Торино-красив и величествен

За Торино мога да пиша много,не знам от къде да започна.Има толкова много забележителности,музей,кина,театри и резиденции.Той е четвъртият по големина град в Италия след Рим,Милано и Неапол. Градът е домакин на голям брой музеи, много от които имат огромно значение в световен мащаб. Ще си позволя да ги разделя на категории за древно и съвременно изкуство, за религиозно изкуство и култура, исторически музеи, музеи на науките.

КОИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ДА ПОСЕТИТЕ

В града има множество площади кои от кои по изумителен.Piazza Castello е един от най-красивите според моето виждане.Той предимно е заобиколен от кралски сгради. Площадът е с квадратна форма а в центъра му се намира Palazzo Madama и Casaforte degli Acaja. На същия площад се намират Palazzo Reale (кралския дворец), кралската оръжейна и други.

Piazza Castello

Palazzo Madama също е с квадратна форма с вътрешен двор и четири цилиндрични кули на всеки ъгъл.По надолу на снимката ще видите задната част на двореца която наричат Casaforte degli Acaja.

Casaforte degli Acaja

В момента Palazzo Madama е музей на древното изкуство и съдържа колекций от картини, статуи, църковни орнаменти, порцелан и декоративно изкуство. За да посетите музея е нужен билет които струва 10 евро на персона,8 евро за групи и за персони от 18-25 години и е безплатно за посетители до 18 годишна възраст.

Palazzo Madama

Продължавам със следващата забележителност Palazzo Reale, намиращ се на същия площад.Като погледнеш към двореца, както на снимката по долу ще забележиш фасадата на Кралският дворец, построена е така че да балансира двата странични тракта.Двете статуи с кон и конник са разположени равномерно.От дясно на двореца се намира и кралската оръжейна.По късно сградата става собственост на държавата и се превръща в музей.Ние не успяхме да посетим музея от вътре поради забраната за посетители заради covid-19,но следващият път когато е възможно, сигурна съм ще ми бъде интересно.Дворецът е на два етажа,има партер,а като погледнеш през прозореца се наслаждаваш на кралските градини Giardini Reali.За да посетиш музея е нужен билет които струва 12 евро на персона,от 18-25 години е 6 евро,под 18 години е безплатно.

Кралският дворец
Palazzo Reale
Кралската Оръжейница

San Carlo е един от най-важните площади от историческия център на Торино.Тя е свързана с транспортна линия като автобуси и трамваи които преминават през нея, така че лесно може да я откриете.Ние стигнахме до нея пеша.След лутането през улиците,магазините, дворците неусетно се стига навсякъде ако следваш google maps.Аз предварително бях набелязала къде точно ще отида и кои забележителности ще посетя.Затова ми беше много лесно и в същото време и много приятно.Наистина архитектурата на града е забележителна и прави голямо впечатление.Да се върнем на площад Сан Карло той е с правоъгълна форма и в средата има конник.От двете си страни се намират сградите Solaro del Borgo и Palazzo Guido Villa,а насреща има две известни църкви Santa Cristina и San Carlo.Площадът е бил посещаван от кралските особи,писатели и благородници заради неговите известни кафенета.


Piazza San Carlo

Площадът Vittorio Veneto е разположен в сърцето на Торино.Намира се и в близост до река По.Площадът е място за организиране на различни видове срещи.Поради големия си капацитет,той е домакин на масови събития като концерти, шоу програми или културни прояви.В близост до Vittorio Veneto се намират мостът Vittorio Emanuele и църквата Gran Madre di Dio.

Piazza Vittorio Veneto

Мостът Vittorio Emanuele ни води направо към църквата Gran Madre di Dio.

Ponte Vittorio Emanuele
Chiesa della Gran Madre di Dio

В Торино има много площади аз успях да обиколя само няколко от тях .Следващият които виждате по надолу в снимката е Carlo Emanuele 2.В средата на площада е построена статуя на Camillo Benso.Някогашният план за проект на същият площад е бил проектиран да бъде осмоъгъен.Но по-късно планът е модифициран намалявайки размера му и създавайки го в квадратна форма,както го виждаме и в наши дни.

