Париж – топ забележителности

Париж беше само една наша мечта която в последствие се сбъдна. Емоцията започна още при събирането на багажа ни. На сутринта ставаме рано и се отправяме към летището, check-ing на багажа и отлитаме за Париж. Аромата на парижкия въздух се усеща като чаша ароматно кафе. Отправяме се към хотела за да се настаним и да оставим големите куфари с багаж. Както винаги тръгваме на пътешествие само за един уикенд и сме си взели целият гардероб.

Париж е най-големият град на Франция, разположен в меандъра на река Сена. Градът е прочут с големите си булеварди засадени с кестени (най-прочутият от които е Champs Elysees), както и с редица архитектурни забележителности. В зависимост от това колко време ще останете в града и с какъв доход разполагате може сами да прецените кои забележителни места да посетите.

няколко безплатни места за посещение

КАКВО ДА ВИДИТЕКЪДЕЦЕНА
Cimitero Père LachaiseMenilmontantбезплатно
Tour della Street ArtBellevilleбезплатно
Jardin des plantesRive Gaucheбезплатно
Rue CremieuxXII arrondissementбезплатно
Maison BalzacXVI arrondissementбезплатно
Giardini di VersaillesVersaillesбезплатно
Museo del LouvreI arrondissementбезплатно е 1-та неделя от месеца
Champs EliséeChamps-Élyséesбезплатно
Arco di TrionfoChamps-Élyséesбезплатно
Chiesa del Sacro CuoreMontmartreбезплатно

ЛУВЪР

В Париж се намират не по-малко от сто музея. Най-старият, най-голям и богат музей е Лувърът. Той съдържа осем колекции (Древен Египет; Гърция, Етрурия и Рим; Изкуство на Близкия Изток; Ислямско изкуство; Скулптури; Декоративно изкуство; Картини; Гравюри и графики). Влизайки в стъклената пирамида попаднахме в един различен свят, свят където ценни предмети на изкуството са намерили своето място. 

Билети и цени

Музеят Лувър разполага три отделни входа (през крилото на Ришельо, през портата на лъвовете и главен вход). Главният вход и касата за билети се намират под стъкления купол.

-комбиниран билет (за Лувър и музей на Делакроа)- 15€

Безплатен вход

-за лица под 18 години;

-граждани на ЕС на възраст между 18 и 25 години;

-инвалиди и техните придружители;

-всяка първа неделя на месеца;

Можете да си закупите билетите онлайн тук , но трябва да ги вземете лично от касата на Glass Pyramid.

Колекцията му е съставена от три крила- Ришельо, Денон и Сюли, а всяко едно крило е изградено от четири нива. Направих много различни снимки, но едни от най-забележителните шедьоври които успях да заснема от 5, 6 и 7 колекция са картината на Мона Лиза– на Леонардо Да Винчи, Нике от Самотраки, Психея оживява от целувката на Купидон– на Антони Канова, Боргезки борец и апартаментите на Наполеон III.

Мона Лиза- на Леонардо Да Винчи (крило Денон)

Мона Лиза е най-известната и обсъждана картина в света. Мистерията около картината за нейната известност все още не е ясна. Говори се че една от причините е че представената жена се смята за Лиза Жерардини, съпруга на флорентински търговец на име Франческо дел Джокондо. Друго обяснение е загадъчната усмивка символизираща идеала за щастие. Нейният изразителен страничен поглед -очарова. Няма значение в кои ъгъл на галерията си застанал защото тя те следва навсякъде.

Сватбеният празник в Кана- от Паоло Веронезе (крило на Денон)

Забележителната картина е създадена през 1563 г. по поръчка от бенедиктинския манастир Сан Джорджо Маджоре във Венеция. Картината е с големина 70 квадратни метра и покрива цялата стена на галерията в Лувъра. Картината е майсторска композиция изобразяваща библейската сватбена сцена в Кана в Галилея- събитието според Йоан Апостол, когато Христос извършва чудото да превърне водата във вино.

Нике от Самотраки (крило на Денон)

Нике от Самотраки е древногръцка статуя, намерена на остров Самотраки- изобразяваща богинята на победата Нике. Нике е стояла върху носа на кораб на остров Самотраки стоейки на входа на пристанището, но главата и ръцете ѝ не са открити и тя е останала в този си вид. 

Психея оживява от целувката на Купидон- на Антони Канова (крило на Ришельо)

В тази история Психея попада в заклинание по време на сън след вдишването на забранена отвара. Тя бива съживена от целувката на Купидон. Статуята изобразява събудената от Купидон Психея протягаща се към любимия си, докато той нежно я държи за главата и гърдите й.

Боргезки борец (крило на Денон)

Боргезки борец е мраморна статуя и погрешно наричана-гладиатор. Прилича на войн държащ меча си.

