Ливиньо-зимна приказка

Посещавам мястото за трети път. Livigno е град и община, разположена в италианските Алпи, близо до границата на Швейцария. Името Ливиньо идва от „лавина“, която е била често срещана в долината.

Икономиката му се основава основно на туризма както през зимата така и през лятото и на безмитния статус, като стоките се продават на изгодни цени.

ЛИВИНЬО през лятото⬆

Ливиньо има много студен, влажен климат. Почти цялата зима се прекарва под нулата и снегът е в изобилие. Лятото е единственото време от годината, в която температуритe са около 10°.

ЛИВИНЬО през зимата⬆

Местната природа обхваща високи върхови планини и дълбоки долини.⬇

Ливиньо се ползва със специален данъчен статут като безмитна зона. Италиански ДДС (данък върху добавената стойност) не се плаща. Оправданието за такъв статут е бедността на населението и трудността да се стигне до Ливиньо през зимата.Само три пътя водят до града. Две връзки към Швейцария , едната през Форкола ди Ливиньо , на 2315 метра и отворена само през лятото, а втората през тунела Munt La Schera . Третият път се свързва с други части на Италия през прохода Фосканьо , на 2291 метра.

В наши дни Ливиньо е богат район и основните дейности са свързани с туризма, особено като ски курорт. В един момент осъзнаваме, че зимните спортове не са най-евтиното хоби,независимо дали харесвате или пък не харесвате да карате ски или сноуборд Ливиньо има какво да предложи, дори и ако изобщо не си фен.Например може хапнете в някой ресторант,италианската кухня е толкова вкусна че ще си оближете пръстите на ръцете.Можете да пробвате местните сирена и да изберете най-доброто вино,а да пиеш вино във висока чаша и то на Ливиньо уауу😜, усещането е страхотно.Цените там определено са по-високи,но ако пообиколите със сигурност ще намерите семейни ресторантчета с по-нормални цени.

Да разкажа малко и за нощния живот там. Градчето е пълно с барове и нощни заведения .Дискотеките започват в 20.00 часа вечерта.Никога не съм си и представяла че мога да отида на дискотека толкова рано,но е факт.Усещането беше различно поне за мен защото знаех къде се намирам в планината на чист въздух и много много сняг,ниски температури, студено и с дебелите палта а в ръката чаша вино.Искам да добавя че идваха туристи от самата писта със скьорските дрехи и сноуборд в ръка което ми даваше допълнително положителни точки.

За тези който се страхуват от стръмните писти ,споко има достатъчно забавни алтернативи за всички. Можете да опитате tubing – спускане с надуваеми гуми. Или, ако изобщо не си падате по сняг, може да опитате кънки на лед.Други дейности за приключенци е зимното колоездене (a.k.a. fat bikes), разходки и катерене.Ако имате време посетете близкия курорт Санкт Мориц (Saint Moritz) в Швейцария.

За всички шопинг маниаци много от магазините са „duty free“ има спортни стоки,дрехи,обувки,очила (маркови) на много ниски цени.Също може да си закупите алкохол, цигари и маркови парфюми.

Това беше всичко от Ливиньо,ако ви е харесала статията харесайте блога ми или се абонирайте по електронната си поща.

Bon Voyage

Реклама