Барселона-Перлата на Каталуня

Още при пристигането ни в Барселона си взехме такси и започнахме с първата ни обиколка. Докато стигнем до нашият хотел на булевард La Rambla, видяхме достатъчно от забележителните красиви места и оживени улици.

След настаняването ни в хотела започнахме да обмисляме кои места да посетим и кои да оставим за следващият път.

Кои места посетихме и как?

 • La Rambla

Мисля да започна с булевард -La Rambla които е много емблематично място в града. Тя е улица в централната част на Барселона, която е известна с многобройните туристи и заведенията, редящи се едно след друго.

Улицата започва от площад Каталуния и стига до статуята на Христофор Колумб. Дължината и е 1,2 км.

Всеки ден по няколко пъти преминавахме по нея и мога да кажа че никога не ни омръзна това. Благодарение от големият избор от заведения тук се хранехме, опитахме дори от ароматното вино и всяка сутрин пиехме кафе, а настроението ни беше на макс.

На улица La Rambla освен да се храним има и други неща за правене. Първото нещо което може да направите е да посетите близкия пазар. На него ще откриете от пиле-мляко, например бонбони, шоколади, месо, риба, колбаси, плодове и зеленчуци.

На няколко метра от пазара се намира музей на изкуството. Ние го посетихме и останахме доволни, защото в този момент имаше изложение на испански дрехи, облечени върху 3 метрови кукли. Ако посетите страницата на My travel adventures във фейсбук, ще видите няколко снимки в албума на Барселона.

La Rambla
 • statue Hristofor Kolumb

Колоната на Христофор Колумб е построена за световното изложение в Барселона, като признание към мореплавателя акостирал на същото това място след пътешествието си до Америка. Намира се в единия край на улица La Rambla, от към пристанището Port Vell.

Статуята е висока 60м. и е построена така че всеки новодошъл турист може да се изкачи с асансьор до горе и да се наслади на гледката. Хотелът ни се намираше на около 50 м. от статуята, но не се качихме до панорамната тераса, защото изгубихме много време в правене на снимки на лъвовете наредени около нея. Снимката която ви показвам тук я направих от туристически автобус с който обикаляхме през целият ден, прецених че този кадър е най-подходящ за публикацията ми.

statue Hristofor Kolumb
 • Plaza de Catalunya

Площад Каталуния е следващото място за което искам да разкажа. Тя разполага с 50 000кв.м площ. Едни от най-забележителните атракции на площада са неговите невероятни фонтани и приказните статуи, които са разположени наоколо. А докато се разхождате из площада, ще забележите че на всяка крачка има гълъби, които ви заобикалят.

От тук може да си закупите билети за туристически автобус и да обиколите всички забележителности. Можете да слизате и да се качвате с един и същи билет през целият ден естествено само за денят, ако не сте успели да разгледате всичко, на другият ден си купете нов билет и продължете вашата втора обиколка.

По надолу има снимка с автобуса и самата спирка от където се тръгва.

Plaza de Catalunya
 • La Boqueria

Продължаваме с пазара La Boqueria, намиращ се отново на булевард La Rambla. Сградата на пазара е изработена само от стъкло и стомана и е украсена с мозайки.

На пазара се продават различни хранителни стоки от месо и риба до шоколад. Може да видите снимки от пазара на страницата на фейсбук тук.

La Boqueria
 • Sagrada Familia

Една от най-уникалните сгради в света е Sagrada Familia. Казват че църквата изобразява раждането и смъртта на Христос и Богородица. Тя е уникална сама по себе си, истината е че не съм виждала такава досега. Тя не може да се опише с думи трябва да се види от близо. Не успяхме да влезем вътре защото по това време сградата беше в ремонт, но нали трябва да ни остава по нещо не посетено, за да се върнем отново.

Най-известните паркове в Барселона са Park Guell, парк Монтжуик и парк Сиудадела. Ще ви разкажа по малко за тях и ще видите малко снимки.

Паркът Гюел е един от най-впечатляващите обществени паркове в света. Проектиран е от Антонио Гауди и по поръчка на Еузеби Гюел, които искал да построи жилищен комплекс. Поръчката била за 60 фамилни къщи но за времето си тогава проекта бил радикален и след това прекратен. От къщите били построени само две от които в едната живеел самият Гауди.

