Мадрид-Градът на коридите

КОИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ДА ПОСЕТИТЕ

Още при самото пристигане в Мадрид бяхме очаровани. Това ни беше първата дестинация след преместването ни в Италия. Само за три дни ние успяхме да обиколим доста от забележителностите и да се разходим около центъра.

Архитектурата на града се отличава със своята забележителност. Мадрид има какво да ни покаже, да не говорим че имаше още много места които да посетим но времето ни притискаше. За това пък ще имаме повод да се върнем още един път и да посетим останалата част от града.

Кои забележителности да посетите и къде да се разходите?

 • Гран Виа

По надолу на снимката виждате известната търговска улица Гран Виа. Тя е основната пътна артерия на града. Започва от улица „Алкала“ и площад „Сибелес“, и завършва с площад Испания. Това е една от най-натоварените и оживени улици на Мадрид. На нея може да откриете много магазини, кина и театри.

Гран Вия
 • Дворецът Кибела

Площад Сибелес се намира в началото на Гран Виа. Той е ограден от четири сгради, Банката на Испания, дворецът на Буенависта , дворецът на маркизите Линарес и зданието на Главното пощенско управление. В средата му е построен фонтан с колесница на богинята Кибела. Булевардът е построен по подобие на римския площад „Навона“, имащ елипсовидна форма.

Дворецът Кибела (Главното пощенско управление) на площад Сибелес
Фонтанът на Кибела
 • Кралския дворец

Кралският дворец е построен по подобие на дворецът във Версай. По-голямата част от него е отделена за музей. Най-голям интерес за посетителите са тронната и празничната зала, както и богатата колекция от живопис, включващи творби на майстори като Ел Греко, Веласкес, Бош, Гоя.

Дворецът е заобиколен от два парка, единият е Сабатини а, другият Кампо дел Моро. Ние се разходихме само в парк Сабатини. Градините изцяло бяха направени като лабиринт. Ние не влязохме навътре защото не знаехме дали ще успеем да излезем на време, а времето ни беше ограничено. По надолу в снимката се вижда много добре.

Кралският Дворец
Градините Сабатини
 • Църквата Света Богородица от Алмудена

Църквата Света Богородица от Алмудена се намира срещу кралският дворец. Тя не може да остане незабелязана, архитектурата и е невероятна.

Света Богородица от Алмудена
 • площад Пласа де Ориенте

„Пласа де Ориенте“ е площад намиращ се от източната страна на Кралския дворец. На същият площад е разположен и паметника на Филип IV.

Паметника на Филип IV на „Пласа де Ориенте“
 • Плаза Майор

Плаза Майор е едно от най-оживените места в града, тук са разположени многобройните кафенета и ресторанти. Ние също се възползвахме от услугите. Площадът е с квадратна форма а в средата му е разположен Паметник на крал Филип III. Сградата е в стил мадридски барок и има толкова много прозорци от които в миналото били наблюдавани кралските церемонии, рицарските турнири и кориди.

Плаза Майор
 • площад Пуерта дел Сол

В миналото Пуерта дел Сол се е намирал на източната граница на града. В наши дни е разположен в историческото сърце на Мадрид. Името му се свързва с името на източната градска стена(Слънчевата стена), изгряващото слънце огрявало именно нея. 

Площадът е украсен с конна статуя на Карлос ІІІ, която гледа към червената тухлена сграда на мадридската община. По-късно към сградата е построена часовниковата кула, известяваща всяка година настъпването на Нова Година.

площад Пуерта дел Сол и Карлос ІІІ
 • Нулева точка

Нулевият километър на „Пуерта дел Сол“ служи за нулева точка за отчитане на пътните разстояния в Испания.

Нулевият километър на „Пуерта дел Сол“
 • Символ на Мадрид

На площад Пуерта дел Сол се намира и „Мечето с ягодовото дръвче“-символът на Мадрид.

Символът на Мадрид
 • Бизнес зона

Мадрид е един от най-красивите столици не само в Европа, но и в света.По надолу на снимката се виждат четирите кули на бизнес зоната в града.

четирите кули на бизнес зоната
 • Европейски врати

Двете наклонени сгради наречени Европейските врати също са част от бизнес зоната на Мадрид.

Европейските врати
 • Estadio Santiago Bernabéu

Estadio Santiago Bernabéu е футболен стадион в Мадрид.Това е стадионът на който играе отборът на Реал Мадрид.Повечето от нас знаят че има подготвен план за въвеждане на подвижен покрив.Той е оценен от УЕФА с пет звезди а това е най-високата категория.

стадионът Сантиаго Бернабел
 • Площад Испания

Площад Испания е разположен в западния край на улица Гран Вия. На площада се намира паметникът на Мигел де Сервантес които е обграден от два от най-известните небостъргача в Мадрид – Торе де Мадрид и Едифисио Еспаня.

Паметник на Сервантес на площад Испания

На същият площад се намира и статуята на Дон Кихот и Санчо Панса.

Бронзова статуя на Дон Кихот и Санчо Панса на площад Испания
 • Портите Алкала

Портите Алкала се намират до главния вход на парка Ретиро и на площад Независиост. Площадът е разделен от Alcala Street,тя е най-дългата улица в испанската столица. Икономическият и културният живот в града са съсредоточени към улица Алкала. Именно тук се намират най-скъпите магазини и известни ресторанти.

Вратата Алкала
 • Парк дел Ретиро

Паркът дел Ретиро е един от най-големите паркове в града.Паркът е заобиколен от зоологически градини, Кристалния дворец (Palacio де Cristal ) стъклена сграда, използвана за художествени експонати, езерото, множество статуи на кралски особи и розови градини (La Roselada).Разходете се в парка сигурна съм че ще останете очаровани и заредени с позитивизъм.

Парк дел Ретиро

 • Парк Европа

Парк Европа се намира на около 20км. от Мадрид. Той е богат на миниатюрни копия на най-известните европейски забележителности. Има три изкуствени езера и изобилие от забавления за големи и малки посетители.

Парк Европа

Ако ви е харесала публикацията ми харесайте я или споделете за да ме подкрепите!

Регистрирайте се за бюлетина на блога с вашата електронна поща, за да получавате новини за нови публикации.

Благодаря Ви!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s