИЗА

Посещавали сме два пъти наклонената кула в Пиза. Тя се намира на площад Piazza dei Miracoli в северната част на Стария град. Тя е с височина 56 метра, на 8 етажа и започва да се накланя по време на строителството поради мека основа, която не може да издържи равномерно теглото на конструкцията. Разпознаваемата кула става символ на Италия и първокласна туристическа атракция, която ежегодно привлича милиони туристи. Заедно с други сгради разположени на площада кулата на Пиза е включена като шедьовър на средновековна архитектура в списъка на Юнеско. Архитектурата е невероятна особено с известните си бронзови отливки. Има 7 камбани настроени по музикална скала, по посока на часовниковата стрелка и 296 стълби до върха. Кулата на върха има тераса и всеки посетител може да се изкачи и да се наслади на гледката от високо.

Battistero di San Giovanni е с изключителен интериор и няма декорация. Това е най-голямата баптистка църква в Италия. Това е пример за прехода от романски към готически стил. Долната част е романски стил със заоблени арки, а горните части в готически стил, със заострени арки. Баптистът е изграден от мрамор, както е обичайно в италианската архитектура. Battistero е построен върху същия нестабилен пясък като кулата и катедралата и също се накланя на 0,6 градуса към катедралата.

Cattedrale (Duomo di Pisa) е римокатолическа катедрала. Днешният външен вид на сградата е резултат от много реставрационни работи, извършвани по различно време. Първите интервенции се случват след пожара през 1595 г., след което покривът е подменен. Последователните ремонти се провеждат през 19 век и включват както вътрешни, така и външни промени. Сред последните е премахването на оригиналните фасади и подмяната им с копия. Богатата външна декорация съдържа призвание от цветен мрамор- мозайка и многобройни бронзови предмети.


ПОРТОФИНО

Портофино е едно от най-красивите средиземноморски пристанища. Селото е разположено пред морето и е защитено от залива които образува яхтено пристанище с неописуема красота. Това е една от причините за които си заслужава да го посетите. Портофино е атракция с красиви пейзажи и плажове, скалисти крайбрежия, кристална морска вода, възможност за самота и тишина. А това привлича вниманието на известни художници и актьори като Мадона, Силвестър Сталоун, Деми Мур и Джордж Клуни, които често посещавали мястото.

КАКВО ДА ВИДИТЕ В ПОРТОФИНО?

  • Centro Storico
  • Baia di Niasca
  • Baia di Paraggi
  • Parco Regionale
  • Terrazza Punta Caieca
  • Faro Punta del Coppo
  • Museo del Parco

ЗАМЪКЪТ БРАУН

Замъкът е панорамната точка от която можете да се насладите на несравнима гледка към залива Tigullio.Терасата му е вертикално над селото, чувството е сякаш летиш над него. Замъкът е заобиколен от средиземноморска градина с цветя и розови градини, а вътре можете да видите оригинални мебели, прозорци в готически стил и архитектурни мебели от мрамор. За да се изкачите до там е нужно около 10 минути, а гледката от горе е невероятна.

БАИА КАНОНЕ

Това е невероятно място със своите тюркоазени води и спиращи дъха гледки. Намира се в полускрита позиция и през горещите летни дни е перфектното място защото е сенчесто, а входът е същият който води до частен район на хотел, но достъпът до плажа е свободен и безплатен. Можете да го посетите, но не забравяйте че плажната ивица е малка. Затова най-добре е да отидете рано сутринта когато няма посетители, за да си намерите перфектното място.

Портофино е част от известната ривиера-това е името на френско/италианското крайбрежие на Лигурското море което се простира от Кан(Франция) до Spice(Ла Специя).Но да не забравяме че дълго време селото е било класическо рибарско селище, докато края на 19-ти век привлича вниманието на аристократи. След това рибарското селище се превръща в един от най-скъпите курорти на Средиземно море.

ЦЪРКВАТА СВЕТИ ГЕОРГИ

За да стигнете до църквата Свети Георги е нужно да тръгнете от главният площад. За да стигнете до там трябва да изкачите парка, нужно е около 5 минути. Следвайте и табелите край пътеката. Църквата е важно католическо място за поклонение, вътре се съхраняват и останките на Свети Георги-покровителят на Портофино.

ЯХТЕНО ПРИСТАНИЩЕ

Това е мястото където елегантните яхти и туристическите лодки се виждат на пощенските картички които купуваме. Оттук можете да се насладите на малкото яхтено пристанище, което някога е било място за ловене на риба, а сега е едно от най-шикозните места на прекрасния полуостров. Намира се на около 2 минути от площад Martiri dell’Olivetta.

ПАРКИНГ

В Портофино може да дойдете с кола. Но само до селцето, точно преди да влезете има платен паркинг където може да паркирате. Един от тях се намира на „piazza Martiri della Liberta“.Той работи 24 часа на ден. За 5 часа билетът ще струва около 16€.


ФЛОРЕНЦИЯ

Флоренция не е само палацо Векио, понте Векио или Дуомо ди Флоренция. Но аз имам снимки само от тези три места и най- добре е да ви разкажа само за тях в тази публикация, докато не посетя града още веднъж.

ПАЛАЦО ВЕКЙО

Palazzo Vecchio се намира на един от най-красивите площади във Флоренция- площад Della Signoria. Вече сме посещавали град Флоренция и имам само няколко снимки. Но да си призная по това време не бях блогър и не съм снимала чак толкова че да напиша отделна публикация. Когато посетихме площад дела Синориа трябва да си призная че останах впечатлена. На където и да се обърнеш се срещаш със статуи като тези на входа на палацо Векио. Тя е една от най-значимите сгради във Флоренция, а вътре в сградата ще откриете декорирани стаи като най-значимите сред тях са: Залата на лилиите и Стаята на стихиите.