По-късно паркът бил закупен и превърнат в обществен. Докато не видите парка на живо не можете да си представите каква красота излъчва и с какви форми е направен. Изгубваш се в света на приказките и губиш всякаква представа за реалност. Къщичките, формите и релефите в парка са направени от многоцветни плочки, а колоните и терасите приличат на змии и гущери. Толкова много архитектура събрана на едно място.

Малко повече инфо за парка вижте тук.

 • Park Montjuic

Park Montjuic е градски парк с  редица спортни и културни обекти. Хълмът е широк и е разположен над пристанището. Името Монтжуик означава (планината на еврейте).

Тук ще намерите места за всички възрасти и всякакъв вкус. Ще намерите много културни обекти като музей, изложбени зали, театри, паркове за релакс, разходете се с любим човек, места където децата могат да тичат и играят, много спортни съоръжения от всякакъв вид, а също и величествени места като замъка, прекрасния вълшебен фонтан, площад Испания, както и величествения Национален дворец.

 • Park Ciutadella

Красив парк с езеро и плуващи вътре патета. Парк Сиудадела се намира между Barri Gotic (старият квартал) и зона Barceloneta и на още няколко крачки от триумфалната арка на самият парк. Паркът е безплатен и всеки новодошъл турист влиза вътре да се разходи. Ние не успяхме да го разгледаме от вътре но, следващият път със сигурност.

 • Famose case

Представям ви три от най-известните къщи в Барселона- Casa Batiio, La Pedrera и Casa Amatller. Като гледам тези къщи ми наподобяват много на парк Гюел, за който ви споменах по горе. Casa Batiio е последната частна резиденция, проектирана от архитект Антони Гауди, а парк Гюел е един от неговите шедьоври. Работата му се разпознава с уникалния си и единствен стил.

Още един изумителен проект- Casa Amatller,тя е сграда построена в модерен стил проектирана от Josep Puig i Cadafalch.

 • Torre Agbar

Торе Агбар е високоетажна сграда и има общо 33 етажа. С яйцевидната си форма, тя е една от туристическите забележителности на Барселона.

Torre Agbar
 • Plaza de Espana

Plaza de Espana е един от най-известните и забележителни площади в Барселона. През него преминават всички автобусни и тролейбусни линии както и таксита, метро и туристическите автобуси. Намира се в ниската част на парк Монтжуик и в голяма близост до красивите фонтани.

 • Barri Gotic

Бари Готик се намира в централната част на старият град в Барселона. От високо се вижда тази гледка. Повечето от сградите са още от средновековието и някои са още от управлението на Рим.

Ще откриете това място лесно, ако сте се качили на туристически автобус, слезте на оглед на правилната спирка -заслужава си!

Barri Gotic
 • Port Vell

На фокус е пристанището на Барселона Port Vell.

 • museo Camp Nou

Камп Ноу е вторият музей по посещаемост в Барселона. Има цяла секция, с различни сувенири и дрънкулки, свързани с футбола. Има и такива които дори не са свързани с футбола изобщо. Има трофей на други местни спортове, както и колекция от щампи и произведения на изкуството, (които всъщност са посветени на музея и футболния отбор).Билети могат да бъдат закупени като част от пакет Camp Nou Tur, със стандартен билет които струва €23.

museo Camp Nou

 • стадион CAMP NOU
stadio Camp Nou
 • КЪСНИ ВЕЧЕРИ

Барселона е голям град и винаги има къде да отидеш вечерно време. Можеш да избереш между наредените улични заведения и да опиташ ароматното вино на (Ла Рамбла), да седнеш в някое заведение за хранене и да отидеш по-късно в някои нощен клуб да се повеселиш.

И като говорим за това идва момента в които да спомена че на улица Ла Рамбла и при Готическия квартал ще срещнете публичтари разпространяващи листовки, които ви позволяват, да получите отстъпки и безплатни напитки (в нощните клубове). Понякога можете да ги намерите директно пред дискотеката. Ние също ги срещнахме и дори се възползвахме от офертата.

Града е известен като град пълен с млади хора, които обичат да се забавляват, а голямото разнообразие от барове и дискотеки с жива програма- достатъчно допринася за това. Програмата се променя всяка вечер, особено в почивните дни когато градът е много по-наситен!

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.