Piazza Carlo Emanuele 2

В Торино е създадено и италианското кино разположено в Моле Антонелиана,символът на града.Намира се на около 100 метра от площад Vittorio Veneto.Вътре в кулата има асансьор с които можете да се изкачите и да се насладите на гледката от високо.Аз все пак останах малко разочарована защото очаквах символът да има повече видимост отколкото е,шансът да си направиш снимка в цял ръст и да се вижда цялата кула почти е невъзможно.От всеки ъгъл стърчат сгради и се успокояваш със селфи снимка.

Mole Antoneliana

Градът има редица обекти,част от кралските резиденции включени в списъка на световното културно наследство на Юнеско.Торино е единственият италиански град получил престижната награда,като се гордее и с важни постижения в големият си опит в сектора на изкуството и дизайна. Когато разбрах колко библиотеки има в града,а те са около 300 на брой,останах изумена.Не всички са достъпни,има и със ограничен достъп. Аз със сигурност съм минала покрай някой, а само една посетих и видях от близо,а именно националната библиотека.


Biblioteca Nazionale

Palazzo Carignano е историческа сграда в сърцето на Торино,в наши дни всички помещения вътре са част от музеят.Сградата е била частна резиденция на принц Кариняно, след което е кръстена на него.Тя е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.Намира се срещу Националната Библиотека,а именно на един и същи площад.Площадът се казва piazza Carlo Alberto,3.

Palazzo Carignano

Palazzo dell’Accademia delle Scienze е много внушителна сграда ,построена през 17 век.Снимката по надолу е заснета от piazza Carignano.Преведено на наш език това е Академията на науките.Сградата и до днес продължава да бъде седалището на Академията на науките в града, там се помещава и част от Египетският музей.Както се подразбира в радиус от 100 метра се намират няколко от забележителностите на Торино.

Palazzo dell’Accademia delle Scienze

Както се лутахме из улиците в Торино попаднахме на тази великолепна галерия.Тя е съвкупност от магазини,бижутерии, ателиета и кино.Също така е домакин на централата на футболния клуб Ювентус от 1965 до 1985 г.По-късно галерията претърпява реставрация,която включва обновяване на историческото кино Cinema Lux.

Galleria San Federico

Египетският музей е вторият по големина и значимост след музея в Кайро и най-старият музей в света, посветен на изкуството и културата на древен Египет.В музея се съхраняват около 40 хил. находки, от които 3300 са изложени в музейните зали и около 12 хил. в Галериите на материалната култура.Експонатите са разположени на четири етажа.Музеят разполага с множество статуи, саркофази и погребални предмети,мумии,папируси,амулети и скъпоценности. Сред най-важните експонати са:

  • -Царски канон или Папирус от Торино (Canone Reale, Papiro di Torino),
  • -Гробница на Ка и Мерит (Tomba di Kha е Merit),
  • -Скален храм на Елесия (Tempio Rupestre di Ellesija),
  • -Статуи на богините Изида и Сехмет,и на фараона Рамзес 2,
  • -Папирус на златните мини(Papiro delle miniere d’oro),
  • -Релефи на Джосер (Rilievi di Djoser),
  • -Галерия на саркофазите (Galleria dei Sarcofagi),
  • -Табла на Изида (Mensa Isiaca, известна и като Tavola Bembina),
  • -Саркофаг,дарове и мащабен план на гробницата на кралица Нефертари.
Museo Egizio

Това е още един от площадите през които преминахме.Говори се че в средновековието площадът е бил най-важният в града с пазара, гражданската кула и общината. Тя е разделена на две основни части забележителни и днес, а именно  piazza delle Erbe (текущата Piazza Palazzo di Città), където се продават зеленчуци и Piazza del Grano (текущата Piazza Corpus Domini, който е бил предназначен за пазара на платове и билки.Palazzo Civico по надолу в снимката е и фасадата на сегашният дворец в Торино.

Palazzo Civico

Представям ви и две много известни църкви Basilica del Corpus Domini и Chiesa della Santissima Annunziata.Които има желание може да ги посети.Corpus Domini се намира на 50 метра от Palazzo Civico,а другата близо до площад Vittorio Veneto.

Basilica del Corpus Domini
Chiesa della Santissima Annunziata

BUON VIAGGIO

Ако ви е харесала статията ми подкрепете ме като харесате или споделите!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s