На самия площад точно пред палацо Векио се намира фонтанът на Нептун, а вътре в него има три статуи, сред които можем да разпознаем Херкулес или репродукция на добре познатата творба на Микеланджело-Давид. Като застанете с гръб към палацо Векио отляво ще ви се падне Лоджия дела Синьория – покрито пространство, оприличаваща тераса, предназначена за церемонии на открито. Най-впечатляваща е статуята на Персей, държащ главата на Медуза Горгона, следвана от лъв Маркоцо –традиционен символ на Флоренция. Пленниците на града били принуждавани да целуват задните му части.

палацо Векио

КАТЕДРАЛАТА САНТА МАРИЯ ДЕЛ ФИОРЕ

Няколко стотин метра по нагоре се намира и Дуомо ди Флоренция или катедралата Санта Мария. Строена в продължение на шест века тя е напълно завършена едва през 19 век. Санта Мария дел Фиоре е била най-голямата в Европа за времето си с място за 30 000 вярващи. Дори в днешни дни тя се намира на пето място по големина. В интериора на катедралата се откроява забележителен часовник които работи и днес. Стрелките му обаче се движат в посока обратно на часовниковата стрелка. Екстериора е уникален, самият дизайн е извършен от италианския архитект Емилио де Фабрис. Открита специална находка на Emilio de Fabrice е полихромен мрамор. Този материал прави катедралата по обогатена с бели, зелени и розови тонове.

Дуомо в средата

ПОНТЕ ВЕКИО

Понте Векио се намира над река Арно между галерията Уфици и двореца Пити. Това е покрит мост а във вътрешността му ще откриете малки магазинчета(злато, сребро, дрехи). Мостът е построен точно с тази цел Козимо Медичи да преминава от галерията до двореца. По средата на моста ще видите бюст на Бенвенуто Челини, където влюбените имат обичай да закачат катинарчета по оградата, чийто ключ хвърлят в реката- за да бъде вечна любовта им.


РИМ

Да отидеш в Рим и да не видиш Папата! Ами ние посетихме Рим и не видяхме Папата, но това е само известна фраза която знаем всички. Рим е едно от моите задължителни места за посещение, които трябва да посетим поне един път в живота си. В средновековието територията на Рим включва 7 те хълма по левия бряг на река Тибър. На шестте хълма са живели латини(древно италианско племе) и сабини(друго италианско племе сродни с оските), а на седмия Целий е бил заселен от етруски. Около 6 век преди новата ера, низината между хълмовете е била превърната в общ пазарен площад наречен форум. В наши дни тези форуми са разделени от една главна улица наречена – Fori Imperiali. Толкова много история се крие между руйните на римски форум и чака да бъде открита и прочетена. Вижте моите две публикации за Рим, надявам се да ви бъде интересно!


ГРОСЕТО

Гросето се намира в региона Тоскана, Италия и на около 13 км. от морето. От историческа гледна точка градът се слави с маларията и прословутите си мочурища, а в наши дни е едно уникално място за разходка като междувременно се потапяш в средновековието. Ао сте решили да посетите града няма да сгрешите, най-малкото което може да направите е да поседите на стълбите на катедралата Сан Лоренцо и да помечтаете. Историята на Гросето е много вълнуваща и интересна, последвайте връзката към публикацията ми за да се уверите, предполагам че ще се хареса на хора които се интересуват от средновековие и история.

През портите на Гросето(Grosseto) до морските вълни на Принчипина

ПРЕДИСТОРИЯ В сърцето на Тосканска Марема тухлена стена защитава историческия град Гросето, оставайки не промененa и до ден днешен. В древни времена по тези места са живеели етруските, които основават селището Руселе. Историята на…


МИЛАНО

Какво ви идва на ум когато за пръв път чуете Милано, може би градът на модата или пък ви напомня за вкусната паста. Например за мен Милано означава култура, стил и начин на живот, а като включим и уникалните забележителности става още по хубаво. Този мои избор остава едно от задължителните места за посещение в Италия заради миланската катедрала и галерия Виктор Емануил и не само. Последвайте следващата връзка която ви насочва директно към публикацията ми за Милано.

Милано в четири сезона – топ забележителности

Красиви гледки в четири сезона, стари и нови сгради, безброй забележителности, тесни и широки улици, площади, паметници, музей и галерии- това е прекрасният и пълен с живот град Милано. Милано привлича посетители от цял свят благодарение на…


Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE

© Mytraveladventures 2023

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Donate!

Помогнете на нашия сайт да расте и развива с еднократно дарение!

3,00 €

Още от сайта:

Италия в сърцето – полезни съвети

Италия е красота, култура, стил и романтика. Всеки път когато ходя на пътешествие, откривам нови и нови интересни места. Тук всяко кътче има своя собствена история и всеки район собствен деликатес. За какво си мислим когато споменем за Италия?…

9 дестинации за посещение през пролетта

С наближаването на пролетта се появяват позитивните мисли и хубавото настроение. Увеличава се желанието за повече пътуване и за повече разходки. Предлагам ви да разгледате някои от най-известните туристически дестинации в Европа, посещавани от милиони туристи всяка година и…

Опознай България- задължителни маршрути (част Ⅰ)

Тази публикация е посветена на забележителните места в България. Смятам че ако вмъкна повече забележителни места в една публикация, ще се хареса повече от читателите ми и най-вече от чуждите туристи. По този начин чужденците ще могат да научат…

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s