Апартаментите на Наполеон Ⅲ (крило на Ришельо)

В крилото „Ришельо“ на музея можете да посетите запазените интериори в двореца – апартаментите на Наполеон III. Гостната и спалните му дават възможност на нас като туристи в Лувъра да видим как е изглеждала сградата по негово време.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

  • На 1-ви януари, 1-ви май и 25 декември музеят е затворен;
  • Забранено е влизането в Лувър с големи чанти или куфари;
  • По желание може да си изтеглите пътеводител на музея от тук ;
  • В музея не може да се храниш, да пушиш, да говориш с висок тон и да пипаш експонатите;
  • Можеш да фотографираш и заснемаш видео без да използваш светкавица;
  • Навсякъде в музея има безплатен достъп до интернет;
  • Най-подходящото време за посещение на музея е рано сутрин, когато наоколо е празно;
  • Ако искате да посетите всички галерии и изложби вътре, отделете си два или три дни;

ГРАДИНИТЕ НА ВЕРСАЙ

Друг музей също с много голяма известност е Версайският дворец. Двореца и неговите градини са част от списъка на световното културно наследство на Юнеско и бившата резиденция на френските крале. Световна популярност имат Огледалната зала, кралската опера, галерията на битките и кралските апартаменти. В близост са Големият и Малкият Трианон, а особено внимание заслужават прочутите му градини. Днес дворецът има 2300 стаи и над 63 000 кв. м площ.

Днес посетителите на комплекса влизат през голяма 80-метрова позлатена порта, която впечатлява с великолепието си. Изградена е от 100 000 златни плочи. За да посетите градините на двореца не е нужно да плащате билет. Безплатно е! Заплаща се само входа на двореца, билетите онлайн може да си закупите тук .

След дълга разходка в Париж дойде време да посетим и Градините на Версай. Те са направени с геометрични форми и с точна симетрия, започват с два басейна, а след тях е фонтанът на Латона. Още няколко метра по-надолу се намира фонтанът на Аполон, а в центъра му се вижда скулптура на Бога с неговата колесница и четири впрегнати коня- изскачащи от водата.

Има още един изумителен фонтан посветен на Нептун които се намира на 300 м. от двореца. Той е най-голям в целия район и през летните месеци фонтана изпълнява водни представления с озвучена музика, достигаща до ушите на посетителите.

Продължаваме с малкия Трианон които се намира вътре в градината на двореца. Луи 16 наследява малкия Трианон и градината от дядо си Луи 15 и го подарява на съпругата си Мария-Антоанета за нейно лично ползване. Тя е единствената кралица оставяща отпечатък върху него със своя вкус в интериора на Версай. Тук тя си устройва нейно лично място където избягва от строгия етикет на френския двор. Така тя е имала възможност да има личен живот и да се върне към удоволствието на обикновеното. Никой не можел да влиза в Трианона без нейно разрешение.

Освен фонтани и малкия Трианон, двореца притежава най-големият воден парк наречен Големият канал – това е правоъгълен басейн ориентиран така, че да отразява залязващото слънце. Той е пресечен от Малкия канал, така че двата оформят неравен кръст. Предназначени са за разходки с лодка, каквито Кралят-слънце е обичал. И днес през лятото туристи могат да наемат лодка, за да поплават. Също така могат да си вземат и колело под наем за по бързото обикаляне на парка. Ние си взехме колела под наем и така успяхме да посетим всички забележителности за по кратко време. Колелата бяха за двама с две седалки. Никога преди това не бях карала такова колело. Отначало ме беше страх но, защото трябваше да се доверя на водача, но после се поотпуснах. Следва Айфеловата кула!

АЙФЕЛОВАТА КУЛА

Друга много голяма забележителност е Айфеловата кула. Тя е метална решетъчна кула с височина 324 метра. Може да се каже че това е най-популярният символ в Париж и една от най-известните конструкции и атракции в света.

Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива може да се случи по стълбите или по асансьора .На тези две нива има ресторанти в които може да си похапнете нещо вкусно. До третото ниво може да се стигне само с асансьор. Общият брой стъпала до трето ниво на кулата(до върха) са 1710.

По света има много нейни копия и имитации, но френското чудо си остава забележителна сама по себе си. Разходете се и под кулата отдолу. Снимките и пейзажите които може да си направите са невероятни. Паркът наоколо почти винаги е препълнен с туристи, които позират за да си направят най-интересните и забавни кадри.

⭐Важно! Не забравяйте да изберете правилния вход!

-Ако вече имате билет или сте го закупили онлайн, отидете на зеления вход;

-Ако трябва да го купите в момента, потърсете жълтия вход;

-Ако от друга страна сте избрали да се изкачите по стълбите, вашият вход ще бъде син.

⭐ЦЕНИ!

Тип билетВъзрастниМомчета 12 – 24гДеца от 4 до 11 гза инвалиди
Билет за лифта до върха25,50 евро12,70 евро6,40 евро6,40 евро
Билет за асансьор до втория етаж16,30 евро8,10 евро4,10 евро4,10 евро
Билет за стълби до втория етаж + асансьор до горе19,40 евро9,70 евро4,90 евро4,90 евро
Билет за стълби (само до втория етаж)10,20 евро5,10 евро2,50 евро2,50 евро

ПАНОРАМА

Изгледът е от предпоследното ниво на високата кула. Изградена е безопасна тераса от където туристите могат да се наслаждават на гледката от високо. Мястото разполага с големи жълти бинокли монтирани близо до металната оградата. Може да ги ползвате срещу таксата от 1/2 евро. И ако се интересувате от определено място, потърсете го с бинокъла.

Заслужава си да се качите до горе дори по стълбите да се насладите на панорамната гледка. На същия етаж се намират и заведенията за хранене където може да хапнете или да изпиете любимата ви напитка.

ТРИУМФАЛНАТА АРКА

Триумфалната арка е сред най–известните монументи в Париж. Разположена е в центъра на площад „Шарл дьо Гол“ ,в западната част на булевард ,,Шанс Елизе“ и в центъра на 12-ъгълна конфигурация от 12 булеварда.

В Триумфалната арка има асансьор, който води посетителите до върха. Там е изграден музей, който съдържа модели на арката и в който се разказва за нейната история още от построяването ѝ. От този музей до терасата, от която има панорамна гледка към Париж, остават да се изкачат само 46 стъпала.

Гледката си заслужава от терасата й се вижда и Айфеловата кула в целият си блясък. Под свода на Триумфалната арка се намира Гробът на Незнайния воин от Първата световна война, тогава е запален и първият вечен огън. Пламъкът гори в памет на всички загинали, които не са били идентифицирани.

НОТР ДАМ

Представям още един от най-известните символи на Париж ,това е „Парижката Света Богородица“ наричана на френски ,,Notre Dame de Paris“. Катедралата се намира до река Сена и има три портала на западната фасада. Първият е наречен на името на Света Ана (майката на Дева Мария), средният/главният изобразява Страшния съд, а третият е посветен на Дева Мария. 

Много ми се искаше да посетим катедралата от вътре но имаше толкова голяма опашка от посетители, че ако бяхме чакали денят ни щеше да свърши, а времето с което разполагахме ни беше оскъдно. Следващият път ако имам възможност ще я посетя.

Малко от посетителите знаят че чудовищата които са построени върху катедралата на високо имат фалшива история. Всичко съществува само в приказките и филмите. Историята за гърбушкото от Нотр Дам и красивата беднячка също не е истинска. Все пак монументалната сграда си остава една от най-посещаваните и интересните в Париж.

ПЛОЩАД КАРУСЕЛ

Площад ,,Карусел“ се намира пред музеят Лувър. Върху арката има колесница с 4 коня. Площадът е известен най-вече с издигнатата се в чест победа на Наполеон 1 над Италия. На снимката се вижда и ,,Ру дьо Пари“ или парижкото виенско колело, направено по случай празненствата. Виенското колело е много известно в онлайн пространството. Всеки път когато натисна хаштаг „Париж“, задължително ми излиза „Ру дьо Пари“.

САКРЕ КЬОР

Сакре Кьор е римокатолическа църква на хълма Монмартър. Тя е сред най-посещаваните сгради от туристи в столицата. Най-красивата част от храма са градината за медитация и фонтанът. Там обикновено е пълно с хора, а гледката на Париж от хълма е неповторима.

От площадката пред базиликата се открива впечатляваща панорама към целия град. Тъй като църквата се намира на върха на хълма Монмартър и изкачването би могло да е проблем за доста хора, в подножието има лифт който извозва туристите само за няколко секунди. 

Монмартр е кварталът с най-много стриптийз барове, секс шопове, кабарета и нощни заведения. Наблизо се намира и казиното Мулен Руж. Съжалявам че не успяхме да го посетим, искам само да го зърна от вън, но следващия път тъкмо ще имам още един повод да се върна отново.

Париж е градът, който напомня неповторимото ухание на кроасани сутрин, китните кафенета по улиците в следобедните часове и споделените бутилки вино в градинките вечер!

Ако ви е харесала публикацията, регистрирайте се за бюлетина на блога за да получавате първи новини за нови публикации!

Надявам се че моите разказани истории ви допадат и харесват. Няма да спра да пиша и да помагам с каквото мога, било то със снимки, показани места или само информация.

Ако имате въпроси свързани с публикацията ми може да ми пишете на лично съобщение в страницата на блога във Facebook или на профила ми в Instagram .

BON VOYAGE
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.